Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D5500
¨
Autor: David_hk
Datum:
24. Leden 2015, 11:11:54
Nikon d5500 objektiv.
Dobrý den, prosím o radu. Přecházím z Nikon D3200 na d5500 a potřebuji poradit s objektivem. Nechci nosit sebou objektivy a měnit je. Můj původní byl setový Nikkor 18-105. Vyhovoval mě zoom, celkem i rychlost ostření, velikost. Fotím rodinu, občas něco co mě zaujme (rozpadlý most) a kameruji rodinu, besídku ve školce. Poradí někdo objektiv s větší svítivostí se zoomem ? Všude čtu sigma, ale zase čtu, že má problémy s doostřováním. Tak mám vzít zase set 18-105 anebo druhou generaci 18-55 VR II ? Moc díky za pomoc.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Jasně, vím že s objektivy bez
Jasně, vím že s objektivy bez CPU půže být problém u nastavování expozice u těchto nových těl, ale mám objektivy dodávané přímo v setu s tímto tělěm
Pokud je opravdu tak, jak
Pokud je opravdu tak, jak píšeš, tak normální to není. Manuálně nastavené hodnoty času, clony ani ISO, fotoaparát sám od sebe měnit nemá, a to ani u "amatérské" řady 5xxx. Když máš např. v režimu M tyto 3 hodnoty nastavené chybně, bude snímek podexponovaný (tmavý) nebo přeexponovaný (světlý) - dle světla na fotografované scéně.
Teď jde o to, jak to dokázat, že si to fotoaparát "sám upravuje". V hledáčku (na displeji) jsou vidět jiné parametry než na vyfoceném snímku?
Přesně tak!!! Aparát by měl
Přesně tak!!! Aparát by měl ctít uživatelem nastavené hodnoty expozice i za cenu přeexponovaného nebo podexponovaného snímku. Měnící se hodnoty jsou vidět v hledáčku i na displeji dokonce změna ISO je vidět jak se hodnoty postupně mění a navyšují. Děkuji aspoň za uznání, že to normální není. Ještě zkusím - jak je napsáno níže jestli někde nejsou v menu skryty nějaké automatické volby.
Pozri stranu 133, v režime M
Pozri stranu 133, v režime M neodporúčajú mať zapnutú funkciu Active D-lighting. Máš ju zapnutú, alebo vypnutú?
Dík za typ, ale všechny tyto
Dík za typ, ale všechny tyto automatické funkce jako D-lghting, braketink, potlačení šumu, vinětace mám vypnuté.
To já mám zase tyto funkce
To já mám zase tyto funkce koukám zapnuté a normálně mi nastavení ISO funguje.
Ulož někam na web takto
Ulož někam na web takto "postižený" snímek v režimu M, včetně dat exif .
Teda D5500 nemám, ale pořád
Teda D5500 nemám, ale pořád mi to vede na to, že i v M je zapnuto ISO auto - i v tomto režimu se dá ručně nastavit ISO (spodní hranice). Jak bylo zmíněno, je to popsáno na straně 241 (?) v manuálu. Pokud je ISO auto vypnuto, dá se ručně navolit ISO nebo i to "auto", takže je to jakoby možné udělat dvěma způsoby.
Pak existuje možnost zapnout menu celé nebo zjednodušené, možná pak některá nastavení nejsou vidět (nějaké to "automaticky, když není dost světla")
Nemyslím si, že D5500 bude tak svéhlavá, že by nařizovala majiteli, jak bude fotit, aniž by jí k tomu dal svolení. :)
Zkusím příležitostně zajít do nějakého odbchodu a vyzkoušet si to. Nebo nějaké fotopivo Brno? Že by mi někdo D5500 chvilku půjčil? :D
Myslím si, že robíš "nejaký"
Myslím si, že robíš "nejaký" nevedomý zásah do nastavení, buď cez príkazový volič "koliečko", alebo cez dotykový displej. Skús to odsledovať. Nemyslím si, že by Nikon z režimu M, spravil skrytý režim Auto.
Ano, také chci věřit, že to
Ano, také chci věřit, že to je chyba v mém nastavení a ne v aparátu, ale nemohu vysledovat v čem by mohla být chyba nebo provázanosti jednotlivých voleb. AUTO ISO mám pevně nastavené na OFF. Žádal jsem tu radu, zda se s tím někdo nesetkal a ten problém už nevysledoval.
Máte v podstatě možnosti : -
Máte v podstatě možnosti :
- je chyba skutečně ve foťáku, ptáte se, jestli se s tím někdo setkal a tenhle problém neidentifikoval. Bude to málo pravděpodobné, protože to není nejnovější model, systémový problém to není, to už by se řešilo, závada jednoho kusu je ale možná. Takže kdyby se s tím tady někdo setkal, určitě by se to v příspěvku objevilo.
- je možné, že je to závada jednoho kusu, normálně se na tom něco podělalo. Foťák ale nehlásí žádný kód chyby, taky se mi to nezdá moc pravděpodobné, úplně se to vyloučit nedá.
- potom je možné, že problém bude v obsluze. Nepíšete, jestli jste to zkusil zresetovat, kterým voličem zkoušíte nastavit čas, kterým clonu ..... Prostě po resetu krok za krokem popsat co s tím děláte, jakou to má odezvu.
- určitě by bylo nejefektivnější zajít za někým má DSLR téhle řady (není to začátečník, bezpečně ovládá všechny funkce .....), nebo dojít někam k prodejci, kde za pultem není blondýna, ale někdo kdo o tom něco ví.
To co píšete je logické a
To co píšete je logické a konstruktivní. Asi budu postupovat podle popsdaných bodů a nejvíc vsázím na poslední - půjdu se poradit někam do autorizované prodejny
Ahoj, taky jsem se s tim
Ahoj, taky jsem se s tim nějak pral a nejvíc mne dostalo to, že tlačítko Fn má přednastavenou hodnotu ISO 100 a přesto při stisknutí tlačítka Fn mi to tam dávalo ISO jaký chtělo! Zkoušel jsem nastavovat a měnit a bez výsledku. Až jsem pak přišel, že pokud to změním v nastavení MENU/Menu fotografování/Nastavení citlivosti ISO... Autom. regulace ISO jsem dal na OFF a Citlivost jsem nastavil na ... jakou chceš. A najednou ve všech režimech si můžu nastavovat ISO jaký chci a nebo si foťák nastavuje sám, pokud ho necháš. Změna ISO v nastavení jde změnit jen když není zaaretovaný objektiv.
Ještě bych zkusil nejdříve
Ještě bych zkusil nejdříve změnit tu hodnotu u ISO z auto na 100 a pak vypnout o položku níže.
Já to tak mám nastavený a opravdu si můžu ručně nastavovat co chci.
Díky za radu - zkusím. Já
Díky za radu - zkusím. Já mohu také měnit ISO libovolně, ale problém je v tom, že aparát si v vlibolnou chvíli (i během focení) hodnotu sám změní. Jak jsem psal, zatím jsem nevysledoval souvislost v jakou dobu to aparát koriguje. Předpokládám, že to je ve chvíli, kdy mu nestačí světlo tak sám zvýší ISO, protože hodnotu vždy zvyšuje - nikdy nesnižuje
Díky za odpověď, ano i s
Díky za odpověď, ano i s tímto problémem se peru a zdá se, že aparát si mění hodnotu citlivosti i přes nastavení pevné hodnoty přímo v menu. Zatím jsem nevysledoval souvislost v jaké situaci aparát hodnoty začne měnit. Hodnotu OFF jsem nenašel - jen AUTO a pak jednotlivé hodnoty citlivosti. Aparát na mne začíná dělat dojem, že je natolik amatérský, že při slabších světelných podmínkách se snaží dostavit expozici tak, aby snímek vyšel i přes uživatelem pevně nastavené parametry expozice.
Nerozumím co je to ,,když
Nerozumím co je to ,,když není zaaretovaný objektiv"
Jako když si připravený
Jako když si připravený fotit. Já mám originál Nikon a když to nastavuji, tak musí být tubus otevřený, mám tam takový čudlík na otevření. Trochu zkomoleně asi píšu, ale mám přístroj jen pár dní.
POZOR!!! Pokud chcete nadale
POZOR!!! Pokud chcete nadale pouzivat AutoFocus u objektivů Sigma, nesmite prejit na nove vydany firmware k Nikonu D5300 nebo D5500.
Tento novy firmware (1.01) znefunkcni AF u nekterych Sigma objektivu - nenasel jsem kompletni seznam. Vim zatim o:
Sigma 18-200 DC II OS HSM
sigma 85 1.4
Sigma 18-250 DC MACRO OS HSM AF
Problem je, ze se nyni nejde vratit k tovarnimu firmwaru, ktery se neda nikde stahnout. Doufejme, ze Nikon nebo Sigma pracuje na opravnem fw.
Prosim Ta,to plati len pre
Prosim Ta,to plati len pre tieto dva fotaky? alebo kde je to bližšie rozpisane? dakujem.
Informace mám posbírané z
Informace mám posbírané z různých stránek o Nikonu na netu. Dej vyhledávat napr.: "D5300 1.01 sigma"
Problém se tedy týká D3300, D5300 a D5500, pro které vyšel koncem ledna firmware C:Ver.1.01
Tohle jsou z několika zdrojů potvrzené informace, ostatní, jako že Sigma neplatí Nikonu za technologie a využívá reverzní inženýrství a proto často nebývají její objektivy plně funkční, už ověřené nemám.
Co je ale téměř jisté, je že Nikon kvůli Sigmě firmware neupraví a naopak firmware bude muset vydat pro dotčené objektivy Sigma. Tak snad za pár týdnů...
Po nějakém tom čekání beru
Po nějakém tom čekání beru svou Sigmu 50mm 1,4 ED DX HSM a nesu jí do AWH servisu na upgrade firmwaru.
Sice Sigma žádnou oficiální noticku o opravě nefunkčního AF ostření nevydala, ale lidi na zahraničních fórech píší, že objektiv do servisu posílají a někomu upgrade problém vyřešil.
Navíc by to měl autorizovaný servis provést zadarmo (jen manipulační poplatek) a to i po záruce.
Určitě napíšu, jak se zadařilo.
Do třetice odpovím sám sobě,
Do třetice odpovím sám sobě, doufám, že to někomu z majitelů Sigmy pomůže.
V AWH servisu provedli upgrade firmwaru mé Sigmy 50mm a nyní funguje AF s D5300 jedna báseň. Předpokládám, že to samé bude platit i u D5500 a D3300.
Technik zmínil, že mám v objektivu chip Panasonic. Existují ale i Sigmy s chipem Sanyo a utěch může být vše jinak. Prý opravdu záleží kus od kusu objektivu, tak jak se píše na zahraničních fórech.
Měl jsem štěstí. Snad budete mít také.
Cena práce 380 kč.
Buď Nikon udělal chybu v
Buď Nikon udělal chybu v novém FW a opraví to - to vidím jako méně pravděpodobné, nebo má Nikon obchodní problémy se Sigmou a takhle reagoval.
Že by se kvůli tomu přestali kupovat nikoňácké těla dost pochybuji. Klidně to může mít i následek opačný - někdo bude zvažovat, jestli radši originální objektivy bez problémů, nebo risknout stejnou kvalitu za menší peníze, ale s těmito riziky.
Jinak Sigma těla dělá např. http://www.sigmaphoto.com/cameras/dslr
Že vývoj té techniky něco stojí je jasné, když se podívám na technologie Nikonu, Canonu a potom těch třetích výrobců. Určtě to nebude tak, že by se třeba Nikon mlčky díval na to, jak Sigma seká kompatibilní objektivy. Bude tam určitě smluvní dohoda co, jak, a co za to Nikonu zaplatí. Jestli potom tu dohodu nedodržel jako první Nikon, nebo Sigma mě osobně jako spotřebitele moc nezajímá. Důležitý je výsledek. Sigma srovnatelná těla v dohledné budoucnosti vyrábět nedokáže ( ani Tamron,....).
Ještě k tomu jestli jsou ty objektivy a těla Nikonu ( nebo jakýkoliv výrobek kohokoliv jiného) drahá, nebo předražená, můžu říct jediné. Je úplně normální, že cena se dostane na max. možnou hranici, kdy je to celkem bez problémů prodejné.
Že stojí např. nová D500, nebo D5 to co stojí? Asi to tak bude. Když se to bude prodávat (celosvětově) blbě, určitě půjde cena dolů. Když vydrží současný stav ( na D500 je tolik předobjednávek, že zatím toho možná moc volně k prodeji nebude), tak cena poroste až tam, kdy to lze bez problémů zásobovat výrobou.
Napsal sem to trochu
Napsal sem to trochu obšírněji, asi špatně, tak jednodušeji a možná míň špatně:
1/ proč Sigma u edice Art dokáže vyrábět to co už má a jak pozoruju upoutávky, pokračuje dalším kouskem (50-100, f1,8 na DX) a evidentně taková skla vyrobit lze. Vývoj něco stojí, tak nejspíš nepočítají, že pro nezájem vyrobí pár kusů.
2/ proč se Nikon sám nesnaží taková skla vyrobit, když u příkladu Sigmy vyrobit jdou? Jestli budou drahá, tím neprodejná, to je jenom jeho problém, nemusí vlastnit příživníky, kteří svojí umělou zaměstnaností zboží toho, co ho vymyslel a vyrobil jenom zdražují, což je problém napříč světem.
3/ stále budu tvrdit, že protektory nemám rád, že můžou/budou nebo nemusí být zdrojem problémů, nicméně když mě Nikon svým nezájmovým přístupem nechává slintat po protektorech, co mi zbejvá jiného, já si emigraci nevymyslel. Nebavím se o ceně, proč protektor koupit, což si myslím, že ve většině případů na DX tělech je cena rozhodující, potom kupa hnoje a až nakonec někdo řeší co sklo umí, mě zajímá opačný postup, proto, ač nerad, 18-35 f1,8 Art mám, naštěstí zatím funguje a bohužel i ona byla pro mou šrajtofli drahá, což není problém Sigmy (i Nikonu), ale zaměstnavatele, českého chlebodárce, který od ledna mzdu opět snížil.
4/ když už nedovedu objektiv vyrobit, proč bráním protektory na mých tělech používat, byl bych rád, že aspoň moje těla pokročilí fotografové kupují.
Klasika, opět se mi nepovedla jednoduchost na tři řádky!!
Mnoho myšlenek mimo tři řádky
Mnoho myšlenek mimo tři řádky :)
Zkusím reagovat třeba na toto:
"....což není problém Sigmy (i Nikonu), ale zaměstnavatele, českého chlebodárce, který od ledna mzdu opět snížil...."
Co Ti brání tomu, předvést zaměstnavateli, že máš vyšší schopnosti a dokážeš se o sebe postarat bez něj?
Co si budeme povídat, Sigma
Co si budeme povídat, Sigma se dostala mezi "seriózní" hráče až s řadou ART. Do té doby byla opravdu jen levnější alternativou, která s sebou díky výhodnější ceně nesla i dost negativ a možných problémů. Pokud tedy chtěli mezi větší hráče, tak museli přijít s něčím, co bude jiné a zajímavé. Skla se světelností 1,4 má i Nikon, jsou krutě drahá, ale jsou. Základní pevná skla od Nikonu se světelností 1,8 nejsou moc drahá a svoji funkci plní skvěle. A myslím, že Nikon nebude pořádat dostihy se Sigmou či s někým jiným kvůli každému sklu. Ale když chtějí, tak to umí, to vidíme třeba na příkladu Nikonu 200-500/5,6. To je sklo, které je populární od svého začátku a bude myslím hodně frekventované. Cenově je ve své třídě zajímavé a je to odpověď na konkurenční skla podobného rozsahu.
Stojí za to prozkoumat, proč
Stojí za to prozkoumat, proč skla třetích výrobců až na výjimky nikdy nekopírují základní nabídku rozsahu zoomu, světelnosti...., nabídky objektivů Nikon, Canon, Leica.....
...čtanáři už si zvykají a
...čtanáři už si zvykají a začínají rozumnět tvým myšlenkám. ;-)
Výrobky jiných společností bych protektory nenazýval. Na škodovku si taky nedám jedině pneumatiky Škoda, ale můžu si vybrat od GoodYearu, Dunlopu atd přes Barum až po čínskou vulkanizovanou tmu.
Nikon, podle mě, má objektivy, které konkurence nemá (delší ohniska - myslím) a nikoní levnější "skládací" objektivy na dx taky nemají konkurenci.
Co je za nefungováním cizích objektivů na nikonech nevím. Fámy a smyšlenky se mi šířit nechtějí. Věřím ale, že dříve či později vyjde "oprava" buď do těl nebo do objektivů a problém bude vyřešený.
Ze svého pohledu spotřebitele bych takový krok ("zamknutí" těla na pouze nikoní příslušenství) nejspíš řešil výměnou těla za Canon, který takové problémy nemá(?). Navíc jeho 70-200... :)
Podobně to vidím třeba s výrobky Apple, kde nic cizího nefunguje. Použiju raději konkurenci za 1/3 ceny.
"....Ze svého pohledu
"....Ze svého pohledu spotřebitele bych takový krok ("zamknutí" těla na pouze nikoní příslušenství) nejspíš řešil výměnou těla za Canon, který takové problémy nemá(?). Navíc jeho 70-200... :)...."
A co uděláš potom, když zjistíš, že ani Canon nebude trpět ten reverz inženýring?
Vyrobím si dírkovou komoru,
Vyrobím si dírkovou komoru, případně se budu věnovat jinému koníčku. Focení není moje jediná zábava.
No, nevím (: Nechci tě
No, nevím (:
Nechci tě podceňovat , ale dírková komora je dost problém. Jesti se ti to zdá v začátku tahle jednoduché, tak jenom doufám , že to zvládneš.
I v těch dalších hobbby co máš ( modelařina....), bych třeba přemýšlel, co dělat , když Futaba, Jeti ...... zablokují např. ty protokoly o telemetrii.
V čem je dírková komora
V čem je dírková komora problém? Krabice, film, dírka. Nebo klidně dírka na zrcadlovce (to už mám vyzkoušené). A kdyby pořizování fotografií nějakým záhadným způsobem skončilo, taky mě to nezabije.
Blokování RC protokolů? :) Třeba FM pásma jsou tak nějak volná. Navíc výrobců Rx Tx je tolik, že si člověk může hodně vybírat. Při nejhorším WiFi, ten je volný.
Myslím, že to vidíte moc černě.
Co je nejlepší za situace,
Co je nejlepší za situace, když sem letama zhýralej lempl a práci tím lískám? Ty, co něco umí, co dokážou víc než já, ty budu podkopávat co a kde to půjde. Co na tom, že místo práce, aby penízky zůstaly doma si honím ego špičkovosti, při kterém nesnesu, že je někdo lepší. Nikon si myslí, že zdražováním svoje flákání omluví, bohužel (bohudík) mu do toho Sigma nemile zasahuje, tak ji potápí jinou cestou, doufajíc, že lid vlastnící nikoní "spodinu" bude ovčínem bez názoru. Není tuneldědek s tou svojí špičkovou opicbejby ředitelem Nikonu? Ten taky naši zemi dokurvil kde se dalo, nic kloudně nefunguje, kvalita je jenom na obtíž, protože je drahá, okrádání po čechystánsku je denní chléb a neustále se zdražuje i když je zboží jako sraček!!
tak já se tomu nedivím a
tak já se tomu nedivím a myslím, že je to naprosto přirozený krok, že si Nikon chrání originální příslušenství. Dělal bych to také tak. Dělají to všichni a přece ještě nebude vymýšlet například sw, aby fungovalo příslušenství druhých firem. To, že si to Nikon nechá zaplatit, to je pravda, ale nechá si to zaplatit i Canon a mezi námi i ta Sigma, sice je o něco levnější, což přirozeně musí být, když chce fušovat do origoš příslušenství. A jinak tahle země ve sračkách byla a jen bohužel je i dál, ale nedělejme si iluze, že za komančů to bylo jiné, kradlo se sice jinak, tedy ve velkém, ale po málu. Kradlo se ve fabrikách, od šroubků a matiček až po vše, co ukrást šlo. To dnes už neplatí, lidi co makají mají smůlu, jelikož majetek a vybavení není socialistické, ale kapitalistické a kapitalista si svůj majetek hlídá.
No, zrovna u objektivů mi to
No, zrovna u objektivů mi to nepříjde, úplně super. To si Tamron, Sigma, Tokina a pod budou dělat vlastní těla? Nebo pak bude lepší vyměnit nikon tělo za jiné, které tohle omezení nemá?
jako super to pro uživatele
jako super to pro uživatele určitě není. Ale jako krok výrobce to chápu. Vyvíjí a prodává příslušenství a tak si ten trh chrání. Sigma těla dělala, ale nevím, zda dělá stále,asi už ne.
Občas jsou Tvoje reakce
Občas jsou Tvoje reakce pastvou pro čtenáře :) (minimálně jednoho)
(to nemyslím ironicky, ale vážně)
Možná by to chtěl pár více
Možná by to chtěl pár více vět a uděláme článek? Zvládnul byste něco napsat? Jsou k tomu nějaké další ofic. informace?
Článek hotov, máte zájem?
Článek hotov, máte zájem?
...
...
Něco k tomu sesumíruju, kam
Něco k tomu sesumíruju, kam článek zaslat?
Na oficiální informace jsem nikde nenarazil, většina je z diskuzí pod notickou o novém firmwaru.
Prosim na redakcni mail
Prosim na redakcni mail martin(tecka)kamin(zavinac)nikonclub(tecka)cz
Ani na Váš mail, ani na
Ani na Váš mail, ani na prefix redakce maily ze Seznamu nedorazi. Důvod přikladam (zavinac prepsan na (zav)):
Vaše zpráva pro ze dne 23.02.2016 nemohla být doručena.
Zpráva je přiložena.
Důvod / Reason:
---------------
5.0.0 smtp; 550 5.7.1 ... we do not relay
Permanent Failure - Other or Undefined Status
Výměna D3200 za D5500 mě
Výměna D3200 za D5500 mě trochu překvapila, však to je skoro to samé. Nechcete si koupit raději z druhé ruky D7100?
Jinak co jsme dělali testy, tak lepší jak Nikon 18-105mm je lehce Sigma 17-70mm a pak jasně viditelně jedině Sigma/
Tamron 17-50mm. Kór verze Tamron 17-50mm VC je po zaclonění ostrý jak břitva. Na plnou díru je to všecko +- stejné.
Osobně mám pevné skla Nikon 35+85mm f1,8 a tím fotím 98% fotek a ty 2% zůstávají na 18-105mm, protože to je zásadní optický rozdíl. A to fotím vše většinou na clonu f2,8.
Mně ty testy Nikonu 18-105mm příjdou nereálné, vždy to vychází perfektně, ale měl jsem 3 kusy a výsledek nic moc a přitom by se to mělo rovnat ostrostí těm pevným sklům. Ani při cloně f5,6-8 to nemá ostrost jak 35ka na f1,8 a dál se ani nebavím.
Opět moc díky za odpověď.
Opět moc díky za odpověď. Takže proč D5500. Protože HD video má 60 snímků, oproti 30. D5500 má sice stejný chip, ale procesor je expeed 4. A pak vidím to tak, že rozdíl je jako když někdo napíše, že jde z D5X00 na D7100. Tak mu taky lze napsat stejný chip, procesor apod. Ale funkce, tělo, zpracování jsou jinde. Uvažoval jsem počkat na D7200, ale necítím se na poloprofi - zatím. A pak si myslím, že řada 7XXX si zaslouží objektivy kolem 20 000,- a vejš a na to se taky necítím.
K té 18-105, taky se mi ty výsledky nezdají, protože to tam naklepává kde čemu. Bohužel v mém případě potřebuji opravdu univerzál, nemohu přehazovat dvě, tři sklad. Taky třeba zatím, později změním názor. Jinak ten Tamron jsem v tom nastavil a jukněte se zase jak dopadá, to nechápu !!!
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?L...
Ještě jednou díky.
Budeš se divit, ale já mám
Budeš se divit, ale já mám D7200 a nejčastěji používám objektiv 18-55 VRII skládačku a to jsem ho koupil z druhé ruky za míň jak 2000 a je to neskutečně ostrý sklo s výbornou kresbou. Stabilizace excelentní, rychlost AF nenadchne, ale neurazí. Bajonet z plastu mně vadí, ale zatím drží. 18-105 jsem měl taky, na snímačích 14/16 MPx dobrý, ale na 24 už je to slabota, hlavně oproti skládačce. Další moje sklo je klasika N35/1,8 a ještě mám N18-140 na cestování, pak jsem měl ještě Sigmu 18-200 a Tamron 70-300, ale těch jsem se zbavil. Ty světelný Sigma/Tamron 17-50 jsem zavrhl, protože na plnou díru je to nepoužitelný a na 5,6 to stejně kreslí stejně nebo spíš hůř (Tamron) než skladačka za pětinovou cenu. S D7200 nemám absolutně problém zaostřit ani v šeru s nesvětelným objektivem. Na D5500 bych skládačku rozhodně pořídil, alespoň na vyzkoušení a myslím, že to bude velký překvapení a navíc z toho perfektní kompaktní set.
Budeš se divit, ale já mám
Budeš se divit, ale já mám D7200 a nejčastěji používám objektiv 18-55 VRII skládačku a to jsem ho koupil z druhé ruky za míň jak 2000 a je to neskutečně ostrý sklo s výbornou kresbou. Stabilizace excelentní, rychlost AF nenadchne, ale neurazí. Bajonet z plastu mně vadí, ale zatím drží. 18-105 jsem měl taky, na snímačích 14/16 MPx dobrý, ale na 24 už je to slabota, hlavně oproti skládačce. Další moje sklo je klasika N35/1,8 a ještě mám N18-140 na cestování, pak jsem měl ještě Sigmu 18-200 a Tamron 70-300, ale těch jsem se zbavil. Ty světelný Sigma/Tamron 17-50 jsem zavrhl, protože na plnou díru je to nepoužitelný a na 5,6 to stejně kreslí stejně nebo spíš hůř (Tamron) než skladačka za pětinovou cenu. S D7200 nemám absolutně problém zaostřit ani v šeru s nesvětelným objektivem. Na D5500 bych skládačku rozhodně pořídil, alespoň na vyzkoušení a myslím, že to bude velký překvapení a navíc z toho perfektní kompaktní set.
Já mám 7100 a k tomu 35/1,8
Já mám 7100 a k tomu 35/1,8 za cca 5500,- A je super. Pak mám 18-105. Ten jsem neměl nasazený na těle ani nepamatuji. A nakonec 10-24 za 19990,- Takže ani jeden přes 20000,- :)
Dělám si legraci, ale dá se vybrat kvalitní objektiv za rozumné peníze. Kdybych si dneska kupoval foťák, tak bych si koupil to samé, ale bez 18-105, raději bych si koupil místo toho 70-200/2,8 (nebo 4). Ten střed stejně nepoužívám.
Hm jenže to co píšete není
Hm jenže to co píšete není ani jeden pro mě. Bez zoomu nechci, ale díky. 35/1,8 super, ale zase zoom. Prostě jsem si navykl a jediný ústupek je, že jsem zjistil, že mi stačí zoom 4x. Ještě trošku váhám, že bych přežil 3x zoom. Použití kamera, fotky rodiny. 18-105 výborný rozsah, ale to světlo v bytě už není nic moc. Proto chci větší, kameruji v interiérech. Asi vyhraje něco 17-50, nebo 17-70 /2,8. Díky.