Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikkor 24-70/2.8 VR
Hodnocení tohoto nového kousku od Nikonu na Nikon klubu jsem si naštěstí přečetl až poté, co jsem vyměnil starý 24-70/2.8 za tuhle novinku.
Souhlasím, s tím, že to je větší, že to je těžší, že to má větší průměr filtru, že cena je vysoká. A divím se, že se tu ještě neozval nikdo s tím, že postrádá u tohoto velkého těžkého objektivu stativovovou botku :-)
Nicméně je to prostě profi objektiv a opravdu je lepší, než ten starší model. Jestli nějaké testy ukazují, že ne, tak praktické výsledky podle mě, alespoň po mé celkem krátké zkušenosti, říkají že ano.
Možná to podle rigorozních testů má horší rozlišení než Tamron, ale určitě má lepší přenos kontrastu než starší model a subjektivně i na základě mých testů, možná lehce amatérských, je rozlišení lepší nebo stejné jako má starší model. Rozhodně je tu znatelně lepší přenos kontrastu na vysoké prostorové frekvenci.
No a tam, kde fotím akci, tak rychlost ostření je velký krok vpřed a když fotím navíc za bídného světla, tak se oceňuje i to VR-ko.
Cena je vysoká, ale je to profi, tak ať si ti, co nechtějí tolik platit, pořídí ten skvělý Tamron, pro to tu ti alternativní výrobci konec konců jsou, aby uspokojili amatéry, co si nemohou dovolit drahé profi vybavení od značky. Pak musím dodat, že tu ovšem jsou výrobci objektivů jako Zeiss, kteří také vyrábí objektivy pro různé značky kamer, ale i tady se platí profi kvalita a to i značně víc, než si počítá Nikon.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Po prostudování všech
Po prostudování všech dostupných testů a recenzí, které byly většinou pro tento objektiv negativní, jsem si ho pořídil. Pracuji s ním ve spojení s NIKON D810 a s obrazovým výstupem jsem naprosto spokojený, určitě lepší než starší verze. Souhlasím s Kenem Rockwellem,který ve své recenzi tohoto skla píše, že je to nejostřejší objektiv v tomto rozsahu co kdy viděl.
Něco se k tomu diskutovalo
Něco se k tomu diskutovalo kdysi už i tady:
http://www.nikonclub.cz/clanek/novy-nikon-af-s-24-70-2.8-E-ED-VR-duvody-...
Já jsem i po nějaké době názor v podstatě nezměnil.
Verze VR je výrazně lepší ostrostí obrazu v rozích, AF je rychlejší, přenos kontrastu je o něco lepší. Celkově opticky lepší než stará verze. Kdybych pominul ty horší rohy u starší verze, tak by to nebylo o mnoho, ale právě ostrostí až do rohů je na tom VR lépe.
VR je určitě také přínosem, protože u těchto ohnisek už to určitě využití najde.
Na druhou stranu je to váhově těžší objektiv. Značně těžší.
Ideál je nastavit barevnou
Ideál je nastavit barevnou teplotu pomocí matnice a snímku proti hlavnímu zdroji (což konkrétně při schématu nasvícení v Lucerně je dost problém, uvědomit si, co je vlastně ten hlavní zdroj) a pak s touto barevnou teplotou/vyvážením bílé nafotit referenční fotku s kalibrační tabulkou X-Rite Colorchecker Passport (Mimochodem má to i neutrálně šedou tabulku na vyvážení bílé). Z tohodle snímku se pak např. v Lightroomu vytvoří nový profil pro daný fotoaparát a světelné podmínky. Lightroom se pak musí restartovat a pak se na všechny snímky použije tenhle profil. Je zázrak, co to udělá s věrností barev (když se fotí pod světlem se spojitým spekterem, tak ten rozdíl ve věrnosti barev s různými standardními profily není tak zásadní, někdy není ani pozorovatelný rozdíl mezi Adobe a Camera Standard, ale za tak namíchaného nasvícení, jak jsem popsal je to prostě zásadní), doporučuju vyzkoušet. Samozřejmě je nezbytné fotit v RAW/NEF. Takové věrnosti barev se ručně stěží dá dosáhnout pokud by se nepoužil sofistikovaný software umožňující nezávisle ohýbat křivky jednotlivých barevných kanálů, které při použití standardních profilů kamer nebo Adobe, by se musely asi hodně rafinovaně vlnit, ohýbat a křížit. Navíc by si člověk musel v hlavě nosit vzpomínku na to, jak každá barva ve skutečnosti vypadala a tou manipulací s křivkami ji dohonit aniž by se mu rozházely ostatní odstíny a sytosti. Podle mě ručně skoro nemožné. Největší pozorované rozdíly jsou pak patrné právě u sytých barev, jak jsem psal, sytě modrá se bez kalibrace zobrazuje jako fialová, například.
Kruci, trochu jsme odběhli od
Kruci, trochu jsme odběhli od původního tématu, sorry. Tohle by bylo na nové vlákno.
Sorry, chtěl jsem tím říct že
Sorry, chtěl jsem tím říct že při mém subjektivním porovnání fotky zkušebního obrazce mi připadlo, že na těch jemných koncích jednotlivých vzorů byl vyšší kontrast mezi bílým podkladem a černou barvou u novějšího objektivu. Ovšem je to jak jsem poznamenal, je to subjektivní.
Výsledkem měření vlastností objektivu může být závislost MTF (Modulation Transfer Function) na SF resp. spatial frequency (v podstatě tedy na "počtu čar na délkovou jednotku"), tak jsem se trochu přizpůsobil terminologii. Jestli ten dotaz byla ironie, tak se omlouvám, nebyl jsem si jistý.
Díky za objasnění. Určitě ne
Díky za objasnění. Určitě ne ironie, v různých oborech se používají různé termíny, aby se mezi sebou odborníci rychle dohodli a nemuseli složitě opisovat, proto se ptám, protože jsem to nikdy neslyšel, tak abych neumřel neinformovaný. :)
Není možné, že u testů, kde novější model vyšel hůř sáhli na nějaký ne úplně povedený kus?
Ukázka toho, co fotím je
Ukázka toho, co fotím je tady:
http://media.alchemio.cz/MCRST2016B/
Je to všechno z ruky Nikon D810 + 24-70mm/2.8 VR (jen těch pár detailů postav a obličejů je pravděpodobně 70-200/2.8 VR II).
Všechny fotky jsou výřezy,navíc tohle fotím s omezením obrazového snímače na poměr 5:4, protože motiv je obvykle skoro čtvercový a je míň únavné držet tělo v normální poloze a D810 má dost pixelů i tak. Naprosá většina těch obrázků na galerii jsou navíc výřezy, některé dost drastické. ISO 1250, clona 4.5, časy 1/125 až 1/160 (raději trochu podexponovávám a dotahuji v postprodukci).
Světlo naprosté hrůza, směs žlutých reflektorů (žluté folie před halogenem)+ RGB LED lampy a k tomu modrá UV svítidla (tak jak to známe v Lucerně, takže mrtvolně zbarvené obličeje odpovídají skutečnosti). Dostat se na reálně odpovídající barevné schema je bez kalibrace kamery téměř nemožné (používám X-Rite Color Passport). Bez kalibrace by tmavě modré šaty například vycházely jako fialové ve středním tónu.
jojo, v Lucerně jsem párkrát
jojo, v Lucerně jsem párkrát taky fotil. S tím nic nenaděláš, prostě to člověk musí nechat jak to je. D810 to vyhodnocuje docela věrohodně na automatiku. U D3s/D700 spíš přepnu na žárovkový světlo a děj se vůle boží.
Nakonec je to v RAWu takže se s tím dá dělat. Ale je to šílenej oser, když to blbě vypadá a tak honím ve scéně něco co mělo bejt šedivý a na to to kalibruju. Ale je to peklo. Tuhle práci nikdo nezaplatí .. :-(
Těžko říct, dost bych o tom
Těžko říct, dost bych o tom pochyboval, ale stát se asi může leccos.
Těch parametrů, podle kterých se dá hodnotit optika je spousta a podle mě ten diagram MTF je jedno z relativně komplexních měřítek, ale pak máte jiné optické vady, bokeh, odolnost v protisvětle, vinětace, zkreslení ...
Já jsem v podstatě chtěl jenom napsat, že pro mě mělo význam přejít k novější verzi i přes některé nepříznivé změny, jako je velikost a hmotnost nového objektivu a ta velikost filtru je taky trochu nepříjemná, ale já zas moc filtry nepoužívám.
Mimochodem to moje vlastní zkoušení proběhlo s nasazeným neutrálním ochranným filtrem, bez něm by to možná byloo něco ještě lepší, ale filtr měl i ten druhý srovnávaný objektiv a já mám filtr nasazený trvale, takže z pohledu praxe to bylo OK dělat zkoušku včetně filtrů.
Na téma kvality objektivů má excelentní články na svých stránkách Leica, stojí za přečtení, ale musíte vládnout anglinou, obávám se. Ten článek, co mám na mysli se jmenuje "The soul of Leica M lenses".
Nakonec je úplně jedno co se
Nakonec je úplně jedno co se píše, hlavně že si spokojenej ....
Přesně tak, když se zvýší
Přesně tak, když se zvýší výtěžnost přijatelných záběrů, mělo to smysl.
Co je "přenos kontrastu na
Co je "přenos kontrastu na vysoké prostorové frekvenci"?