Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D7000 pro začátečníka? ANO či NE??
Zdravím, protože mě focení vždycky bavilo, tak bych se chtěla posunout dál a pořídit si zrcadlovku. Tento Nikon mě zaujal při poměru výkon:cena, ale v mnoho recenzích jsem četla, že je lepší s ním začít až po nějaké zrcadlovce. Měla jsem nedávno pujčený na víkend Nikon D5200 a přišel mi svým ovládáním skoro stejný s mým kompaktem, který budu chtít v brzké době prodat, a tak si nechci koupit nějakou zrca nižší třídy pro začátečníky jen proto, aby mě po roku přestala bavit a abych ji chtěla vyměnit za lepší. Chtěla bych zainvestovat do něčeho, z čeho nebudu chtít jen tak přejí na jiné tělo, když už do toho vrazím tolik peněz. Opravdu si myslíte, že bych měla s focením na D7000 jakožto začátečník problém? Nebo myslíte, že bych to společně s českým návodem časem zvládla? V obchodě jsem zkoušela fotit s D7100 (protože D7000 neměli), ale tam mi řekli, že jsou rozdíly mezi těmito těly minimální.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
To tlačítko AF-ON je fakt
To tlačítko AF-ON je fakt návykový, jenom škoda, že řada D7xxx ho nemá, že se ostření musí nastavit na tlačítko AE-L/AF-L, když ho chci používat a tím pádem se vyruší ze spouště, což u profi těl je u spouště AF-L stále aktivní nebo se taky vyruší, aby se ostření nehádalo?
Právě s tím nastavením sem měl problém, holka nás chtěla vyfotit a stále jí to nešlo, až jsem si uvědomil, že zaostření mám přenastavený ze spouště na AE-L/AF-L a ještě mám nastaveno, že když nezaostří, tak se nedá fotit. Nebo naopak, po leteckém dni jsem foťák nastavil na klasiku, na spoušť a palcem sem stále šmátral po tlačítku AE-L/AF-L a ono nic, než mozkový kompjůtr zareagoval.
trošku tápu co máš na mysli.
trošku tápu co máš na mysli. No AF-ON je extra tlačítko a má svoji funkci, můžeš nastavit, že autofokus se aktivuje pouze tímto tlačítkem a tím je zrušený ze spouště. AF/L postrádá smysl, protože je to extra čudlík a na ten v jeden okamžik těžko dosáhneš když je palec na AF-ON. Když palec nemačká AF-ON tak je to vlastně ve stavu AF/L :-)
Koukám že taky nespíš, mne probudili řvoucí kočky. Mám je sice rád, ale tentokrát bych je nakopnul, proč u toho tak strašně řvou?
On myslel to, že na
On myslel to, že na D7000/D7100 není samostatné tlačítko AF-ON, ale dá se nasimulovat přemapováním tlačítka AE-L/AF-L na tuto funkci. A co se týká namáčknutí spouště, mělo by jít nastavit v menu, jestli se má uzamknout aktuální měření expozice, nebo vzít hodnotu až po zmáčknutí spouště. Za sebe můžu k tématu doplnit jen tolik, že se dá fotit čímkoliv, klidně dírkovou komorou, ale proč si odpírat pohodlí, které nám nabízejí nová těla z vyšších řad? :-) sám u D7100 většinou používám prioritu clony, na jednom rolleru mám nastavení ISO, na druhém nastavení clony.
Taky to mám takle nastavené
Taky to mám takle nastavené na D90 fotím teď hodně makro a tak mě to vyhovuje na jednom roleru clonu a na druhém iso abych udržel čas. Ani nemusím foťák dávat od oka.
D7000 má ale jednu zásadní
D7000 má ale jednu zásadní nevýhodu, že se nedá přemapovat jako AF-ON tlačítko AE-L na baterry gripu. Alespoň mě to s Meike Gripem nefunguje...
Tos mi hodil vrták do hlavy,
Tos mi hodil vrták do hlavy, protože na letadla sem grip používal i s ostřením na palec, ale teď sem nevěděl, jestli sem neblouznil a hned koukám do Menu D7000 a u origošu BG MB-D11 jsou tam stejný nastavení jako na tlačítku AE-L/AF-L na těle (6 druhů), akorát je tam ještě jedna pozice navíc: "Stejná funkce jako tlačítko Fn", tedy 7 druhůa a AF-ON je mezi nima.
no vidíš a já mám ostření na
no vidíš a já mám ostření na D5100 nastaveno stejně, odpadá potřeba tlačítka pro volbu AF módu. WB neřeším, pořád mám AUTO a fotím RAW+JPG a řeším později, ISO někdy AUTO a někdy ne, vypínání mám v "mém menu" takže rychle zapnu/vypnu, jinak ISO nastavuju přes tlačítko FN. v interiéru fotím na M a nemám problém pro změnu clonu přidržet tlačítko. jediná věc, kterou pohodlně nedokážu, je změna způsobu měření expozice, to je ale všechno! takže jak je vidět, tak i přes velké množství ovládacích prvků na lepším těle, je v praxi nemusíte potřebovat. neobhajuju tady svůj foťák, nepomlouvám lepší těla, jenom jsem chtěl poukázat na praxi, kde se prostě ukáže, že na první pohled absence fatálních tlačítek a naopak jejich přítomnost, není až tak důležitá, jak někteří zarputile tvrdí.
jestli si na to zvyklý a
jestli si na to zvyklý a nemáš s tím problém, tak proč ne. Stejně důležitý je jen výsledek nikoliv cesta k němu :-)
a má smysl tam mít trvale
a má smysl tam mít trvale nasteveno jednotlivé snímání? já mám trvale sekvenční a nikdy nic nastavovat nemusím a je jenom na mně, jestli vyfotím jeden nebo pět snímků
Ty jsi profesionál, že
Ty jsi profesionál, že potřebuješ sériové snímání? Amatérovi přece stačí cvakat fotky po jedné...
nejsem a nepotřebuju to, jen
nejsem a nepotřebuju to, jen vyjímečně. ale nemusím nikdy nikde nic přepínat, takže proto
to máš dobrý, já na svojí D3s
to máš dobrý, já na svojí D3s to mít nemůžu, protože jak se dotknu spouště už jsou 2 až 3 snímky, takže bych asi brzo měnil závěrku, ale na pomalejších DSLR to i dává smysl :-)
U D7100 nejčastěji používám
U D7100 nejčastěji používám pomalou sekvenci nastavenou na 3 snímky/s. S tímhle nastavením se to dá dobře uhlídat aby se vyfotil jen jeden snímek a když je potřeba, tak tu spoušť jen delší dobu podržím. Trochu to kompenzuje i ten malý buffer, na který spousta lidí nadává. Díky pomalejší sekvenci se do těch pár snímků vleze větší část děje.
jj, smysl to má a jsem rád,
jj, smysl to má a jsem rád, za pomalý tělo :-) na D3100 byl páčkový přepínač režimů snímání a skoro jsem ho nepoužil. trochu mimo, ale občas někde čtu stížnosti, že na tělech bez přepínače při nastavení režimu samospoušť se tato aktivuje pouze na jeden snímek a musí se pokaždé znovu aktivovat. já v tomhle vidím spíš výhodu, protože mně se stalo skoro při každém použití samospouště na D3100, že jsem ji tam nechal navolenou a následně při potřebě něco rychle cvaknout, jsem 10s pozoroval blikání a čekal až bude konec.
mnohdy je to přesně naopak,
mnohdy je to přesně naopak, aby amatér vůbec něco dal, tak toho musí napráskat tunu :-)) :-)
Taky jsem toho názoru, že
Taky jsem toho názoru, že spíše sekvenční snímání je pro amatéry, protože si může vybírat z fotek tu nejlepší...občas má vlastní zkušenost :D ale myslím si, že i pro profesionály to bude jistě dobrá věc
Už jsi viděla při práci
Už jsi viděla při práci profesionála? Ať už jde o portrétní fotografii, reportáže nebo sport, tam se rubou tuny fotek. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=0icO3SSSDLE
profesionála si představuju
profesionála si představuju jinak, tohle dokáže každej blbec resp. amatér. profík je ten, kdo dokáže ze dvou cívek kinofilmu prezentovat jednu luxusní a nějaký dobrý fotky. a ne jak dneska kdejakej blb ze stovek fotek a hodin času u Adobe LR vyplodí fotky co by na prstech jedné ruky napočítal.
Znám, a když píšu znám, tak
Znám, a když píšu znám, tak to znamená že OSOBNĚ znám a tykám si s profesionály, kteří fotografovali v minulých dobách na filmy. Filmy nakupovali v metráži (což já jako amatér taky) a na jedné akci dokázali za hodinu focení otočit 20 cívek filmu. Z toho šly kontakty a vybíralo se lupou z políček 24×36.
Každopádně děkuji za tvoji odpověď :-/
Profesionál je sebekritický.
Profesionál je sebekritický. Takže ví, že 1% fotek, z toho co narube, je špičkových, 3% jsou slušné a 5% je použitelných. Což přesně reprezentuje report, kde uděláš 100-200 obrázků a vybereš 3-5 kousků.
Profesionál na výběr z toho co naseká, má tak 15-20 minut, k tomu na NB v LR/PS udělá max. výřez, křivky, saturaci a doostření (pokud to grafik chce) a za 1/2 hoďky žhaví v presscentru dráty. Jinak má smolíka a příště si to web/redakce vezme od někoho jiného. Profesionál MUSÍ odevzdat bezchybné řemeslo= MUSÍ to být dobře už na kartě. Má na to vždycky tak max. přestávku v hokeji/fotbale.
Amatér sebekritický není, takže si myslí, že dobré fotky má skoro všechny. Ve skutečnosti jich má 0,001% :-)
Sport a zvířátka bez sekvence umí dneska jen staří klasici na které nemáme a stejně i tak mají/měli odpad jako prase. Ale je fakt, že za dob kinofilmu se střílelo uvážlivějc ... :-)
no byl bych opatrný na taková
no byl bych opatrný na taková slova. Zažil jsem ženskou resp. holku a tu prostě nešlo normálně vyfotit. Blesk nepřicházel do úvahy, protože i na 1/500 dokázal její organismus reagovat tak rychle že na každém snímku byly už přivřené oči!
Vůbec tenkrát snad padlo 200-300 snímků a člověk by to nejradši všechno hodil do stoupy.
Myslím, že potřebuješ ještě dost zkušeností načerpat, nic není černobílé... míněno v dobrém.
-M73
já jsem nemyslel blbý fotky z
já jsem nemyslel blbý fotky z důvodu mrkající modelky, ale všeobecně zfušovaný fotky moderních fotografů. dřív než fotograf něco cvakl, tak musel sakra přemýšlet a tomu já říkám profík. dneska díky technice jsou to jen cvakači. nehážu všechny do jednoho pytle, fakt profíků je pořád dost, ale díky možnostem a dostupnosti techniky převládají cvakači.
jo na tom něco bude... když
jo na tom něco bude... když jsem viděla, jak na jednom fóru člověk přidával svatební fotografie, tak sem se chytala za hlavu a říkala sem si, jak si takový pár mohl někoho takového na focení zavolat
to je bohužel pravda - o
to je bohužel pravda - o cvakače není nouze a nejlepší je je pak potkat na akcích, kde se motaj do záběrů těch, které si tam pořadatel pozval, viz. můj blog na téma "takyfotografů" http://www.nikonclub.cz/blog/foceni-koncertu-taky-fotografove
Taky mám takovu zkušensot z
Taky mám takovu zkušensot z jednoho svatebního focení. Ta nevěsta snad mrkala na náznaka zmáčnutí spouště mým prstem :)
samozřejmě, je to nezbytnost.
samozřejmě, je to nezbytnost. Lidé i zvířata třeba mrkají nebo dělají grimasy, takže sekvenční snímání je pro tyto účely nutnost. Já dneska takto fotím i krajinu, ale mám u toho ještě Bracketing (kvůli HDR), takže se občas lidi dost diví, proč ten magor fotí hrad a kulometí mu fotoaparát... asi nějak amatér co to neumí :-D
...před cca 2 měsíci jsem byl
...před cca 2 měsíci jsem byl fotit na memoriálu Josefa Odložila a tam si člověk přesně vyzkouší co lze fotit na sekvenci a co vyloženě ne. Atletický mítink je na to super. Když člověk zalehne proti doskočišti v sektoru dálkařek, tam i těch 9 fps někdy nestačí :-). To je fofr a fotky jsou ok, ale mít z toho fotku naprosto dle svých představ není snadné. Tím nemyslím dle představ v tom, že se závodnice usmívá do objektivu, ale v tom smyslu, že nemá před tváří ruku či ruce, že je správně ostrá tam kde mná být, že z toho nevznikne jen hromada odlétavájícího písku. Když pak dojde třeba na běh 800m, tam už je to v pohodě...tam je krok co krok v podstatě stejný a stačí S snímání. Ovšem překážkáři jsou zase na tom jinak...stejná překážka, stejný závodník a rozdíl čtvrt vteřiny...a dva naprosto jiné snímky.
Myslím, že i amatér, tedy já, chce mít snímek, kdy zvolá to je ono...a to, že používám fps mi pomůže ten snímek dostat. Jistě, když ukážu fotky někomu ze známých, tak říká super a stačila by mu některá z těch fotech, která já prostě smáznu. Je pravda, že závěrka cvaká rychle a počet cyklů závěrky nechutně roste, ale co s edá dělat :-). Stejně tak to má Macek..letovka ptáka není vždy ok jen proto, že je ostrá...jde o postavení křídel a další detaily, které fotku dělají fotkou. A když už člověk jeden někam na závody nebo sedí hodiny v krytu a čeká na nějakého opeřence či jinou potvoru, tak holt nemůže spoléhat na to, že na jednotlivé snímání udělá tu správnou fotku. To by mohl jednou cvaknout a jít domů. Když budu fotit skákající dítko na trampolíně na vlastní zahradě, tak tam také dám fps, jelikož holt chci vybrat z těch pár fotek tu nej. Tedy pouze jednu, ale nej. To bych řekl, že je často rozdíl v tom co vidím. Někdo sice fotí na jednotlivé snímky, ale pak má doma v pc 6 fotek stejné budovy, stejné činnosti, stejného okamžiku... Třeba i rodiče fotící děti při sportu. Ze stejného rohu, dítě vždy +/- ve stejném záběru. Sice v rozmezí 20 minut. To přece stačí mít jednou. Pak si holt počkám na to co chci a čekám. Možná ve finále udělám stejně fotek jako ten, kdo nefotí na fps. Protože ten fotí vždy když se k němu hra přiblíží...já čekám v nějakém úhlu na to, až tam někdo udělá to na co čekám.
Jak píše Rumpeak, D7100 je
Jak píše Rumpeak, D7100 je zase o kus jinde než D7000, ale taky i cenově. Někdo by kvůli ceně raději poradil koupit D90, ale ta je už za zenitem víc než D7000 i když je taky dobrá, jako ostatně všechny typy zrcadlovek Nikon vzniklé ve své době a dnes na jejich um, vybavenost či něco jinýho koukáme přes prsty, protože už je něco lepšího, jsme víc zmlsaní pokrokem, ale to by jsme nemohli koupit nic, všechno stárne.
Jestli to jde a nejsou tak velké problémy s penězi, třídám D3xxx a D5xxx se obloukem vyhněte. Ne že neumí dělat pěkné obrázky, to umí +- skoro každý foťák, ale ovládání přes Menu za půl roku začne lézt krkem, viz co popisuje Rumpeak, knoflíky vyvedený ven a dva rolery, to je teprve komfortní ovládání a cvikem se dá dělat skoro po paměti a nikdo večer v okolí neví, že něco při šmírování štelujete. Samozřejmě třídy výš jsou v tomhle zase o kus dál, ale i amatérská třída D7xxx je bomba.
Že tahle řada D7xxx je míň vhodná pro začátečníky je reklamní blud, NENÍ!! Chce to jenom se učit o něco víc, protože tyto zrcadlovky toho i víc umí a o tlačítkách sem už psal, sama poznáte, že za chvíli si zvyknete.
Jenom ještě tři malé poznámky.
* Nekupujte foťák v obchodě s pračkama, ti ví prd o focení, ale zase ví o prodávání, záleží co preferujete!
* Někde prodávají těla DSLR levněji, protože nemají tištěný český manuál. Někomu stačí návod v pdf souboru v mobilu, což jiným nemusí vyhovovat. Jako poradní soubor je to dobrý, ale pro začátečníka nepraktický, listování je holt listování, záleží co libo vám jest!
* Nevím jak dalece jste zběhlá v nastavování z kompaktu, kde tak výrazný rozdíly stejně nejsou moc znát, ale zrcadlovka je jiná třída a první záběry nebudou lahodit oku, které je zvyklé z kompaktu, kde výsledný snímek je jím upraven, než se uloží na kartu. Kompakt má za úkol dělat pěkné obrázky, u zrcadlovky to dělá fotograf.
Já byl při přechodu hodně zklamán, spíš nasrán, než jsem začal víc ladit v jejím těle a stejně sem měl utkvělou představu, že fotka musí být hotová hned na místě focení, bez editace v počítači, což byl ve většině případů omyl, počítač dokáže data ještě víc vyždímat k lahodícímu oku fotografa. Tak aby nebylo zklamání, je to normální, což jsem někde na nějakém fóru četl, že nováčci s DSLR jsou rozčarovaní nad výsledky.
Vydržet a jít do D7xxx!
na ten český manuál si dost
na ten český manuál si dost potrpím (stejně tak menu), takže když projíždím i bazary a neni tam o tom žádná zmíňka, tak se hned ptám, jestli je to součástí balení
jojo, tak s tím počítám, že "občas" něco nevyjde a že budu mít třeba ze začátku hodně mázlých, anebo přešuměných fotek :D
Mám 7100 cca 2 mesiace, tiež
Mám 7100 cca 2 mesiace, tiež som uvažoval, či najskôr nekúpiť nižšiu radu. Keď nerátam posledné digi kompakty, ktoré mám, tak som naposledy naozaj fotil starým Zenitom... pred tým nejaká Smena, ale to je vedľajšie...
7100 (prípadne 7000) dokáže všetko to, čo nižšie rady, ale navyše, keď sa s ňou zžiješ, čo bolo pre mňa úprimne, po toľkých rokoch, dosť náročné, tak potom oceníš, akú ergonómiu Ti poskytne, keď sa ju naučís obsluhovať. Stavový displej, nastavovanie cez tlačidlá, bez vstúpenia do menu, veľmi rýchle všetky potrebné režimy, ktoré budeš chcieť a plnohodnotný plný manuál, v ktorom mi oproti Zenitu chýba v hľadáčiku len tá sranda v strede, podľa ktorej som vedel, že je zaostrené.
Budeš určite spokojnejšia. Ešte, 7100 je predsa len o dosť lepšia, ako 7000 ka. Ja som si síce asi kúpil nejaký nepodarený kus, ale to hlavné, čo som od nej čakal robí presne podľa mojich predstáv.
Budeš spokojná, keď sa s ňou zžiješ, na 100%, neváhaj a kupuj ;)
to je přesně ten hlavní
to je přesně ten hlavní důvod, proč ji chci, nechodit do menu a mit vse hlavni hned po ruce :)
Taky přecházím z Olympusu :D
Taky přecházím z Olympusu :D Jinak děkuji za komentář, potěšil ste mě, nečetla jsem totiž nikde o tom, že by někdo s D7000 začínal, nýbrž pokračoval..
Tak především, obchod, ve
Tak především, obchod, ve kterém jsi zkoušela D7100 hodně rychle opusť. D7100 je o generaci někde jinde a v podstatě se dá říct, že vychytala všechny nedostatky, které D7000 měla (až na menší buffer, což je ovšem problém hlavně při focení sportu - což nevím jestli chceš nebo nechceš fotit). Ale zpět k D7000: pokud se rozhoduješ mezi D5200 a D7000, tak zde je volba naprosto jasná: D7000. Ovládání je dost jednoduché. Tím je Nikon vyhlášený, že má ovládání hodně ergonomické. Já přecházel z Olympusu a musím to potvrdit. Navíc má D7000 mnohem více prvků vyvedených do samostatných ovládačů, což je opravdu velká výhoda. Na druhou stranu si pro naprosté začátečníky zachovává režim kreativních režimů (tohle třeba vyšší modely jako D800 nemají)Navíc je zde spousta dalších vychytávek jako rychlejší synchro čas, zívěrka s větší životností, 2 ROLERY (naprosto zásadní ergonomický prvek) atd.