Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
První kousek - D3200 nebo 5100
¨
Autor: bery1000
Datum:
24. Listopad 2014, 23:45:08
Ahoj, přemýšlím nad koupí první zrcadlovky. Jako začátečník přemýšlím na dvěma výše zmíněnými modely. Je D3200 o dost horší nebo co by měla být ideální volba? V testech dopadal D5100 víceméně dobře, naopak D3200 už tak ne. Dík za postřehy, rady apod.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Já se raději pohybuju na té
Já se raději pohybuju na té opačné straně, ta je také mnohem levnější. No, 400/2.8 na FX nebude žádná láce ani u Sigmy, chtělo by to v práci tučný bonus.
dřív by to i šlo, ale teď co
dřív by to i šlo, ale teď co jsem zpátky v ČR plus krize s drahotou nevídanou a tři dospívající děti, tak to prostě nejde. Navíc foto není můj jedinný nákladný koníček :-)
Ano, když budeš mít na svém
Ano, když budeš mít na svém stroji FX objektiv 24mm f/2.8 a já si seženu na svém DX sklo 16mm s f/2.8 a budu se chtít s Tebou porovnávat, tak mě můžeš říct, pozor chlapče, Ty musíš mít sklo f/1.8 a 16mm, abychom měli stejné výsledky. No a když si nasadíš na FX sklo f/1.4 tak já se můžu jít vycpat, srovnatelné sklo na DX nikdy nikdo nevyrobí.
což by znamenalo že zoomy kde
což by znamenalo že zoomy kde je to od f5.6 nebo dokonce od f6.3 je na DX totální průser a tma ....
Jedná se o ztrátu 1 a 1/3 EV,
Jedná se o ztrátu 1 a 1/3 EV, to není takový průser. Průser je to u foťáků s malými čipy, a typicky u ultrazoomů.
co jsem viděl 1Dx tak
co jsem viděl 1Dx tak rozhodně tvrdím, že Nikon v obrazové kvalitě vede. Je ale pravda, že pleťovka je v podání Canonu taková nějaká lepší, takže do atelieru kde je řízené světlo ano. Ale asi je to všechno relativní, špičkoví wildlife fotografové fotí z většiny Canonem a maj taky pěkný fotky... na můj vkus Canon ale šumí víc a JPG strašně žehlí, ale kdo z vážných fotografů fotí do JPG, že? :-)
D7000 jsem měl před lety v
D7000 jsem měl před lety v ruce a pamatuji si, že ISO 1600 tam nebyl problém.
Takže si umím představit, že při vhodném postprocesu se dá s tím fotit na ISO 2500 a ještě aby to bylo použitelný. No nebude to jako FF to ani náhodou, ale myslím, že by to šlo. Zásadní potom bude světelný sklo, který bude kreslit i na otevřenou clonu resp. na clonu okolo f2.8, např. 50/1.8 zacloněná na 2.8, nebo 35/2 na 2.8 popř. f3.2 dále třeba 85/1.8 na f2.8. Jo takhle by to mohlo fungovat. Každopádně ale zapomeň na nějaký zoomy o clonách 3.5 - 5.6 apod. s tím se v těhle podmínkách fotit nedá. Když jsem fotil v Lucerně, tak maximálně do clony f4 a to jsme fotil FF (D3s a D700). On totiž je pak problém čas, aby jaksi protagonista nebyl rozmazaný :-)
Vidím že to nebude vůbec tak
Vidím že to nebude vůbec tak jednoduché, jak jsem si představoval!!! Když bych se vrátil ke Canonu v této cenové relaci, tak situace je obdobná, nebo ještě horší? Napadá mě třeba Canon 7D. Nebo přece jen počkat nevím, možná půl roku a přišetřit na nějakou starší FF, ale obávám se, že objektivy budou příliš drahé...
Vidím že to nebude vůbec tak
Vidím že to nebude vůbec tak jednoduché, jak jsem si představoval!!! Když bych se vrátil ke Canonu v této cenové relaci, tak situace je obdobná, nebo ještě horší? Napadá mě třeba Canon 7D. Nebo přece jen počkat nevím, možná půl roku a přišetřit na nějakou starší FF, ale obávám se, že objektivy budou příliš drahé...
jětější D700 za 20 tisíc jde
jětější D700 za 20 tisíc jde koupit. 50/1.8 AF-D za 2500,-.
Tím bych asi začal a časem dokoupíš další skla Nik 35/2 se dá za 6.500,- sehnat. Nik 85/1.8 AF-D taky okolo 6.500,-. Jsou to sice starší skla, ale opticky vynikající a pro D700 naprosto víc než dostačující...
Nebo nechat D7000 a začít s těmi objektivy, byť je třeba počítat s crop faktorem....
Moc děkuji za odpověď, nechám
Moc děkuji za odpověď, nechám si to projít hlavou. Hezký den!
jen abys to nepojal tak, jak
jen abys to nepojal tak, jak jsem to viděl u jednoho známýho. Měl nějaký náboj ve skříňce na zdi a taky tam bylo cosi o projití si hlavou ;-D
Dobré světlo
Jsem pouze amatérský nadšenec
Jsem pouze amatérský nadšenec a přemýšlel jse také nad D5XXX, který jsem mněl několikrát v rukou a myslím, že bych ho nechtěl, celková ergonomie a ovladatelnost je lepší u mého starého Olympusu, který se letos na podzim naučil ovládat i můj pětiletý syn a v ZOO budil při focení zvířátek docela pozornost. A tak jsem nakonec přesedlal s E-420 na D7100 s objektivem 18-140 a to bylo jako sednout si do auta s dvojtým turbem, o fotoaparátu již byla zveřejněny hromady pozitiv tak se zaměřím jen na negativa co jsem jako amatér zaznamenal. Nikon je občas pěkně paličatý, při nastavení Automatické volby režimu činnosti automatického zaostřování (AF-A, AF-S, AF-C) a fotografování jednotlivce nebo skupiny před níž je nějaký výraznější předmět, třeba sklenice nebo láhev na stole, bude Nikon stále paličatě ostřit na onu láhev nebo sklenici. Při fotografování do formátu NEF je vhodné mít nastaveno při focení +O,3 EV, v RAW editoru se pak snímky nezobrazují tak tmavé a následně jsou pak stíny méně zašumělé. Z moiré efektem jsem se již několikrát setkal, ale vždy se objevil na modrých riflích jenž mněla focená osoba na sobě. Objektivem Nikon 18-140mm f/3,5-5,6 G ED VR je to rodinný univerzál s dostatečným zoomem pro focení potomků a rodiny na dovolené, ( "nic pro svobodného sólistu") a až na to soudkovité zkreslení jsem s ním spokojen, každou fotku na níž je nějaká linie musím opravovat i na vyfoceném popelářském autě je to znát jak je prohnuté. Ještě jeden postřeh každý nový objektiv ( třeba Nikon Objektiv 50mm f/1.8D) do bajonetu zapadá tak ztuha, že se vždy několikrát ubezpečuji, jestli vše dělám správně, při desáté výměně už je to lepší a nemám již pocit, že bajonet vytrhnu z těla fotoaparátu, jo a ještě jedna věc D7100 si občas moc nerozumí s externím přídavným bleskem. I přes všechny tyto mé připomínky jsem nadšený.
na ostření je prima Track (3D
na ostření je prima Track (3D Track).
- nastavit AF-C, zvolit 3D track, bodem zaostřit, překomponovat. Vypadá to podobně jako obecné překomponování, ale zaostřovací bod zůstává (snaží se zůstat) tam, kde byl původně zaostřen a navíc ostří stále. Ale to asi víte. :)
ona jedna věc je volba režimu
ona jedna věc je volba režimu AF (AF-S, AF-C - AF-A je zcela mimo) a druhá věc je pak volba systému ostřících bodů. Takže ještě to chce ovládnout ostřící body. Chce to i cvik při zaostření AF a následném překomponování snímku. Shrnuli to, tak to chce ovládnout mašinku pokud možno dokonale a přesně znát co a jak bude dělat. Nedorozumění s externím bleskem bych odhadoval na blesk jiného výrobce než Nikon. S Nikon blesky by to mělo být ok.
Bohužel i blesky přímo od
Bohužel i blesky přímo od Nikonu si "nerozumí" s D7100.
viz http://www.nikonclub.cz/forum/technika-nikon/digitalni-zrcadlovky/nevyro...
Jednoznačně kup D7xxx,
Jednoznačně kup D7xxx, popřípadě při šetření D90. D3xxx a D5xxx začnou časem omezovat a to se nebavím o ergonomii a provedení. Sám jsem měl dva roky D3100 a koupil jsem si D90, ideálně bych bral D7000, ale to už bylo pro mne moc. Dnes se dá D7000 koupit ve slušném stavu od 11000Kč a D90 od 7000Kč. A peníze raději investovat do kvalitních objektivů, já třeba doporučuji z vlastní zkušenosti Nikon 35/50/85mm f1,8. A tyto těla mají interní motorek, takže se dají používat i starší skla AF-D, kde je třena Nikon 50mm f1,8, který je kolem 2500Kč.
No, jestli nevíš a nechceš
No, jestli nevíš a nechceš prodělat, kup něco "slušného" z druhé ruky a když tě to nechytne, tak to za stejné peníze prodáš. U nového to takhle nefunguje.
Záleží, co od zrcadlovky jako
Záleží, co od zrcadlovky jako takové očekáváš, jestli se chceš u tohoto druhu záznamu digitálních obrázků stále zdokonalovat nebo jestli koupíš foťák jen že soused říkal, že ze zrcadla polezou lepší obrázky.
No a za další, kolik korun chceš investovat a to se netýká jenom teď, ale hlavně do budoucna, protože na rozšiřování výbavy zrcadlovky taky stavěný sou.
1/ Jestli máš málo peněz, nevíš, jestli tě zrcadlovka chytne, ale chceš to zkusit, tak pro začátek ani s jedním typem neuděláš chybu. Jestli typ takový či makový je celkem jedno, technické rozdíly si najdeš na netu a ty testy (co píšeš) jsou od reality trochu někde jinde, protože záleží na mnoha okolnostech jak, čím, kde a kým byly pořízeny, každý člověk vidí kvalitu jinak a v nemalé míře záleží na nastavení samotného foťáku.
K rozdílům tříd jenom tolik, že čím vyžší typ, tím má lepší vybavení na větší možnosti focení, ale už to není takovým pravidlem jako dřív. Novější spodní řady čím dál víc předčí starší řady těl o patro výš a to jak ve výbavě, tak v kvalitě výstupu nafocených obrázků.
2/ Jestli můžeš investovat trochu víc a víš, že zrcadlovka je to pravé ořechové a chceš po čase jít výš, běž rovnou do řady D7xxx. Ta momentální menší investice do tebou navrhovaných těl D3xxx a D5xxx bude mít jediný význam, že teď ušetříš, ale pak tě ta zbytečnost vyhozených korun může mrzet. Těla D7xxx jsou sice složitější, až se zdá, že moc a že tak vybavený těla nepotřebuješ, ale na základní učení ovládání poslouží taky a jsou to už tak vymakaný stroje, že poslouží na hodně delší dobu.
souhlasím s letcem. Důležité
souhlasím s letcem. Důležité je jaká je priorita a co člověk od DSLR očekává. Pokud je to pouze krok od kompaktu dále, tak D5xxx bude v pohodě. Je to jiné než kompakt, je to větší, ale také lepší. Podívej se třeba na zoneramu, kde jsou galerie autorů. Tam když si klikneš na info, tak vidíš čím je to pořízené. Zrovna včera jsem se tam rozplýval na pár obrázky jedné slečny, která je právě pořizuje D5100. Je to vždy o nějaké prioritě, penězích a také o tom, zda člověk che následně investovat dál, zda chce pořizovat lepší a dražší objektivy nebo se spokojí s tím co pořídí v základu. Vždy je to něco za něco. i ten základ je lepší než kompakt a jsou uživatelé, co mají roky základní DSLR a základní dva objektivy a stačí jim to, jsou spokojeni. I tady se člověk dočte, že jedině FX formát a ne DX...atd. Je to vždy věc názoru a nikdy nelze 100% říct, co je pro konkrétního uživatele to pravé. Pokud chceš mít focení jako velké hoby a chceš se tomu věnovat víc než lidi okolo tebe, pak je opravdu fajn přeskočit ty zcela základní modely a dívat se více do budoucnosti.
Už samotný přechod k DSLR umožňuje měnit hloubku ostrosti (tedy to, že například hlavní motiv je ostrý skvěle a pozadí je rozostřené a neodvádí tolik pozornost). To například kompakt neumožňuje, ten je většinou ostrý celý, zase je snažší z něj udělat ostrou fotku statického motivu. Jelikož je ostré vše. Tedy teoreticky, za příznivých světelných podmínek, apod. Focení pohybu s kompaktem je také spíše o velkém štěstí. Se zrcadlovkou už je to jiné. Chceš li fotit hodně akční pohyb, pak brzy dojdeš limitu základních DSLR. Takže zrcadlovka je cesta k lepším snímkům, ale za určité sebevzdělávní a technickému zvládnutí některých zákonitostí.