Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
První kousek - D3200 nebo 5100
¨
Autor: bery1000
Datum:
24. Listopad 2014, 23:45:08
Ahoj, přemýšlím nad koupí první zrcadlovky. Jako začátečník přemýšlím na dvěma výše zmíněnými modely. Je D3200 o dost horší nebo co by měla být ideální volba? V testech dopadal D5100 víceméně dobře, naopak D3200 už tak ne. Dík za postřehy, rady apod.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Zdravím všechny. Jsem tu nový
Zdravím všechny. Jsem tu nový a můj dotaz je podobný. Mám starý Canon E350d k němu Zoomy Canon 18-80 a 70-300 mm. Fotografuji spíše dokumentární činnost naší kapely,ale i jiné. Co mi nejvíce vadí je šum ve snímcících. Fotím především ve včerních hodinách a pokud možno - bez blesku. Bylo mi doporučeno přejít na Nikon i za cenu prodeje stávajících objektivů. Nemohu se stále zorientovat, který fotoaparát by byl pro tento účel nejvhodnější. Jelikož je můj rozpočet silně omezen, určitě bych šel i do bazarového kousku. Děkuji za radu, přeji hezký den.
napiš jak je rozpočet omezen,
napiš jak je rozpočet omezen, tj. částka.
Koncerty fotím a samozřejmě bez blesku(!). Nikon D700 a světelný objektivy ti odvedou potřebnou službu (Nik 35/f2 , 50/1.8 AFD a 70-200/2.8) a máš vystaráno. U D700 lze s příslušným postprocesem jet i na ISO 5000. Na koncertech doporučuji fotit s měřením zvýhodněného středu kvůli bodovému světlu....
Osobně používám na tyto akce D3s a D700, klientela spokojena :-)
Jak jsem se díval, D700 je FF
Jak jsem se díval, D700 je FF a věřím že je pro tyto akce vynikající, ale na něj nejspíše nedosáhnu, přece jen je cenově výše než si mohu dovolit. Já uvažuji o ceně kolem 20 000 Kč i s objektivem. Je D7000 šumově hodně horší? Nebo jsou nějaké lepší kompromisy ? Díky!
Dle testů DxOMark má Nikon
Dle testů DxOMark má Nikon D700 (12MPx) šum na ISO2303, nejlepší APS-C je nyní Nikon D3300 (24MPx) s ISO1385. Pokud by jsi to zmenšil na 12MPx, tak se to ISO jakoby posune nahoru, o kolik nevím a zda se to vyrovná D700 netuším. Nikon D7000 (16MPx) je na ISO1167.
Prakticky mohu říci, že má D90 (12MPx) s ISO977, na ISO1600 už šumí, ale lze fotky v pohodě používat, je tam furt jakási ostrost, ale šum už je tam vidět. Kamarád má Nikon D7100 (24MPx) s ISO1256 a když tu fotku zmenšil, tak na ISO1600 je ta fotka ostrá a bez šumu.
Ale to jen tak mimo, na nízký šum to chce FF, DX je a bude vždy jen kompromis. Ale dle mě už ta D7100 fotí pro amatérské používání výborně.
Jenomže k tomu jsou potřeba ještě i světelné objektivy. Kamarád fotí koncerty, má D7000 s 35kou a 50kou a furt nadává, že je to moc omezující. Je to dokumentární focení, kde často člověk nemůže jít kam potřebuje a dle mě je potřeba zoom objektiv. Jenomže takové 24-70mm f2,8 je drahá jak sviňa. Dá se levně koupit výborný Tamron 17-50mm f2,8, bez stabilizace kolem 4000Kč, ale na plnou díru to není zázrak, ale jde to. Ale 50mm je dle mě málo. Jenomže k tomu nějaká Sigma 50-150mm f2,8 či 70-200mm f2,8 jsou opět pálky. Těžko zde radit za 20000Kč. Vždy to bude kompromis.
Já mám kombinaci 35+85mm f1,8, fotí to fajn, ale nedovedu si to představit, že to budu někde furt přehazovat kvůli různým záběrům.
Popravdě držím pěsti ve volbě.
PS: Nebo volit velké ISO a pak to dát do BW, tak se to ztratí :-).
Díky za příspěvek. Opravdu mi
Díky za příspěvek. Opravdu mi to zamotává hlavu čím dál víc. Nečekal jsem, že by Nikon D3300 byl na tom líp než vyšší modely. Budu o tom uvažovat, vyjde to alespoň levněji. No a v těch Canonech je situace obdobná? Myslel jsem, že spíš horší.
Pokud jde o šum, Canony jsou
Pokud jde o šum, Canony jsou na tom stále špatně, v tomto jasně vede Nikon. V řadě DX, v FX nevím.
Dle DxOMark je nejlepší DX tělo Canon 7D MII s ISO1082, pak Canon 70D s ISO926, obojí je 20MPx.
Dle toho všeho, jak to čtu,
Dle toho všeho, jak to čtu, to vypadá opravdu jako opimální volba pro Nikon, jen musím ještě zvážit jestli si připlatit za FX D700, nebo možná bude ještě lepší D600, to video by se mi taky hodilo. Akorát nechápu, proč je Nikon D7100 horší šumově jak D3300, když vlastně používají stejný obrazový číp.
Už se těším, jak zdejší
Už se těším, jak zdejší majitelé FX těl svoje drahé miláčky zahodí a nakoupí "ekvivalentní náhradu" D3300 !! Snímač FX je FX a DX je DX a není rozdíl danej jenom rozměry, hloubkou ostrosti, ale i šumem. Tak to prostě je. "Železo" jako takové se velice těžko dá nahradit jiným železem bez použití modernějších technologií, což u nových snímačů zajisté bude, ale lepší než D7100, která je sice starší, ale že by až tak?! Pak snad softwerově. Oproti FX D700 bych věřil, ta je už letitá, stejně jako DX D300. Je to stejný jako motory aut. Konstrukčně jsou pořád 4takt, 2takt a nafťák už desítky let a nebýt nových technologií jak v motoru, tak v balastu kolem něj, nejezdili by sme s menšíma spotřebama!
Proto je potřeba brát testy různých organizací s velkou rezervou, jednak kvůli podmínkám, za kterých je provádí ("sterilní" či v běžném provozu) a za další kdo jim je platí (výrobci nebo nezávisle sami). Prachy toho umí vskutku hodně, i kvalitu a ovlivnění naivnějších lidí co vidět chtějí!
Z mého pohledu pro hravější amatérské(!!) fotografy je dneska z DX top D7100 a z FX zase D750. Oba relativně cenově přijatelný, samo že D750 je novinka, tudíž cena hodně výš. Řady FX výš než D750, tam je to jenom o ceně, kvalita zaručena. Bazarový foťáky sou zase někde jinde a pak záleží na zvážení na ceně a typu za nový/starý, počínaje bazarovou FX D700.
Řadu FX D6xx neuvádím záměrně, protože už při jejich vzniku mi připadaly nedonošený a ušitý horkou jehlou se záměrem nalákat zapálený DX-káře (od řad DX D300 po DX D7000) na formát FX a myslím si, že řada D6xx (jestli nezanikne) do budoucna bude nahrazovat DX, kdyby zaniknul.
Váháš obnova nebo jiná značka. Před nějakým časem jsem se o Canon trošku zajímal, tak tvůj cituji: "Canon E350d k němu Zoomy Canon 18-80 a 70-300 mm", tak to je stejná nejspodnější (nevím kam zařadit Canon 1000) třída zrcadel jako u Nikonu řady DX D3xxx a D5xxx a tvoje skla jsou asi "stejný" jako nejspodnější u Nikonu 18-55 či 70-300 (ten je na FX), tudíž světelnost od 3,5 výš (Canon nevím, neuvádíš ji), takže na tvoje použití skoro na nic a obnovou těla Canon si moc nepomůžeš, tudíž i u Canonu budeš muset udělat totální výměnu všeho.
Uvádíš za rozpočet kolem 20 klacků i s objektivem, což je míň než potřebná spodní hranice a jaká je, toť otázka podle objektivů.
Koncerty nefotím, ale je to obdobné jako každé focení čehokoliv. Pevná skla jsou top, ale i top na nohy, na štěstí, že chytneš místo, na um, že se dokážeš natáhnout blíž k hoře (kytarista), když nepřijde ona, prostě profík každým coulem a to nepočítám nutné výřezy doma. Na pár koncertech jsem byl (divák) a vždy se dívám na ten boj fotografů, to lítání jeden přes druhého, sem tam, ještě mezi ochrankou, prostě zážitek. Z toho důvodu si nedovedu představit nemít světelný zoom sklo a jestli ještě pevný, potom více těl!
K tomu mám i svůj zážitek zdánlivě nesouvisející. Byl sem pozván na oslavu narozenin dědy, že mám něco nafotit, s odporem sem šel (nemám rád focení lidí, je to z mého pohledu vtíravost do soukromí a někdy o držku). Neznaje místo (kulturák, co víc znát, že?!), vzal sem jenom světelnější DX 35,f1,8 na blízko (intimo) a ještě 85,f3,5 z dálky (inkognito). Na amatérské vypíchnutí nic jiného nemám. Světelnost místnosti celkem +- ušla, dva lustříky, bílej strop a blesk s odrazkou, raději focení do RAWu, což se fakt vyplatilo, dřevěné obložení udělalo své, ale co zásadně chybělo byl rozsah. 35 i když na DX bylo jako se vtírat, takže moc blízká a i když po čase osoby byly radostné a odvázané, nechci psát nalité, přesto stále vnímavé, že někdo mezi hlavama s 35 šmíruje, tudíž odvaz z muzikanta byl fuč a 85 zase chtělo jít až za zeď do mrazu. Zoom šíleně chyběl a i když ho zde dost fotografů nemusí, nedám na tento typ skel na akci či reportáž dopustit, protože nohama se vše uchodit nedá, jednak kvůli tomu, že pořád někdo někde "zavazel", za další že nečekané akce se stihnout nedají, když sem někde jinde a za další buď blízko nebo daleko, protože kvůli málo placu to jinak nešlo, jedině se naučit levitovat. O zdravotních problémech pomlčím, ty sou dalším faktorem.
Hlavu budeš mít zamotanou do té doby, než pustíš šrajtofli pořádněji žílou, 20000 je tak na domácí focení, dalo by se říct, ale když vyženeš ISO do snesitelných výšin společně s dobrou kompozicí, aby nemuselo tak vysoko být, myslím, že se dá i s méně světelným objektivem fotit tma, jenže fotit tmu statickou (budovy) nebo pohybovou (koncert), v tom je veliký zásadní rozdíl, protože i kdyby nakrásně ISO stačilo, aparát musí napřed zaostřit na clonu/světelnost f2,8 (a níž) a až při domáčknutí se clona nastaví podle nastavení fotografa, třeba na f16. Takže nejen hloubka ostrosti vyžaduje světelný skla, i technika pro sebe.
Třeba já Eiffelovku v rychlosti (jen jsme projížděli) sériově z ruky opřenej o zeď ve 22.30hod, D7000, ISO 1800, čas 1/30 (udržel bych i delší, ale amatérizmus se projevil), sklo 16-85, takže clona na prd, žádný odšumování nebylo zapnutý (co dělá foťák sám netuším) ani v PC (i když sem se snažil, vždy se detaily nějak vytrácely) a mám ji na zdi 30x45 jako vyšitou, jenže Železná dáma nikam neutíkala !!!. Šum tam po zvětšení na PC je, ale kdo tak velký fotky A3+ tiskne, skoro nikdo.
minulý týden jsem viděl na
minulý týden jsem viděl na paladixu D7100 za tuším 16500Kč, což je cena velice přijatelná. K tomu pro začátek pevné světelné sklo a může začít. FX na tom bude se šumem lépe, ale D7100 je jinak velice fajn stroj. AF ostří velice spolehlivě i za horších nebo přímo špatných světelných podmínek. Focení koncertů je reportážní záležitost, takže o kousek větší šum je odpustitelnou nebo spíše neprioritní záležitostí. U portrétu už by to bylo poněkud jinak. Nehledě na to, že na velké koncerty se musí člověk akreditovat tak jako na velké sportovní akce. A ne vždy se tam člověk dostane. Bohužel dost často už to nelze ani v případě, že jsou dobré vztahy s pořadateli a organizátory. Třeba akreditace na MS v cyklocrossu v Táboře vůbec nespadá do rezortu organizátorů, ale pod UCI, tedy mezinárodní cyklistickou federaci a schvalují to v Itálii nebo kde. Mám zažádáno a čekám. Obávám se, že to bude podobně i na MTB v Novém Městě, pak je jedno, že člověk už tam několikrát akreditován byl, když doposud to vydával organizátor závodů. Sice foto vesta UCI, ale od pořadatele. Nyní si to pod sebe stáhnou jinam a bude to znatelně složitější. S koncerty je to často stejné. Pořadatel nemá rozhodující slovo pro vpuštění médií. Na cyklocross jsem v žádosti musel potvrdit, že nenatočím ani vteřinu video záznamu, jinak to je pod pokutou v řádů tisíců eur. Pak tedy jsou koncerty menší věhlasnosti, ale s press zónou a to je super. Lépe se tam člověk nanominuje a přitom má prostor pod pódiem. Tam si vystačí s jedním nebo raději dvěma pevnými skly. Jedno široké a druhé na určité detailnější záběry. Dá se super fotit v klubech a malých akcích a tyto akce mají často mnohem lepší atmosféru pro pořízení fotografií. Velký koncert je dost často spíše dokument, ale na malých akcích není někdy interpret známý a divák neví kdo na snímku je, ale fotka má náboj a atmosféru, to je často mnohem lepší než foto z megakoncertu.
FX je určitě lepší, ale také
FX je určitě lepší, ale také o řád jinde než DX. S omezeným rozpočtem bych plnoformátové stroje úplně vypustil. Lepší je zvolit tělo s novějším čipem, které má lepší výsledky na vyšším ISO a více MPx (po odšumování a zmenšení jsou lepší výsledky), ale hlavně dobré sklo. Vybíral bych skla se světelností 1.8, což na FX odpovídá kvalitě objektivu 2.8. Určitě 35mm f1.8 a pak by to chtělo určitě 85mm f1.8, jenže to už je dražší. Pro foťáky 5300 a 3300 je nutný objektiv typu G, na D7100 je dobré i starší a levnější D. Vyhnul bych se sklu bez autofocusu, alespoň na té pětaosmdesátce. Zoomy bych vypustil a podle potřeby dělal výřezy. Pokud by bylo nutné širší sklo, tak by byla dobrou alternativou Sigma 18-35mm 1.8 místo pevné pětatřicítky.
Sigma 18-35/1,8 ART je super
Sigma 18-35/1,8 ART je super sklo, ale vzhledem k ceně a rozpočtu, tak by tím sklem téměř vyčerpal celý rozpočet :-(. Jinak přímo ideální reportážní sklo.
Po zkušenosti s oslavou sem
Po zkušenosti s oslavou sem se na ni díval a je jenom na DX, tím pádem do vysněného FX budoucna k ničemu, kdyby náhodou ten miliardářskej vysmívající šot na eurovýhru v TV vyšel! Nicméně zpět na zem, koupit ho, to by se mnou nemluvily ani panty od WC (slušně napsáno), protože by nezbylo kačen na vazelínu na jejich promazání!
co to je za divokou
co to je za divokou konstrukci to že f1.8 je na FX 2.8 ??
Já normálně používám 85/1.8G a dokud jsem měl DX tak tam vykazoval tento objektic shodné parametry jako na FX, kromě toho, že chyběla část obrazu :-)
Ta část obrazu je dost
Ta část obrazu je dost podstatná. Snímač na DX je o 1 a 1/3 menší a tím sklem zachytí o tolik méně informací. Světelnost objektivu je nutné vždy brát v souvislosti s velikostí snímače na fotoaparátu, pokud chceme získat srovnatelné výsledky. Skvělé video je zde:
Crop Factor with ISO & Aperture: How Sony, Olympus, Panasonic, Canon, Nikon & Fuji Cheat You
Na určení ISO-citlivosi je
Na určení ISO-citlivosi je norma (ISO 5800), takže nic neuchopitelného nebo mysteriózního. Stejné hodnoty času, clony a iso produkují u stejné scény stejné výsledky (aspoň co se světlosti týče). Corp s tímto nemá nic společného.
Velikost šumu záleží jen na počtu nachytaných fotonů, tedy při stejné cloně a času na ploše buňky. Corp s tím nemá nic společného.
Hloubka ostrosti (rozmazanost pozadí) záleží pouze na ohniskové vzdálenosti, na cloně a velikosti buňky. Corp s tím zase nemá nic společného.
Bokeh, jak jsem tento výraz pochopil, je čistě estetický termín, nijak neměřitelný, ovlivňovaný konstrukcí optické soustavy.
Nic, co by se muselo 40 minut vysvětlovat. Navíc se mi zdá že občas míchá hrušky s jabkama. Ale borec je to na projevy šikovný. I když mě se mnohem víc líbí angličtina britská.
V jednom vtipu bylo, že anglická královna prohlásila, že není nic jako britská a americká angličtina, je jen angličtina a americké nářečí, basebal je jen okopírovaný kriket, americký fotbal zbabělá náhražka rugby a že pokud každý američan ke svému životu potřebuje psychoanalytika, je čas odebrat americe její samostatnost a udělat z ní zase kolonii UK a zavést rozumné pořádky.
ISO je umělá veličina,
ISO je umělá veličina, definovaná právě tím standardem, na rozdíl od clony, ohniska a času. Tyto jsou jasně měřitelné a nezpochybnitelné. ISO je definováno tak, aby při této citlivosti exponovaná scéna se stejnou clonou a časem na různých přístrojích vypadala přibližně stejně. Výrobci se snaží tento standard nějak respektovat a podle něho upravit signál na úroveň kinofilmu příslušné citlivosti. A čím menší čip, tím ten signál se musí zesílit víc, proto víc šumí.
No kdyby to nebyla pravda, koupíme si všichni malé ultrazoomy a nebudeme kupovat objemná a drahá skla.
Faktor ISO vstupuje do hry až ve fázi zpracování obrazu, nikoliv jeho snímání jako faktory předchozí. Tyto fáze je nutné oddělit a posuzovat zvlášť. Když budu hodnotit vlastnosti objektivu, nesmí do toho vstupovat způsob zpracování obrazu procesorem přístroje což tady v těch příspěvcích vidím. Je logické, že technický pokrok jde dopředu a foťáky dokážou čím dál lépe informace zpracovávat, takže novější APS-C může mít kvalitnější snímky než starší FF. Ale po upgrade FF zase vyplyne (velká) výhoda světelného skla na FF.
Nezdálo se mě, že by v tom videu bylo něco špatně, spíš mám pocit, že se tady do toho zamotáváme a mícháme věci které spolu nesouvisí. Video je obsáhlé, hovoří o jedné věci, jenomže ruku na srdce, velká část fotografů se v tom moc dobře neorientuje.
(TP) Pokud má mít ISO všude
(TP)
Pokud má mít ISO všude podobné výsledky, tak můžu říct, že např. při cloně f/4, času 1/100s se osvícený materiál/čip saturuje zdrojem, který má nějaké std vlastnosti (svítí furt stejně). Pokud k saturaci (akorát saturaci, ne víc) dojde, prohlásím citlivost za ISO 100. Takže můžu říct, že na saturaci materiálu ISO 100 potřebuju (od boku) 100000 fotonů na um^2 (mikrometr čtvereční).
To už je na čipech celkem jednoduše uchopitelné. Když mám buňku, co má 2x2 um a pojme max. 200000 fotonů (to je konstrukčně známá věc), tak čip nemůže mít ISO 100, ale musí začínat na ISO 200.
No ono to tak nějak asi
No ono to tak nějak asi přibližně bude (i když se mi to nezdá, podle mě je to spíše materiálem použitým na výrobu čipu). Staré DX měly opravdu ISO200 nejméně, i má D90. Tedy to bylo zhruba 6-12MPx. Ale D3100 co jsem měl předtím, už měla ISO100 a měla 14MPx. No a dnešní těla už mají všechny ISO100. Takže 14-24MPx má ISO100. U FF nevím jak to je.
tak jsem asi v půlce, jazyk
tak jsem asi v půlce, jazyk lahodí mému sluchu, přeci jenom po 17 letech práce u Američanů mám radši jejich přízvuk než britský. Ale nemyslím si, že mistrovo přirovnání ke kyblíku a dešti lze vztahovat na celý sensor, to je podle mne pitomost i když se pán tváří náramně přesvědčivě , tak jak to američané umí i když lžou jak když tiskne nebo vaří z vody :-) ...
Jsem ochoten toto připustit ve vztahu k buňce. Mimochodme podle jeho teorie by digitální středoformáty musely umět ISO 500000 bez problémů a ono tomu tak v reálu není. Stačí se podívat na stránky Leaf, Hasselbald, Mamyia apod. ISO 1600 je pracovní strop. Dále bych to už jen doplnil fyzickou zkušeností s D3s a D810, oba fullframe, D3s o dost větší buňky, D810 menší na úrovni DX čipů. D810 je proti D3s šumák (per pixel), ISO 2000 je jak z DX stroje a je nutné již značné odšumění. D3s je na ISO 2000 čisté jak dětská prdýlka. Samozřejmě to není tak jednoduché, stále je ve hře množství celkového světla, protože ISO 3200 ve dne je v pohodě i na D300 (důkaz jsem tu již přinášel před 3 lety), ale jakmile je světla málo tak i ISO 1600 je na D300 už moc. To samé platí i o všech ostatních modelech potažmo digitálních sensorech.
Takže video hezký, ale nemůžu říct, že bych to považoval za 100% pravdy.
A teď jedna otázka. Co je
A teď jedna otázka. Co je vlastně ISO? To není objektvní veličina jako clona a čas. A v tom je ten ďábel. ISO je jednotkou citlivosti kinofilmu, ale pro digitální přístroje je to umělá, ne zcela jasně definovaná jednotka. V těch svých srovnáních se dopouštíš řady nepřesností. Nemůžeš porovnávat čipy různých generací, to se nebavíme jen o zachycení informace, světla, ale i o zpracování obrazu. Také nemůžeš porovnávat čístotu per pixel, o tom to není. Bere se celková informace, žádný per pixel. O tom se tu bavíme. A můžeš počítat jak chceš, zdola, shora a vždy dojdeš k závěru, že APS-C Ti zachytí o 1 a 1/3 EV méně světla a méně informací. Prostě pokud budeš mít stejný počet pixelů na FX a na DX, tak na DX Ti budou více šumět, protože budou menší a signál se musí zesílit. Neporovnávej ISO, to není porovnatelné! No a když budeš mít stejný počet pixelů na jednotku plochy (hustotu), tzn. že DX snímač jich bude mít méně, no tak budeš mít méně informací a menší obrázek. Prostě to neošidíš, fyzikální a matematické zákony neobejdeš.
Já jsem v tom videu zatím nenarazil na nic, co bych dokázal zpochybnit.
Ano, americká angličtina se mě také líbí víc a Tony mluví opravdu pěkně.
tak určitě se shodnem na tom
tak určitě se shodnem na tom že DX šumí víc, ale to je spíš tím, že má menší jednotlivé buňky, viz. moje reference na D800/D810. ISO je vskutku těžko uchopitelná veličina, ale šum je jasnej. Ten je buď vidět, nebo ruší nebo není a má nějakou míru.
Ale nelze přeci brát v potaz plochu celého čipu. To by MF 4.5x6cm musel být schopen pracovat s takovou mírou citlivosti bez šumu, že by lezly oči z důlků, a víme, že to tak není. Tam to šumí od 1600 ISO, ale má to 60 a více MPx. Hasík už má čip s 200MPx ! ... MF vede podle mne právě v tom, že při tak velké optice se vady projevují méně a různá zkreselní a taky je to schopno nasytit tyto sensory. Na velikost buňky asi na tom budou obdobně jako DX čipy, ale ten rozměr dovoluje extra rozlišení. Taky tak velký čip se ai pěkně hřeje a je dosti enerheticky náročný, což je další aspekt co sem leze a tím je termální šum... no je to přímo akademická záležitost. To bych přenechal učenějším. Jak jsem už psal, mne zajímá výsledek. A pokud jsem schopen na slušnej výsledek, v ekonomicky přijatelné variantě a rychlost psotprocesu dosáhnout jen s 35mm systémem fullframe, tak je to pro mne daný. :-)
Video má 38 minut. A už po
Video má 38 minut. A už po dvou minutách jsem slyšel minimálně dvě mystifikace.
Pokud vezmu jednu buňku někde kolem středu na FX čipu, co má hranu 5um a objektiv třeba 50mm f/2.8,
pak vezmu DX čip, co má buňku 5um a objektiv zase 50mm f/2,8, tak každá buňka dostane jiné světlo?
Na you tube je spousta lživých videí...
Teď nemám čas, ale zkusím to video shlédnou celé. Ale už teď jsem silně přesvědčen, že je to šíření nějaké pseudopravdy.
Ne tak to není. Neber v potaz
Ne tak to není. Neber v potaz jednu buňku, ale celkovou informaci, kterou snímač dostane.
já na to ještě nekoukal,
já na to ještě nekoukal, protože v práci youtube máme zakázaný. Ale uvažuju obdobně.
Nevím jestli houghs nemá na mysli hloubku ostrosti, to je jasný, tam rozdíl je DX vs FX. Ohledně množství dopadnuvšího světla bude zcela jistě záležet na velikosti buňky a technologii čipu. Rozhodně na tom musí být líp čip s mikročočkami než ten bez nich apod. Těch aspektů je tam celá řada. Např. rozestup mezi buňkami atd...
Proto výraz "stejný výsledek" je docela zavádějící, asi spíš byl myšlen uhel záběru a HO, což by odpovídalo 2.8 vs 1.8 atd...
Su z toho volejaký zmetěný Kefalín.... ale osobně mne tyhle hluboký technický analýzy tolik nezajímají, mne zajímá fotka, nápad, okamžik.
Protože to zase skočilo někam
Protože to zase skočilo někam jinam, reagoval sem na Macka: "Su z toho volejaký zmetěný Kefalín..."
Poslední odstavec je moje řeč, mimo jiné! S ohledem na to, co každý fotíme, tak každý požadujeme něco jiného na výstupu, co nám ve finále vypadne. Snažím se v "terénu" udělat to nej, co vzhledem k mému "umu" dokážu nastavit, co vzhledem k časovým a jiným aspektům dokážu zplodit, ale hlavně mně zajímá, co sem vyfotil, co sem vyfotit chtěl, co bylo mým středem zájmu. No a že je tam šum, tak holt je, stejně je většinou vidět jen v PC po zvětšení.
To mně víc štve, že se mi nepodaří zaostřit, třeba jak na té oslavě dědy, když sem fotil čtyři sestry-babky (když neremcaly a byly ochotné zapózovat), fotil jsem je zešikma (vzhledem k malému prostoru a nebylo kam se jinam vrtnout, hodila by se ta Sigma 16-35, f1,8) a s ostřením AF-C, takže problém s překomponováním, protože ujelo i zaostření a já vůl si toho na malém LCD nevšiml, protože jak jinak, máš "velkej" foťák, víc než dva snímky nedovolíme, musí to stačit, což stačilo, ale na smazání až doma, když jsem na monitoru s hrůzou viděl hloubku rozmazanosti, ostré nebylo vůbec nic, ani hřebík v obložení! Naštěstí na jiných záběrech byly spolu u jednoho stolu taky, ale jinak, bohužel!
Tu totální kontrolu nad foťákem ve stresu se nenaučím, holt sem se s gripem nenarodil, tečka!!
Nelze než souhlasit. Nakonec
Nelze než souhlasit. Nakonec je to stejně na konečném líbí/nelíbí, smazat/nesmazat.
A pokud fotku dělám pro sebe, tak jestli se líbí mě, pokud pro někoho jiného, tak jestli se líbí jemu. Zbytek jsou "odborné pindy".
S rekompozicí mám dobré zkušenosti s 3D trackingem.
Ber čip stejné kvality.
Ber čip stejné kvality.
Čip stejné kvality je čip, co
Čip stejné kvality je čip, co má stejně velké buňky (co sbírá světlo se stejné plochy a pojme stejné množství světla)?
Ano, má stejně velké buňky,
Ano, má stejně velké buňky, ale světla pojme o 1 a 1/3 EV méně (celá plocha čipu). Bohužel. To je zákon fyziky.
Jinak Tony Northrup není až takový trouba:
Tony Northrup
Člověk v tom videu právě
Člověk v tom videu právě motal moc věcí naráz.
Corp vs iso byl myšlen na šum - ale při stejném rozlišení (tedy různé velikosti buňky). A to tam nikde neřekl. Kdyby byly buňky stejně velké, šum bude stejný (zase bude jiné rozlišení).
corp vs ohnisková vzdálenost na úhel záběru.
Corp vs clona na hloubku ostrosti - pokud chci dostat stejné rozmazání, potřebuju jinou clonu, ale pak i jiný čas (příp. iso)
Příjde mi to stejné jako když se kdysi bralo, že se točí všechno kolem země. Existovaly přesné rovnice, podle kterých se dala spočítat poloha slunce i ostatních planet.
Když se to vezme vzhledem k slunci, jsou rovnice jednodušší, ale přesnost určení planet se nezmění. (Zase je komplikovanější určení pozice měsíce)...
Já myslím že nemotal. Podle
Já myslím že nemotal. Podle mě vše mělo logiku a na sebe navazovalo. Je potřeba si uvědomit základní myšlenku - rozhodující je množství světla, které na snímač dopadne. Několikrát to v tom videu zdůrazní a stejně tato základní myšlenka většině lidí pak uniká a nedokáží si ji dát do souvislosti s dalšími informacemi. Dál také porovnává objektivy jak se chovají v kombinaci s různými snímači. A rozebíral třeba to, jaký ekvivalentní objektiv si vzít na menší senzor, abych dostal úplně stejný obrázek jako s určitým objektivem na FF snímači.
Není to opravdu nic složitého, je pěkně a názorně vysvětlené pro úplné laiky. Několikrát také zdůrazňuje, je to matematika a správné počítání. Já to za něho ještě třikrát podrtrhuji. Doufám, že se tu nikdo neurazí, to jsem neměl v úmyslu.
Netvrdím, že se na to
Netvrdím, že se na to "geocentricky" nedívám já. :)
"rozhodující je množství světla, které na snímač dopadne" -
pokud bych nechal dopadnout stejné množství světla na dx čip jako na fx (potřeboval bych tu menší clonu), tak při stejném rozlišení (na buňku pak dopadne stejné množství světla v obou případech) musí buňka na dx pojmout na plochu více světla a nemůže tedy být konstrukčně stejná. Pak souhlasím, bude stejný šum, ale zase bude jiná clona (nebo čas).
Takže objektiv, nastavený na
Takže objektiv, nastavený na 5,6 na FF je na DX nastavený na 8? To by museli dělat externí expozimetry na každý formát jiné. A to je kravina. Pokud nastavím na foťáku FF 100/1,8 a na DX 100/1,8 při stejném ISO musí být fotka stejně exponovaná u obou foťáků. Proto byly vynalezeny normy... (Anebo jsem pitomec a za 50 let focení jsem se nic nenaučil.
Ne, nic takového nikde řečeno
Ne, nic takového nikde řečeno nebylo. Nepřemýšlíš dobře a výsledkem je pak totální blud, který si nakonec sám (správně) vyvrátíš. Vrať se o pár řádků výš, kde píši o ISO: "ISO je definováno tak, aby při této citlivosti exponovaná scéna se stejnou clonou a časem na různých přístrojích vypadala přibližně stejně. Výrobci se snaží tento standard nějak respektovat a podle něho upravit signál na úroveň kinofilmu příslušné citlivosti." Malé doplnění - ne všichni výrobci, někteří tak trochu podvádí a od normy se o 2/3 EV odchýlí, konkrétně byla zmínka o Fuji.
Pojďme na to ještě jinak. Tentokrát to bude snad jasnější. Rozhodující je množství světla, které na snímač dopadne. Doporučuji napsat tuto větu na papír a než začnu dál přemýšlet, vždy si ji přečíst. Pokud chci srovnatelné množství světla, přepočítávám světelnost podle velikosti čipu tak jak přepočítávám ohniskovou vzdálenost. Pokud přepočítávám ohniskovou vzdálenost, musím přepočítat i světelnost abych získal stejné množství světla, jinak se rovnice rovnat nebude. Rovnice je N=f/D, N je světelnost, f ohnisková vzdálenost a D průměr vstupní pupily objektivu. Úpravu rovnic známe ze základní školy, můžu ji vynásobit jakýmkoliv číslem, ale vždy obě strany, nejen to f. To by se ta rovnice už nerovnala. Takže APS-C objektiv 16mm a f/1.8 je ekvivalentem 24mm a f/2.7 objektivu na FF. Tak na oba dva snímače dopadne stejné množství světla. Tak to bylo řečeno i v tom videu. A jsem velmi zvědav, kdo by byl schopen tento závěr vyvrátit.
Ano. Souhlasím. Ale na něco
Ano. Souhlasím. Ale na něco jsi zapomněl. APS-C je poloviční. To znamená, že dopadne-li na FF čip stejné množství světla jako na APS-C čip, tak na mm2 čipu u FF dopadne poloviční množství světla. Takže když fotím plochu m*m těmi různými foťáky, tak mám dvě možnosti. Buď mám tu plochu zobrazenou stejně velikou na obou čipech, anebo mám tu plochu zobrazenou v poměru k čipu. Správně tedy když fotím 100 objektivem na APS-C clonou 1,8, tak na FF musím vzít 150 objektiv 1,8. Ta clona musí být při stejném čase a stejném ISO stejná. Pokud chci zobrazit plochu ve stejném poměru k čipu. A to většinou chci, neboť pak by FF neměl smysl.
Další možnost je, že si nerozumíme a oba matláme o něčem jiném. :)
Tady ses dopustil té chyby:
Tady ses dopustil té chyby: "Správně tedy když fotím 100 objektivem na APS-C clonou 1,8, tak na FF musím vzít 150 objektiv 1,8." Ne, na FF Ti bude stačit světelnost 2.8 (približně). A naopak, když bych se chtěl na APS-C vyrovnat objektivu 150mm f/1.8 u FF, tak na 100mm musím mít f/1.2. Tak bude množství světla stejné. A pokud bude mít FF a APS-C snímač stejný počet MPx a způsobem zpracování obrazu budou shodné, budou snímky také naprosto stejné.
Na APS-C nemůže dopadnout stejné množství světla jako na FF při použití stejného objektivu, na APS-C musím ten objektiv "posílit". Pozor, nenech se plést tím ISO. Procesor u různých snímačů na stejné ISO jinak zesiluje signál. A pokud bys chtěl mít hloubku ostrosti shodnou na obou snímcích, čas zůstane samozřejmě stejný, ale s clonou musíš jít o 1 a 1/3 EV dolů. ISO se Ti pak z důvodu různého zesílení signálu rovnat nebude, měl bys ho na APS-C ponížit, abys kompenzoval nižší clonové číslo.
Tohle je furt geocentrický
Tohle je furt geocentrický vs. heliocemtrický pohled.
Ano, pokud chci na FX nebo DX čip stejné celkové množství světla, máš pravdu. Ale to je (jako ostatně celá debata) akademická záležitost a s reálem nemá moc společného. Resp. naráží to právě na definici ISO.
Ale v reálném světě máš FX čip s ISO 100 a DX čip s ISO 100, řekněme, že mají stejné rozlišení, pak DX čip na saturaci potřebuje míň celkového množství světla jak FX čip. Pak jsou clony FX a DX ekvivalentní.
Pak taky DX víc šumí.
A nebo mají FX i DX stejně veliké pixely, nebudou mít stejné rozlišení, ale zase budou stejně šumět.
(Skvělé téma k pivu. Neslezem se někde. :) )
"Ale v reálném světě máš FX
"Ale v reálném světě máš FX čip s ISO 100 a DX čip s ISO 100, řekněme, že mají stejné rozlišení, pak DX čip na saturaci potřebuje míň celkového množství světla jak FX čip. Pak jsou clony FX a DX ekvivalentní." Pokud máš čip DX a FX se stejným rozlišením, např. oba 20 MPx, tak ten DX potřebuje ke stejnému výsledku světla víc (ne míň). A protože ho při stejném objektivu nemá, tak ten signál na těch 100 ISO musí zesílit víc. Proto DX víc šumí. Další Tvoje věta - ano to je pravda.
Myslím, že to není jen akademická otázka. Pokud někdo tvrdí, že to nemá s uměním fotit nic společného, tak má naprostou pravdu, ne nemá. Účelem je umět lépe optimalizovat svou techniku pro své potřeby, zbytečně nepřeplácet nebo nepodlehnout marketingovým trikům. A také si uvědomit, že kupovat drahý FX zoom s f/2.8 na DX foťák je plýtvání penězi, mnohem levnější sklo, často i ten seťák vykoná na DX podobnou službu. Na středních a dlouhých ohniscích je kombinace FX na DX ztrátou peněz, na širokých pak vstupuje do hry i větší zkreslení obrazu (např. Sam 14mm f/2.8).
Už tady nějaké srazy proběhly, bohužel se to málokdy podaří. Bylo by to bezva, ale Časové vytižení je čím dál větší. Teď ty hrozné Vánoce a ještě nemám dárek pro ženu. Alespoň děti jsou pořešeny. No a ještě jsme si naplánovali na příští rok třítýdenní cestu do USA a Kanady, letenky jsme koupili a teď nastupuje další, náročnější, práce - itinerář, hotely, výlety, půjčení auta. A jak zařídit chod mého oddělení ve firmě, na tak dlouhé dovolené jsem ještě nebyl. Tedy byl, ale mladý, před mnoha a mnoha lety, a v jiné pozici.
Minimálně nesouhlasím s FX
Minimálně nesouhlasím s FX sklem na DX, že je plýtvání penězi. Třeba 70-200/2.8 VR podává na DX vynikající výkony a je nenahraditelný. Léta jsem ho používal na D300. U širokáčů je to jasný, to souhlasím. Na druhou stranu FX skla jsou jistou investicí do budoucna. Tedy mluvím o profi vercajku.. u FX nakonec skončíme všichni stejně :-)
70-200/2.8 se na DX bude
70-200/2.8 se na DX bude chovat stejně jako kdybys na FX koupil 105-300/4.2. Nebylo by takové sklo levnější než 70-200/2.8? Kdyby stály oba dva stejně a já měl FX mašinu, vybral bych si 70-200/2.8. Ano bude dělat na DX stále pěkné snímky, o tom není sporu, ale ztrácím výhodu FX skla, za kterou platím velké peníze.
Vyhlídky DX v profi segmentu opravdu nevypadají optimisticky. Z tohoto hlediska nákup FX skel logiku má.
už asi chápu jak je to
už asi chápu jak je to myšleno :-) ... no jsem rád, že DX už neřeším....
Jinak Macku, taková drobnost
Jinak Macku, taková drobnost - i o tom byla v tom videu zmínka. Pro wildlife by lepším řešením byla profi DX, za menší peníze bys měl srovnatelné anebo lepší výsledky než na FX. Samozřejmě, profi DX skončila s D300S a D7100 ji nahradit v žádném případě nemůže. Je to jak v tom vtipu, když Bůh přivedl Adamovi Evu a řekl mu "Vyber si!".
D810 v DX má přes 15Mpx, to
D810 v DX má přes 15Mpx, to považuju za zcela dostatečné. Nevím co by mi dneska DX nabídlo za výhody. Menší hledáček? :-)
Jo možná rychlost kdyby to bylo jako u novýho Canonu 7D Mk II, ale stejně to šumí jak prase. Na rychlost mám D3s. Já jsem se současnou výbavou velmi spokojen. Sice by místo D3s mohla být D4s, ale to je už jen detail a moc drahý detail.
To je sice pravda, ale na DX
To je sice pravda, ale na DX bys měl se stejným sklem výsledek lepší. To že Ti to stačí, je jiné.
Ano výbavu máš pěknou. Už jsem skoro myslel, že mě chceš přesvědčit, že já se s Tou svou Ti můžu nějak přiblížit :) Tak moje je ve srovnáním s tím co máš Ty sbírka laciných krámů. Ale to je pro mě OK, v mých rukách by byla nějaká D3s a ekvivalentní skla jako házení perel sviním. To je u mě ten problém, v penězích vůbec ne.
:) koukám, že tě ten amík
:) koukám, že tě ten amík svým projevem pěkně zblbnul. Jako šlo mu to, to je pravda.
Nelže, ale pokaždé inforamci vztáhne k něčemu jinému (množství světa, iso,...). Pak je z toho zmatek a pak je někdo ochoten tvrdit, že z DX dostane se stejným objektivem lepší obraz jak z FX.
to jako, že by Nikkor 300/2.8
to jako, že by Nikkor 300/2.8 VR2 vykouzlil horší obraz na D810(v DX módu) než na DX stroji o stejném rozlišení např. D7000 ??? To už je opravdu odvážné tvrzení....
myslím, že už to není třeba nijak rozvádět.
Omlouvám se za nepřesnost,
Omlouvám se za nepřesnost, tak jsem to napsat neměl. Měl jsem napsat "sklo podobné kvality" (a primárně určené pro DX), ne stejné sklo. Psal jsem to v rychlosti a ani jsem si to tentokrát po sobě nepřečetl. To co jsem napsal v příspěvku, na který teď oba reagujete, není pravda.
Nicméně pokud používáš FX sklo na FX v DX módu, velkou část informace ztrácíš a získáváš prakticky výřez z počítače. Pokud bys měl srovnatelnou techniku optimalizovanou pro DX, tak na stejný výsledek by Ti stačil lehčí a levnější objektiv. Také se objevují často výtky na kvalitu obrazu v hledáčku na FX v DX módu, ale to posoudit neumím, v ruce jsem to nedržel.
DX na FX je jen a pouze výřez
DX na FX je jen a pouze výřez z obrazu. Na kvalitě se to neprojeví. DX skla na FX nedávám, kromě vynikajícího Nik 10.5/2.8 který holt dodá s D810 "jen" 15Mpx díky cropu.
Ale fakt řešíme hovadiny. Nic to na fotografií jako takové nezmění a postupy máme všichni tak nějak zažitý. Důležitý je, že nikomu neškodíme a cvakáme pro radost svoji popřípadě okolí či zákazníků :-))
S uměním focení to nemá
S uměním focení to nemá opravdu nic společného. Je to hlavně o penězích. Nik 10.5/2.8 - předpokládám že je to to rybí oko. Neměl bys na D810 lepší výsledky s tím Samyangem 14mm f/2.8? Nemá sice AF, ale s tím se dá na širokém ohnisku žít.
vzhledem k tomu, že to
vzhledem k tomu, že to použiju jednou za 2 roky, to nemá smysl. Moje priorita jsou spíš střední a vysoká ohniska. Vlastně jediný ohnisko který mi už chybí ku spokojenosti je 400/2.8 ... nepotřebuju ho vyloženě nutně, ale bylo by to hezký... tak třeba se Sigma okotí i v tomto segmentu s ART třídou ... Nikon a jeho pouhých 315 tisíc je blábol... ano dokážu si to obstarat cca za 270, ale i tak ...