Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nevyrovnaný výkon SB 700 s D7100
¨
Autor: Standa
Datum:
13. Duben 2014, 15:57:56
Tato kombinace podává ve větším prostoru (venku, v sále, v hale) velmi nevyrovnaný záblesk. V menším prostoru (byt, kancelář atd.) je vše OK. S D90 jsem fotil v halách bez nejmenšího problému i s odrazkou. Koupil jsem D7100 a každá fotka je jinak osvětlená a některá snad vůbec. Fotím s prioritou času a odrazka se nedá vůbec použít, protože horní půlka snímku je přesvětlená. Domníval jsem se že blesk odešel a koupil jsem nový SB700 a výsledek je stejný i snovým v továrním nastavení do kterého jsem dal i foťák. Byl jsem v Nikon servise s popisem problému s externím bleskem a oni opravovali interní. Máte někdo řešení?
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
O servisu Nikon CZ si nedělám
O servisu Nikon CZ si nedělám iluze, ale oni ti mládenci z miniodbytiště daleko od Japonska musí hrát mrtvého brouka, dokud Japončíci nevymyslí nějaké řešení. Z UK možná dostanete lepší odpověď, ale problém asi nevyřeší.
Ano - byli jsme tam na
Ano - byli jsme tam na dovolené a s námi tam byli dva češi, kteří se rozhodli na Bali vzít. A protože jsem tam měl foťák, tak jsem řekl, že jim to nafotím. Byli rádi, protože k balifotografům neměli moc velkou důvěru. A dobře udělali. Dopadlo to podle očekávání - balifoto se drželi v pozadí, ale protože si vzali prachy předem, tak se museli taky trochu snažit. Ale většinou čekali, až si připravím záběr a poté si jej vyfotili všichni tři. Asi za měsíc jsem viděl výsledky - přímo otřesné, ale alespoň každý ctil jednu barvu - třetina fotek byla žlutá, další modrá a třetí zelená. A navíc z toho udělali jakési koláže ve stylu městských pohlednic o velikosti 2 mpx. Myslím, že průměrný český fotograf by musel udělat na Bali svatební kariéru:). Takže ano, skutečně mi to nedalo, abych se na nastavení fotoaparátu toho "profíka" co blýskal do oblohy, nedošel podívat - fotil to Canonem 5D a patrně si v režimu automatiky nenastavil rychlou synchronizaci záblesku (ale nevím, Canony moc neznám). Viděl jsem pouze hodnoty na displeji, blíže jsem neměl možnost to zkoumat.
A to ti dovolili stejně dost,
A to ti dovolili stejně dost, mrknout na displej. Ještě bys okoukal profi tajemství a zde bys pak honil haura, v nejhorším případě bys přešel ke konkurenci a honil ho tam, ale takhle si zůstal svým, nezkažený móresama "konkurence"!!!
PS: to blýskání o klenbu nebeskou si mohl dovolit, už ten název na to stačí a jak píšeš, neznalý značky, co kdyby to byl skrytý technický náskok?!
Nevím, proč zde pořád řešíte
Nevím, proč zde pořád řešíte takové prkotiny - na Bali jsem byl svědkem svatebního obřadu za krásného slunečného dne na pláži - na 2 svatebčany a 2 svědky zde byli přítomní 3 balijští fotografové - každý měl jiný fotoaparát a hlavně, jeden měl Canon a externí blesk. Celou dobu fotografování na pláži jej měl zapnutý a reflektor měl vyklopený do oblohy. Z toho lze vyvodit pouze jediný správný závěr - Canon již vyrábí blesky s takovým výkonem, že je možné jej odrážet za slunečného dne od nebeské klenby! Zřejmě proto měl na fotoaparátu nastavenu 1/60s a clonu 22:)
hustý, co dodat. Hele a to si
hustý, co dodat. Hele a to si jim ty foťáky kontroloval, že to víš? :-)
Tak jsem se obrátil na
Tak jsem se obrátil na podporu Nikonu CZ a zatím mi bylo oznámeno, že to postoupili na Nikon EU. Věřím, že problém je těžko zjistit když je náhodný a podle mne závislý na prostředí a snad i tlaku, nebo ovzduší.
Asi tě zklamu, ale podobný
Asi tě zklamu, ale podobný problém jsem měl už na D80 a vyřešila to až aktualizace FW v D80.
Díky a mám stejný dojem. Do
Díky a mám stejný dojem. Do Nikon servisu CZ se mi už nechce.
Dostalo se mi také stejné
Dostalo se mi také stejné odpovědi. Posílal jsem jinak také odkaz na fotky s daným problémem ( http://goo.gl/leYV4R ), následovalo upřesnění nastavení hlavy blesku a skončilo to tím, že v jejich kanceláři techn. podpory se problém nepodařilo nasimulovat a předávají to tedy dále.
Také by bylo zajímavé, zda-li by se zde na fóru mohl někdo ozvat, kdo má se stejnou sestavou D7100 + SBxxx jen korektně exponované snímky? Pokud se vůbec někdo ozve, tak jestli by byl ochoten to případně porovnat s někým z nás "smolařů" v praxi?
Ty snímky jsou nevyrovnané,
Ty snímky jsou nevyrovnané, ale použitelné, já tak mám úplně tmavé snímky jako bez blesku. Někam je nahraju a dám odkaz.
http://kolarfoto.zonerama.com/Album/311707
Trochu jsem to podělal převodem, ale nejde o fotky , ale o světlo.
V prvním případě jde o jednu
V prvním případě jde o jednu podexponovanou fotku, asi -1EV, ale fotky z té psí přehlídky jsou doslova děs. Za takové situace je investice do drahého blesku k D7100 vyhozením peněz a lepší variantou se zdá pořídit nějaký starší blesk z bazaru nebo eBaye, např. SB-28, a fotit jen na manuál. Ze vzteku bych toto asi někomu omlátil o hlavu. Jak jsem psal, před časem jsem nafotil dost fotek na školním plese (D3100+SB-700) a nemám ani jedinou takto pokaženou.
Ale jednu poznámku k fotkám si neodpustím, v takovémto prostředí se seťákem bych určitě ISO zvedl víc než na 320. Na některých fotkách je to dost poznat, kdy postava nebo pes doslova září na tmavém pozadí. Nic to ale nemění na situaci, že hlavním problémem je foťák.
S D90 nebyl problém ani při
S D90 nebyl problém ani při ISO 200. S manuálním režimem bych si asi neporadil, vždy jiná vzdálenost od objektu, trochu jiné světlo(do sálu proniká proměnlivé denní světlo) a navíc jiná skladba barev psů i oblečení lidí. Zkoušel jsem to s D5100 a není problém. Z této výstavy jsou i povedené fotky, ale ty není třeba uvádět. Prostě jsou to nervy zda to bleskne nebo bude tmavá fotka.
Fotit s bleskem v manuálu v
Fotit s bleskem v manuálu v takovém prostředí je nesmírně těžké. Stačí trochu změnit vzdálenost od hlavního objektu a je nutné vše přenastavit. Fotil jsem chvíli na současném foťáku s bleskem SUNPAK 522 a to jen v místnosti a je to pokus-omyl. Na klasickém foťáku celkem fungovala automatika blesku, na digitálu moc ne.
Věřím že na ISO 200 nebyl zásadní problém, ale fotky by podle mě byly lepší na vyšší citlivost. ISO 320 vypadá na Auto-ISO, ale nevím jak to u D7100 je, na D3100 to nastavit napevno nejde. Auto-ISO ze zásady nepoužívám. Také mě zarazio focení s vyklopenou hlavou, v takovém prostoru je efektivně využitá jen malá část blesku z odrazné destičky nebo vizitky. S vyklopenou hlavou fotím jen v místnosti když se má světlo od čeho odrazit. Tady přijde většina světla vniveč, raději prodloužím celkovou expozici a stáhnu výkon blesku.
Po přečtení Vašich příspěvků
Po přečtení Vašich příspěvků se musím bohužel přidat s tím že přesně to co popisujete mi to také dělá.Tedy občas i tma a šílená podexpozice. Dělalo mi to v kombinaci D7100-SB900 a tak jsem SB900 prodal a koupil vychvalovaný SB910 a světe div se když to nejméně potřebuji je to tam. Ono když je to při svatebním polibku je to celkem velká nepříjemnost. Je to však problém který se bude těžko dokazovat protože je strašně náhodný. Fotím s bleskem většinou v "M". Chystám se na servis ještě s jiným problémem pokud budu mít nějaké vyjádření k blesku dám vědět.
Bleskem to není. Fotil jsem
Bleskem to není. Fotil jsem "S" a tam se ten problém ukazuje hodně ve velkých prostorech, nebo venku za šera. Předpokládám, že při použití "M" se výskyt podexponovaných snímků zmenší ale nezmizí. Je to asi Firmwarem. Jak je vidět nejsme sami, jen jsme na to přišli. Většina uživatelů D7100 s bleskem nefotí, nebo jen rodinná fota v obýváku a tam je problém výjimečný. jak bylo navrženo, napišme všichni na podporu Nikonu. Otázka je zda má cenu psát na Nikon.cz
Z toho co je popisováno mě
Z toho co je popisováno mě není úplně jasné, zda je špatná celková expozice nebo je slabý výkon blesku. Nějak dedukuju, že při vysunuté hlavě blesku nahoru ve velkém prostoru je záblesk celkově slabý a nemůže expozici zásadně ovlivnit, takže to vypadá jakoby automatika v jistých případech podexponovávala. V tom případě by se musel použít jen režim M.
Já používám SB-700 s D3100 a přede dvěma měsíci jsem vyfotil asi přes sto fotek na školním plese, ani na jedné jsem problém s expozicí neměl. Jen pár fotek špatně zaostřených. Fotil jsem převážně na A, něco na S, se seťákem 18-105 na ISO1600 a pětatřicítkou na ISO800. Také nepoužívám ve velkých prostorech vysunutou hlavu (jenom v místnostech), pokud jsem fotil blízké objekty - obličeje, postavy - tak jsem šel u blesku s korekcí do mínusu a samozřejmě tu samou hodnotu dát na EC do plusu, aby se celková expozice neměnila.
V blesku problém nebude, v kontaktech nebo nastavení podle mě také ne. Vypadá to fakt na ten foťák a pak je to teda pořádný průšvih Nikonu. Už s ohledem na to, že to je na foťáku, který je třikrát tak drahý jak ten nejlevnější, který exponuje správně.
Chápu to, že když nechceš aby
Chápu to, že když nechceš aby blesk moc svítil, snížíš na něm (nebo ve fotoaparátu) kompenzaci blesku třeba o 1EV, ale na foťáku přidáš 1EV na expozici a tím se záběr expozičně srovná? To mi dělá v hlavě guláš tohle uhlídat, tak nevím, jestli to dělám taky tak, jak popisuješ. Myslím že D7100 jde už v Menu nastavit, že tu druhou činnost přidáním (ubráním) expozice EV ve foťáku se nemusí dělat, stejně prý Canon. Potom nevím, proč Nikon to dříve neumožňoval, nevím, fotografický guru nejsem.
To co tady popisují s D7100 a bleskem SB-700 si myslím dávno, že problém bude v těle, protože nikdo jiný si nestěžuje a SB-700 si kupují i majitelé jiných těl (když nechcou jinou značku nebo SB-400). Další důkaz je, že fotil s D90 a nic, koupil na D7100 druhý blesk a to samý jako první, dokonce SB-900 i SB-910, stále problémy. Mám dojem, že u SB-700 jde firmwer už aktualizovat, ale žádnou aktualizaci na www nemají.
D7100 to umí v nastavení
D7100 to umí v nastavení rozdělit, v mých očích velké plus. Pamatovat na to, že při změně FEC musím automaticky měnit EC a hlavně pak to v reálu ještě udělat - velká zdržovačka. Nevím kdo tento nešťastný systém v Nikonu vymyslel, vidím v něm jen nevýhody a nenapadá mě situace, kdy by toto mohlo být užitečné.
jednoznačně je to v těle. Mám
jednoznačně je to v těle. Mám za sebou celou řadu těl a aktuálně D300,D700 a D3s a k tomu SB700, SB600, SB800 a všechno mezi sebou funguje jak má. Tohle je evidentně nějakej průser v D7100 ...
Normálně fotím s hlavou nahoru a střílím o strop, pochopitelně musím blesk kompenzovat +EV a o kolik to řídím podle prostoru a výšky stropu. Udělám test, když je to ok tak to tak nechám a jedu .... daleko horší věda jsou haly, kde mám 4 blesky na radiových odpalovačích, stává se že někdy mám blesk v záběru, ale jinak to osvítit neumím a ještě se u toho pohybovat bez asistentů :-)
V místnostech také vždy fotím
V místnostech také vždy fotím s hlavou 45° nahoru, ale expozici do plusu nepoužívám a expozice se mě zdá v pořádku. Podle mě si blesk scénu změří sám a sílu záblesku upraví v závislosti na poloze hlavy blesku. Málokdy jdu s bleskem do plusu, spíš je to důsledek toho co jsem psal výše - vazba FEC na EC. Například fotka osoby proti velmi světlému pozadí - oknu. Pokud chci, aby byla za oknem vidět krajina, jdu s expozicí i na -3EV a na blesk dám +3EV. Anebo při použití ND filtru, jelikož D3100 nemá AutoFP. Foťák neví, že scéna je ztmavlá přes ND filtr a hlavně to neví blesk. Takže pokud dám ND8, musím dát na blesk +3EV. Velice málo se o tom píše, jelikož většina těch co má externí blesk, má foťák s vysokorychlostní synchronizací.
Jen dopřesnění Blesk si nikdy
Jen dopřesnění
Blesk si nikdy neměří scénu sám (SBxxx) to dělali blesky před 20léty .
To dělá vždy tělo skze TTL a to předbleskem.
Proto je logické pokud se otočí hlava blesku nebo se zvedne tak se výkon zvýší, protože do objektivu teče méně světla.
AutoFP ... vysokorychlostní synchronizace slouží k tomu, že pokud čas závěrky již neumožní otevření celeho políčka najednou a dochází pouze k otevření štěrbiny, která "scanuje" scénu (pro blesk již nepožitelné) .Tak blesk se "rozsvítí" trvale po celou dobu času závěrky( setkilohercové pulsy do výbojky ).
Protože veškeré měření se odehrává skrze objektiv nerozumím vazbu na ND !!!
Sice o tom píšeš, ale pro
Sice o tom píšeš, ale pro upřesnění, sedmistovka si sama umí přidat s ohledem na vyklopení hlavy blesku? Umí to i SB-900, 910 nebo je takový vylepšení stále fantasmagorie neznalce? Když fotím v místnosti s SB-600 nějakým jiným směrem odrazem nebo s nasazeným difuzérem, tak vždy musím na blesku přidat (nebo občas podle situace přidat korekci ve foťáku, což nebývá dobrý, bílý okno je ještě víc bílý), aby byl snímek osvětlen a neutápěl se ve tmě. Většinou +1 a ve foťáku korekci neubírám, tu jenom při přímém směru bez bočních odrazů.
Už dávno sem si sedmistovku chtěl koupit, ale stále váhám, když mi šestistovka šlape, proto otázka pro někdejšího majitele SB-600, jakou má popsatelnou zkušenost s přechodem na SB-700, v čem základním přechod pomohl či se zhoršil? Já si myslím že jsou znatelné, ale myslet je prd vědět, proto váhám. Díky.
Podle mě si umí přídat
Podle mě si umí přídat všechny blesky které pracují v auto režimu nebo v režimu TTL. I když je hlava vyklopená nahoru ale holt ta ruční korekce se někdy udělat musí.
všechny jmenované blesky
všechny jmenované blesky vlastním, proto snad můžu tvrdit, že rozdíl mezi SB600 a 700 je jen a pouze v ergonomii a to že na 700 máš barevný filtry (což 98% lidí stejně nepoužívá) a umí řídit ostatní blesky (Master).
700 se ovládá o dost pohodlněji a intuitivně a rychlejc. Výkon +/- stejnej. Takže asi tak. Na fotce ti to nic nepřidá :-)
Ovšem co už význam má, je fakt, že máš víc blesků a to už na fotce může bejt sakra vidět.
Tak mně se to stalo právě u
Tak mně se to stalo právě u toho polibku... doufám, že to Nikon pořeší v rámci aktualizace firmware D7100. Pokud to tedy řešitelné je... Musíme bombardovat technickou podporu Nikonu, ať s tím něco dělají...
Dělá to i s bleskem na přímo,
Dělá to i s bleskem na přímo, ale s bleskem nahoru je rozdíl výraznější. Nikon servis jsem kontaktoval, doporučili mi vyčistit kontakty na blesku i fotoaparátu, udělat dvoutlačítkový reset na těle foťáku, a samozřejmě to vyzkoušet v různých kombinacích (jiný foťák, jiný blesk, jiný objektiv...).
Foťák jsem již dříve resetoval několikrát, kontakty jsem čistil a nepomohlo to. Zkusím kontaktovat známého a vyzkoušet různé kombinace jiného těla a jiného blesku.
Tak jsem to právě vyzkoušel a
Tak jsem to právě vyzkoušel a potvrzuji stejný problém. D7100 + SB700, blesk nahoru TTL/BL + vysunutá bílá odrazka, foťák na M, ISO napevno a cca 1-2 fotky z 10 jsou až o 1-2 EV podexponované. Doma v obýváku, bílý strop nízko, ostřeno na cca 5m.
P.S. Firmware aktuální...
Martine, vypadá to, že to
Martine, vypadá to, že to netrápí více lidí... budu rád, když také upozorníš technickou podporu Nikonu, čím nás bude více, tím spíše se s tím budou zabývat...
Velké iluze si nedělám, ale
Velké iluze si nedělám, ale napíšu to tam. Reklamaci, servis zatím zkoušet nechci. Blesk SB700 mám už po záruce a asi by to chtělo poslat tělo i s bleskem. I když to vypadá, že to bude chyba D7100. Nebýt této debaty, tak bych si toho ani nevšiml. S bleskem fotím jen poměrně na blízko, v malém interiéru, žádné velké série totožné scény a tam se to tak neprojevuje, pokud vůbec. Co jsem zatím zkoušel, tak je potřeba fakt více stejných snímků po sobě, první 2, 3, 4 snímky jsou OK a až další uletí. A nebo ani ne, jiná kompozice nebo místo a práskne to 10 fotek v pořádku. Hmm divné....
asi je pitomost se tě ptát,
asi je pitomost se tě ptát, zda byl vždy blesk řádně nabitý? co? Předpokládám, že ano, tj. před snímkem svítila kontrolka červeně.
Samozřejmě blesk vždy nabitý,
Samozřejmě blesk vždy nabitý, baterky plně nabité, kontrolka svítila červeně, přesto necvakám hned po sobě a čekám třeba 10-20s mezi záběrama...
Mám 2x SB700 a těla D7100 a
Mám 2x SB700 a těla D7100 a D5100 k dispozici. Oba blesky na D5100 nemají problém a oba na D7100 mají oba sejný problém. Jeden blesk mám již 5 let a druhý jsem koupi nedávno v domnění, že starý je kaput a dělá nevyrovnané snímky on. Tím jsem poznal, že problém bude asi v D7100. Firmware mám 1.1 který doporučuje instalovat Michal Kupsa tady na stránkách pro starší těla.
Tak to vypadá, že bude chyba
Tak to vypadá, že bude chyba skutečně u D7100. Ještě zkusím s kolegou prohodit tělo a blesk a uvidíme. Jsem zvědavej, jak se k tomu Nikon postaví. Asi by bylo dobré, aby technickou podporu Nikonu kontaktovalo s tímto problémem více lidí. Mám pocit, že kvůli jednomu člověku nic řešit nebudou. Prosím všechny, kdo na tento problém narazí, aby to Nikonu oznámili...
Snad to nějaká pozdější aktualizace firmware vyřeší.
Každopádně je nářez, že u techniky za takovýhle prachy bojuju s tím, že je každá třetí fotka špatně nasvícená...
to je tragedie, to uznávám.
to je tragedie, to uznávám. Mám kliku, že v profi třídě si to asi netroufnou pustit, takže se mi to naštěstí netýká, ale uznávám, že model D7100 zrovna mezi low endy nepatří, takže by člověk očekával lepší funkčnost.
I beztak to musí fungovat správně i na tom nejnižším modelu. No taky jsem zvědav jaký postoj zaujmou golfisti.
máš na mysli toto
máš na mysli toto ?:
https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57676/~/aktu...
Mám verze firmware C 1.01 L
Mám verze firmware C 1.01 L 1.009. To je snad poslední verze. Tělo jsem koupil koncem října 2013.
Hele zkontroluj jestli se
Hele zkontroluj jestli se patice blesku opravdu dobře zamyká a nekinklá se tam. Kdyžtak by se musely ty sáňky trošku přiklepnout. Jestli je opravdu DSLR v pořádku tak by to mohlo bejt blbým kontaktem a vznikajícím přechodovým odporem.
Nemusí to být tohle, ale přesto bych to zkontroloval. Je zajímavý, že si na to stěžuje jen někdo, ale ne každej... to jsou věci.
Na blesku SB-600 jsou zespodu
Na blesku SB-600 jsou zespodu dva plýšky, který se pootočením zajišťovací páčky zasunují do blesku, ale jen když je blesk volně mimo patici. Když je nasazen v patici, plíšky se k sáňkám otočením páčky "přilepí" a tím vytvoří drobné magnetické spojení s paticí, které blesk trochu znehybní a vzájemné kontakty víc přitáhne k sobě. Sedmistovku jsem v ruce ještě neměl, ale podle fotek to vypadá, že ty dva kroužky by mohly být to samé, ale musely by se otočením páčky hýbat. Stejný princip jsou magnety na jeřábech, ale větší, silnější. Otočíš pákou, vyvineš magnetické pole, akorát na blesku v drobném provedení s neškodným účinkem, což o jeřábových se říct nedá, nářadí máš zmagnetovaný mrknutím oka. Nicméně čistota je čistota.
Na SB700 se při aretaci hýbe
Na SB700 se při aretaci hýbe je kolík na zajištění v sáňkách. Vpředu jsou dva plíšky které se při zasunutí ničeho nedotýkají a v návodu jsou popisované jako kontakty AF přisvětlení. Ty dva kroužky vedle kontaktu je hmota prolitá y kovové patce.
Magnetické spojení? To se mi
Magnetické spojení? To se mi moc nezdá, u břemenových magnetů musí být celkem masa toho neseného materiálu. Přece jenom sáňky jsou malé a nic bych za to nedal, že jsou z nemagnetického materiálu. To bude čistě mechanika. Teda můžu se mýlit.
...
(http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=Pl%ED%9Aek)
Předně se musím omluvit za Y,
Předně se musím omluvit za Y, konečná "cenzura" pravopisu si toho nevšimla, dokonce i v Pravidlech českého pravopisu z dob školních za 30,-Kčs je uvedeno plíšek!
K tomu blesku SB-600. Opět jsem se na něj podíval a při otočení aretační páčky se "přisaje" k patici DSLR, překoná nepatrný odpor plochých pružících planžet v patici a tím se trochu znehybní. Protože se zárověň zasunují dva plíšky a protože vím, jakou sílu mají magnety ovládané mechanicky pákou, bez přítomnosti elektriky (přitom jsou malé, ale těžké), myslel jsem si, že znehybnění funguje na stejném principu. Bez zmagnetovatelného materiálu to nefunguje, což je logický a nad tím jsem taky nepátral, protože ne veškerý nerez co existuje je nerezavějící, záleží na složení, jak ho konstruktéři namíchají a kam se používá. Já se s magnetickým i rezavějícím setkal, ale pokovený železo to nebylo.
Blesk jsem provedl důkladnějšímu prozkoumání a ejhle, ty dva zasunovací plíšky jsou do tvaru malého L a do prostoru pod tělem blesku (plast) a nad upevňovacím (ohnutým) plechem samotného blesku se vysunou a tím přitlačí blesk k fotoaparátu. To vysunutí je tak nepatrný, že skoro není vidět a nevšiml sem si ho. Takže ano, žádný mini pákový magnet, ale obyčejná mechanika i když vysunovací kolíček má taky. Omlouvám se a díky za nakopnutí.
Jak to tak vypadá (komentář lucer249), SB-700 se aretuje jenom kolíčkem a asi to tak stačí. Když si prohlížím fotky, tak patici má jinak řešenou, nejspíš přišroubovaný kus plechu, což může být přesnější, protože SB-600 ten plech má ohnutý bez dalšího opracování, tak si pomohli další aretací, aby na foťáku neklondal.
Nedivil bych se, kdyby to
Nedivil bych se, kdyby to dělal můj předchozí D90 s SB900, který spolu nacvakaly 70 tisíc fotek a vůle tam opravdu byla, ale přesto to problémy nedělalo. Teď mám novej blesk i tělo, vše drží pevně bez vůle, vše nové, čisté a problém prostě je...
a co bajonet a objektiv?
a co bajonet a objektiv? Třeba odtud jde špatná informace o měření scény a vzdálenosti objektu. Zkus ještě vyměnit sklo a prověřit kontakty. A to je už myslím poslední štace. Pak bych to hodil na hlavu Nikonu ať se stará.
Kontakty jsem čistil, v
Kontakty jsem čistil, v commander modu to nemám. Zkoušel jsem přenastavovat vše možné, resetovat foťák i blesk atd. Prostě nic nepomáhá. Máte někdo taky D7100 + SB-910. Máte s bleskem vyklopeným nahoru stejný problém?
tak jsem zjistil, že
tak jsem zjistil, že Pentaxáři maj taky obdobný problém a tvrdí, že za to může software v DSLR. Jestliže máš poslední firmware, tak do doby než to opraví asi smolík :-(
Otravovat Nikon service.
dělá ti to jen s hlavou
dělá ti to jen s hlavou vyklopenou? Nebo i se standartní pozicí tj. vpřed?
Podle odkazu od Macka to
Podle odkazu od Macka to vypadá, že to bude skutečně problém, který trápí více lidí. Má smysl kontaktovat někoho v Nikonu? Rád bych doufal, že to vyřeší další aktualizace firmware...
rozhodně, s tímhle se přeci
rozhodně, s tímhle se přeci nedá fotit!
Ještě poslední ale spíš na nic dotaz, co kontakty blesk, tělo? A neješ náhodou v Commander módu?
teď jsem četl jak jednomu
teď jsem četl jak jednomu rakušákovi jen vyčistili kontakty a funguje to...
http://forum.nikonrumors.com/discussion/2106/strange-issues-with-new-d71...
ale podíval bych se i na ty módy, aby to nejelo v Commander modu (v menu DSLR je to k nastavení pro interní blesk, ale přeci jenom) a pak na blesku se ujisti, že jedeš v iTTL+BL
mám samozřejmě i poslední
mám samozřejmě i poslední verzi firmware...