Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Jak nastavit Nikon D5100
¨
Autor: libornejdek
Datum:
12. Září 2013, 13:09:07
Dobrý den, chci se zeptat, jak by se dal nejlépe nastavit Nikon D5100, aby nejlépe fotil. Myslím tim, zaosřování atd. Připadá mi, že fotky nejsou dobré, na to co mám za dobrý foťák. Poradil by jste mi někdo, jak to vše nejlépe nastavit? Děkuju moc Libor. Popřípadě mi něco navrhněte, jak to máte třeba vy nastavené. Díky moc Libor
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Ono toto Vám asi nikdo
Ono toto Vám asi nikdo neporadí, těžko říci, jak máte nastavený foťák. Doporučuji najít nejbližší foto klub a poradit se tam, popřípadě u prodejce fotoaparátu.
Rozhodně si nastavte AutoISO na max 1600 a čas 1/100(60). Pokud jste měl třeba na pevno ISO 100, pak mohl čas vyjít i v sekundách a to jaksi z ruky neudržíte. Foťte na prioritu clony a dejte co nejmenší clonu, aby jste dostal co nejvíce světla. Jen musíte kontrolovat čas, aby jste ho ještě udržel z ruky, tam Vám pomůže VR u 18-105mm.
Rozhodně nepoužívejte ty režimy, to vůbec nevíte, co to dělá. A blesk venku taky není výhra. A raději bych dal jen AF-S a ostřil na středový bod. Tedy to nesprávné ostři a komponuj. Ale příjde mi to pro nás méně zdatné a s horším AF modulem lepší, než komponovat a pak přehazovat mezi těmi pár ostřícími body.
Taky je těžko říci, co je to, že se závěrka sekala. Pokud se nějak seká závěrka, tak fotoaparát reklamujte. Ta musí fungovat i v mrazu.
Noční portrét by se měl fotit
Noční portrét by se měl fotit ze stativu, protože expozice opravdu může trvat i pár vteřin. Oproti klasickému odpálení blesku tady blesk čeká, až se naexponuje pozadí a potom přiblýskne fotografovanou osobu. Pokud jde o noční focení, stativ je nutnost. Nebo hodně vysoké ISO a super světelný objektiv. Pro ilustraci přdám fotku mé dcerky, kterou jsem fotil na Vánočním trhu v Praze. Tam bylo relativně dost světla a přesto při ISO 1600 a použití clony f1.4 na mé padesátce muselo být foceno téměř neudržitelným časem 1/40s.
http://daf.rajce.idnes.cz/Anicka_2010_az_2012/#Anna_083.jpg
kdyz pominu,ze fotit venku na
kdyz pominu,ze fotit venku na place bleskem je volovina,protoze to totalne zmrvi atmosferu a stejne to osvetlit nejde. tak problem je evidentne nastavenim blesknuti synchronizaci na druhou lamelu zaverky.
ono je to s nastavením DSLR
ono je to s nastavením DSLR běh na delší čas. Zrcadlovka dělá to, co jí řekneme a neřeší za nás případné nedostatky tak jako kompakt. Tam právě není ta možnost nastavení a je tedy blbuvzdorný. DSLR člověk musí tak nějak "dostat do ruky" a musí počítat s tím, že jiná situace potřebuje jiné nastavení. Karfík fotí na AF-S -středový bod a překomponuje. Na pohyblivé scény to však není, takže tam je na řadě přenastavení těla. Stejně tak nastavení měření expozice. Záleží ma podmínkách a objektech, které fotíme. Takže to chce fotit, večer číst manuály, rady na netu (zde to brát vždy jako doporučení a s určitým nedhledem, jelikož názory a zkušenosti se zde často různí). Ještě za dob kinofilmů se říkalo, že největším přítelem fotografa je odpadkový koš :-), což dnes máme na ploše taky a je dobře, že člověk je s výsledky nespokojený, protože to ho posouvá k lepším výsledkům. Je jen potřeba najít co se mi na fotce nelíbí a snažit zjistit proč tomu tak je. Já fotím řekl bych 50 na 50 RAW a JPEG. Když na JPEG, tak mám standardně nastavenou korekci expozice -0,5 EV a fotím z 90% na AF-C. Ostření mám na "palci". A co se týče barevného podání fotek z DSLR, tak tam člověku opravdu nepadají fotky jako z kompaktu, kde je všechno hodně zelené, modré, žluté i červené. DSLR více zachycuje realitu. Takže je potřeba rozlišit co se mi na fotkách nelíbí. Pokud je většina fotek špatně zaostřených, tak hledat chybu proč...je to rozostřeno. Díky špatnému použítí AF nebo neostré díky tomu, že mám špatně nastavený čas a jde o pohybovou neostrost...chce to zkoušet, udělat si čas, fotit stejnou nebo podobnou scénu v jeden okamžik a měnit nastavení...pak najít, který snímek je ten nej a hledat souvislosti se změnou nastavení.
Díky moc chlapy, něco
Díky moc chlapy, něco vyzkouším.....děkuju moc
Protože žádáš o radu, nemíním
Protože žádáš o radu, nemíním tě odkazovat na net nebo si zakoupit nějakou knížku, aby si nám nenadal, že tohle víš sám, ale přesto tak potom udělej:
Když jsem přecházel z digitálu (kterej jsem si kupoval nejen na učení s programy P, A, S, M a manuální nastavování zbytku co se nastavovat má) na svoji první základní třídu zrcadlovky D60, byl jsem hóóódně zklamán (na netu píšou, že prý je to normální stav, zklamání z přechodu...fotografického !) a i když režimy u digitálu jsem používal, účinek stejně byl nic moc a proto zelený foťáček byl start na ovládání zrcadla (kvůli rozdílu), ale co nejrychleji jsem přešel na P a experimentoval s nastavením, což byl krok dál k A, S, M.
Od té doby nedám na DSLR dopustit, zvlášťě když někdo napíše: "Kup si digitál, to ti stačí, výsledky jsou skoro stejný..." a není to pravda! Když pominu návykové koukání přes hledáček, rychlost, práci dělá na pozadí, váha dělá stabilizaci, větší čip snese větší ISO,...tak výsledky ze zrcadlovky lezou o hodně lepší, ale musí se tomu pomoct v nastavování a v tom je to kouzlo, někdy ku vzteku, že se nedaří.
Přesto mě sere, když se snažím něco pěkně vyfotit, přijde "mobilista", od boku švihne snímek a s pošklebkem pokračuje dál, což je na švihnutí s: "Tím velkým drahým foťákem, který musí dělat pěkný fotky sám" a jenom já (a majitelé DSLR...snad) vím, že výsledek může mít OK, ale fakt jenom může (děti se stále snaží mě o tom přesvědčit, marně, optika v chytrých mobilech je zatím v plenkách i když musím uznat, na světle fotí vše)
Když to zhrnu, není rada vůbec lehká (nejlíp viz dluhos), spíš ještě hůř, skoro nemožná. Hodně záleží, co preferuješ ve výstupu, co fotíš, kdy fotíš, jestli budeš snímky upravovat v PC, atd... Je toho moc.
Zkusím trochu něco napsat, ale předem upozorňuju, všechno nastavování je individuální podle toho daného stylu fotografa a situací, takže žádná Bible pro fotografování.
Vezmu to z druhé strany nebo spíš křížem krážem.
*/ Karty SD používám velikostně do 8G a mám zásadu, raději víc karet menších než jednu velkou (při havárii příjdeš o "líbačku" a ne o celej mejdan), značkový a formátovat před každou větší akcí (po předchozím zazálohování v PC !!) VŽDY ve FOŤÁKU, kterej na ni bude fotit !!!
*/ Každej má jiný priority výstupu, já třeba nemám rád moc úprav v PC (čas, odpor), proto se snažím vše vyfotit co nejlíp na místě a když už to nevyjde (není každý den posvícení, spěch, špatná kompozice, na cestách), bohužel pak v PC úpravy neminou.
*/ Proto používám předvolby Picture Control (a u D7000 jeho detalnější nastavení s možností uložení), protože SD (NL) je k zblití a nevím, jak Nikon k tomuto nastavení přišel, které by mělo +- odpovídat tomu, co je přede mnou.
*/ Důležitý záběry (oslava nebo problematický světlo-stín) fotím do RAW a jinak u .jpg nastavení nejmenší komprese a největší rozlišení. Někdo z profíků ani "neví" co jpg je a hned ho zavrhuje, což chápu.
*/ Při očekávaných problémech (rozostření, mrkání lidí, huba jako kapr,...) fotit sériově, něco vždy bude ostrý nebo nezavřený oči či naopak, zavřená huba.
*/ Při problematické expozici (světlo-stín) zkusit Bracketing a když si nastavíš čas, co udržíš, dá se tato funkce vyfotit z ruky bez stativu.
*/ programy netřeba jmenovat, přesto A základ a pak P, S, M, ale vždy podle toho co a kde, kdy fotíš !!
*/ zkus napřed P, foťák nastavuje čas+clonu, ale vše ostatní už děláš TY. NENÍ to zelenej foťáček!!
*/ A nastavíš clonu, čím menší číslo, malá hloubka ostrosti a naopak. Nej kvalita objektivů se pohybuje kolem clon 8-11, krajinářské clony.
*/ S nastavíš čas (jedoucí auto, dítě v pohybu, což bych přirovnal k vlaštovce, Macek ví)
*/ M manuál, ale zde pozor, Auto ISO (viz dál) pracuje i zde jako auto.
*/ Režimy ostření: S statika, C pohyb a A je obojí, ale u toho co nejmíň bodů, takže vyjímečně. S ostřením souvisí světelnost objektivů, čím světelnější, tím líp ostří, protože napřed foťák ostří a až po zmáčknutí spouště přivře lamely podle nastavení.
*/ ostření. Dnes už zrcadla mají dost ostřících bodů (konečně, ty tři u D60 byl očistec), takže hejbat s ostřícím bodem (podle možností, nejde to pořád, ale snažit se předvídat !!) a překomponovávat s rezervou (když namáčkneš spoušť, tím zamkneš ostření i expozici a jak překomponuješ, může být expozice špatná, což se dá řešit, ale je to nad rámec rad tady).
*/ ISO pokuď možno co nejmenší (a zase, podle situace) a na cestách používám Auto ISO. Zde pozor v nastavení nejkratšího času, ať víš, co tam máš nastaveno, protože jenom programy S a M dokážou tento čas přebít!
*/ Vyvážení bílé se mi nejvíc osvědčilo Auto
Snad jsem trošku na něco odpověděl. Dobré světlo
Tyhle rady na dálku na to,
Tyhle rady na dálku na to, jak nastavit foťák, aby dobře fotil, jsou na nic. Najděte si v okolí někoho, kdo fotí a snad i umí, nebo navštivte nějaký klub, kroužek nebo seminář.
Osobně ostřím špatně, tedy
Osobně ostřím špatně, tedy zaostřím - překomponuju. Ostřím pouze na středový bod a ostření mám AF-S. Ale toto je spíše na statické focení. Na pohyb už to chce AF-C.
Správně by se mělo komponovat - ostřit. Tedy více ostřících bodů, ale člověk mezi nimi musí přepínat.
Takové ty automaty co si vybírají samy ostřící body bych nedoporučil, bo pak nevíte, kam Vám to ostří a nedivil bych se tomu, že to občas zaostří jinam, než je požadováno.
Jinak křížové body ostří lépe, křížový je určitě středový bod, ostatní u D5100 nevím, ale to se dočtete v manuálu. Osobně mám D3100, ale ono je to skoro stejné.
Ještě to může být tím, že máte horší objektiv, který není moc ostrý. Zkuste přiclonit na f8, zda to nebude lepší. Popřípadě si půjčte objektiv od někoho jiného a porovnějte to. Pokud bude špatný, reklamovat. Může se stát. Také je možnost FF/BF, ale to je spíš u pevných skel, nepíšete, co používáte,