Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D600 na sport
Dobrý večer,
Vždy mne lákaly FF zrcadlovky (kvůli bezkonkurenčně nízké HO a tím perfektně oddělené objekty od pozadí), bohužel je to celkem finančně náročná sranda pro ty, kteří fotí fotky pro svou radost (viz. já), nicméně na bazarech se objevují D600ky za poměrně sympatickou cenu, cca 23k a to mají měněné závěrky z D610, které nešpinily snímač.
Přejdu ale k věci:
Mám D7000 a D300 (D300 prodávám, kdo by měl zájem, klidně napište) a zvažuji, že D300 nahradím právě něčím lepším např. tou D600kou. Podle názvu si asi říkáte, že jsem šílenec fotit sport tělem, o kterém se říká, že z FF má snad nejhorší AF, nicméně upřesním to:
1) Fotím sport v podstatě pouze venku (nikoliv v hale)
2) Většinou ve dne, ikdyž často i v lese atd. (ISO není potřeba řešit ani na D7000), občas ve tmě (3-5% případů)
3) Fotím z 90% rally, obecně auta a motorky ... občas nějaký ten jiný sport např. běh, nicméně všechny sporty, které fotím mají relativně předvídavý pohyb (kdybych fotil hokej, box, plavání, fotbal, basket, tak tam bych se asi s D600 neodvážil)
4) Jako prioritní sklo mám Tamron 70-200/2,8 VC USD (na D7000 z 85-90 % případů zaostří výborně i na clonu 2,8, kdy je HO minimální), časem by se mi líbila i 24-70/2,8 rovněž od Tamronu.
Moje otázka zní, nebude mě AF limitovat natolik, že úspěšnost bude řekněme neúnosná, nebo to bude použitelné kombinace ? Na megapixelu odborník psal, že mezi AF D700 a D610 (předpokládám, že i D600) není za normálních podmínek žádný zásadní rozdíl, což je pozitivní info myslím ... ?
Moc možností nyní nemám:
a) D600 za dobrou bazarovou cenu
b) D7100 za dobrou bazarovou cenu
c) O D700 mi prosím nepište, tu kupovat nebudu, protože má malý snímač s nízkým dynamickým rozsahem
d) Zůstat u D7000 a jako náhradní D300
Díky za váš názor, pokud máte zkušenosti s D600/D610 s focením alespoň nějakého sportu, budu velmi rád za info a popř. ukázky
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Ano, to říkal, ale má D4 a
Ano, to říkal, ale má D4 a D3s, tak asi proto. ... Co je podle vás nízká citlivost čipu a pomalejší AF ? Řeknu to asi takhle, s D7000 se to snažím držet do Max. 1600 (2500 je extrém, který nastane na 0,05 % fotkách za rok), předpokládám, že D700 na tom nebude hůř ? Co se týká AF, tak na D7000 co mám si v podstatě nestěžuji, ikdyž bezchybný samozřejmě není... třeba bílé auta se mi blbě ostří, jinak ale nic, s čím by se nedala udělat slušná reportáž. Čili D700 tím, že je stará na tom bude taky hůř ? ... Potřebuji to s něčím porovnat, je mi jasné, že v porovnání s D5 bude vše ostatní horší :-D ... Ořezy dělám u 100% fotek, ale nikdy nějaké drastické, max. 25% plochy fotky jde pryč, čili 75% rozlišení při nejhorším zůstane ...
Citlivost čipu D700 je cca
Citlivost čipu D700 je cca srovnatelná s D7000. Na ISO 1600 už je šum dobře patrný.
Také se snažím vyhýbat vysokému nastavení citlivosti, ale to přináší samozřejmě nežádoucí kompromis. Je třeba používat více otevřenou clonu, než by bylo k dané situaci optimální. Také bych rád někdy přiclonil např. na 6,3, ale vzhledem k tomu nárůstu šumu to není možné. Myslím si , že tady si vůči D7000 nepolepšíte. Rychlost AF asi určitě nebude horší u D700, ale zase výraznější přínos proti d7000 to nebude.
Zdá se mi, že navýšení použitelné citlivosti čipu je dnes naprosto zásadní, jestliže bych měl uvažovat o nějaké inovaci těl. Jestli máte k dispozici menší rozlišovací schoponost, nižší snímkovou frekvenci, pomalejší AF..., tak prostě bude větší odpad. Jestliže ale to tělo nedisponuje nějakou vhodnou rezervou na citlivosti čipu, tak už předem musíte nějaké situace vzdát.
Zkuste si dát vedle sebe technická data D700 a D7000, nějaké foto z testů, recenzí...., porovnejte to a na závěr si zkuste reálně odpovědět, co to přinese k lepšímu.
Jak říkám, z 95% případů mě
Jak říkám, z 95% případů mě ISO na D7000 vyhovuje, fotím výhradně na f/2,8 za jakýchkoliv podmínek (v noci na rally fotím s časem např. 1/6s a s bleskem je to cajk) ... Jak jsem psal výše, zvažoval jsem D600, přecijen ten snímač je moderní (hlavně prokreslení detailů, podání barev, vyšší dynamický rozsah, lepší ISO, atd.), nicméně AF se u D610 bojím, ale pokud by mezi D600(D610) a D700 nebyl v AF velký rozdíl, bral bych raději D600, je to přecijen moderní doba, byť je ta zrcadlovka celkem brutálně očesaná, ale pro mě jsou hlavní kritéria 2: 1) AF 2) snímač, vše ostatní je druhořadé a pokud by mi někdo "dokázal", že AF D610 vs. D700 je +- stejné, asi bych skutečně bral D600, ty očesané funkce mi nevadí, ovládání dokonce vyhovuje.
".......fotím výhradně na
".......fotím výhradně na f/2,8 za jakýchkoliv podmínek...."
Myslím si, že mám docela dobré objektivy 2,8. Pokud k tomu nemám vyloženě extra důvod, snažím se to přivřít někam 3,5-5,6. To, že používáte výhradně 2,8 možná nebude ani tak požadavkem minimální HO, ale nutností kompenzovat použitelné ISO těla.
Ještě bych možná na to zkusil jít jinak. Půjčte si aspoň na týden na zkoušku tu FF a porovnejte výstupy.
f/2,8 používám právě kvůli
f/2,8 používám právě kvůli HO, abych měl auto co nejvíce odpíchnuté od pozadí ... tohle je ten extra důvod u mne ... proto jsem si taky koupil 2,8kový sklo, čili i za slunečného dne to práskám na f/2,8 např. jako zde: http://www.rally-mania.cz/fotogalerie/2015/1413/1413_gpd_rally_cup_mikul... nebo v horším počasí: http://www.rally-mania.cz/fotogalerie/2016/1422/1422_rally_cup_koprivnic...
http://www.rally-mania.cz/fotogalerie/2016/1422/1422_rally_cup_koprivnic... AF stíhá i na D7000 obstojně.
D7100 má jeden zásadní limit
D7100 má jeden zásadní limit pro focení sportu, a to je malý buffer. Při focení do RAW se to projeví hned a je to velice nepříjemné. Takže tu bych z výběru vyřadil.
Focení sportu je hodně o cviku. To, že 70-200/2,8 ostří dobře i na clonu 2,8 je logické. Čím více světla jde na AF, tím lépe pracuje a to, že na 2,8 je malá HO je jedno. Někam to vždy zaostří, vždy se to někde chytne a ostří. Jde o šikovnost fotografa a pak o ten AF, aby ostřící body udržel tam, kde je udržet má a ne někde na plotě za hlavním objektem, ale jak jsem psal, je to hodně o cviku. Zcela jistě se dá sport fotit i s D600.
Jen poznámka: "Čím více
Jen poznámka:
"Čím více světla jde na AF, tím lépe pracuje..."
U fázového AF to neplatí. Tam je důležitá světelnost ne množství světla. (příklad) Pokud budu mít světla, že fotím na min ISO 1/4000s s objektivem f/16, AF bude mít větší problémy jak při f/1,8 při výrazně horších světelných podmínkách.
Ano, někde tady byla taky
Ano,
někde tady byla taky hláška, že na otevřenou clonu to ostří rychleji. Nejsem si úplně jistý, jestli je autorovi tohoto výroku jasné, že je úplně jedno, jakou zvolí clonu ( např. v režimu priority clony). Může klidně předvolit F22. Na rychlost AF má vliv jen základní clonové číslo.
Hmm ikdyž jsem psal výše, že
Hmm ikdyž jsem psal výše, že D700 vyřazuji ze seznamu kvůli staršímu snímači, tak na konec to bude asi jediná rozumná volba. Na megapixelu mi psali, že dokonce i APS-C D7100 a D7200 mají lepší modul. ... Taky jsem s D610 na rally ještě nikdy nikoho neviděl, takže si říkám, že ti lidi asi vědí proč ... Kompromis to bude asi vždy (D750 je pro mne finančně nedostupná), kolega mi psal, že i D700 je v porovnání s APS-C krok vpřed, ale nemám čekat zázraky ... na druhou stranu, jak jsem uvedl výše, na FF mě hodně láká miniaturní HO = max. oddělení objektů od pozadí ...
Ještě k těm cenám (např.
Ještě k těm cenám (např. D750).
Máte v hledáčku třeba i toto:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0...
Zkuste to ještě nechat chvíli
Zkuste to ještě nechat chvíli uležet a dobře si rozmyslet, jestli přejdete na FX, nebo zůstanete u DX.
Jít dnes na sport s D 700 se mi nezdá dobré (vlastním D3 a D700). Kolega Vám sice říká, D700 je v porovnání s APS-C krok vpřed, ale já to tak třeba úplně nevidím. A to fotím na FX, takže bych to měl výhradně propagovat. No, není to vždy jen výhoda.
Vynechal jsem D3s, D4....., teď vyměním tu D3 za D5 a předpokládám, že mi to vydrží cca tak dlouho jako ta D3.
Skoro bych se Vašem případě klonil k tomu ještě chvíli počkat, protože žádné z Vámi navrhovaných řešení nepřinese výrazné vylepšení, a zkusil bych případně došetřit na D 750, jestliže nabydete přesvědčení opustit DX.
Uležet ... leží mi to v hlavě
Uležet ... leží mi to v hlavě už půl roku právě ... Jak jsem uvedl výše, strašně mě láká minimální HO, mám 70-200/2,8 USD, se kterým jsem nad míru spokojený a pořád si říkám, že její plný potenciál se projeví až na FX těle. ... Už jsem se na "levný FF" ptal před nějakou dobu na facebooku a 80% lidí mě doporučilo D700, jediné čeho se bojím, je malý dynamický rozsah. Mám rád vykreslené fotky, přesto kontrastní, u D7000 mohu tahat posuvníky na všechny strany a fotku to neničí. ... Kolega mě sice říkal, že bude cajk, ale nemám čekat zázraky, je to nejhorší tělo, co kdy měl (ale má D4 a D3s), nicméně kdo je zvyklý na D4, tak se tomu nedivím :-D. Na druhou stranu s D700 fotí rally i nyní relativně dost lidí, si tak všímám a výsledky se mi z webu nezdají právě nejhorší, takže mě to v hlavě šrotuje, jak říkám, FF mě vždy lákalo. U APS-C D7000 nadále zůstanu, za ty peníze je to perfektní foták a nikdy ho neprodám, chtěl bych právě střídat 2 těla, podle situace D7000 = něco jako telekonvertor. Jak jsem říkal výše, není to moje vydělečná činnost, tzn. nehodlám do toho investovat neúměrně hodně viz. nyní D750, D4 atd.
V čem je tedy D700 nepoužitelná (nebo jak to formulovat) ? Neměl jsem jí v ruce, proto zde píšu něco, co nemusí být na první pohled zřejmé.
D700 má DR nějakých 12.3EV,
D700 má DR nějakých 12.3EV, což je vzhledem k kdejakýmu Canonu furt dobré. Ano rozdíl 14.4EV (D810) a 12.3 je vidět, to souhlasím (vlastním oba), ale že by D700 mohla nějak limitovat focení sportu nebo Rallye si opravdu nemyslím, jestli ano, pak bych problém hledal mezi spouští a zemí...
Jestli postrádáš kresbu ve stínech, tak si zapni 14bit RAW a dotaháš to tam v programech...
OK, děkuji za info
OK, děkuji za info