Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D3000 a focení ve tmě
Ahoj, mám nikon D3000, ale mám problém vše co sem našel o focení ve tmě jsem četl, ale prostě ve dne to fotí krásně.. ale v noci si ani neškrtnu.. nerad bych se vracel k superzoomum.. pro mě je dost nutné fotit v noci,. např dovolená atd.. jsem namidlenej. 8 fotek z 10 je mazléjch :-( potřebuju poradit oběktiv nikkor 18-55 seriový, nejvetší problém mám samozřejmě při focení osvětlených ulic a kostelů budov.. vše mázlé:-(
PS: je možné si popř něják nastavit jeden režim který zustane v paměti? prostě změnit data v režimu např noc? a dát si do toho režimu na viliči svá data ?
A omlouvám se pokud je to tu někde řešeno a popř vyřešeno,
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
focení ve tmě - D3000
Já jsem to vyřešil bleskem SB600 mám ho prakticky jen na reportáže (rally,automobilový sport), rodinné oslavy, akce atd. a nemůžu si ho vynachválit, o kolik jsou ty fotky hezčí, než interním bleskem - pro focení na dovolené si myslím, že by to zase tak marné řešení nebylo, samozřejmě na architekturu a krajinu je nejlepší stativ - tam by byla SB600ka nepoužitelná. .... Pokud to shrnu stabilizovaná 18-55ka v kombinaci s SB600 je pro mě uspokojivé řešení, občas tam nasadím 35mm f1,8 , pokud nepotřebuji extra široké ohnisko. ..... ale asi nejlevnější řešení a na krajinu podle mě nejlepší je opravdu ten stativ.
Re: D3000 A FOCENÍ VE TMĚ
Pokud jsou fotografie mázlé, pak je problém v nastavení fotoaparátu. Dalo by se tu popisovat různé situace a nastavení, ale ve výsledku je strategie stejná jako při focení za běžného světla, tj. zachytit dostatek světla a přitom snímek nerozmazat chvěním svých rukou nebo pohybem fotografovaného objektu. Tomu se pak musí přizpůsobit nastavení času, clony a nakonec i citlivosti. Takže, za špatného světla nezbývá než otevřít clonu co jen to objektiv dovolí (u setového F3,5 - 5,6), nastavit čas co jen to dovolí ruce nebo pohyb na scéně a tomu pak přizpůsobit citlivost, přičemž u ní volit takové hodnoty, kdy je šum ještě přijatelný.
Nejlépe tedy bude nastavit režim M, clonu otevřít co to jde, čas obvykle stačí 1/60, a v případě D3000 by ISO 1600 mohlo být přijatelné. S takovým nastavením se dají cvaknout běžné scény v hospodě, s časem 1/100 až 1/80 i koncerty.
Pro focení v hospůdce je dobré zvládnout i focení s bleskem. Nastavení bude stejné jako bez blesku a ISO obvykle bude stačit stáhnout na 800. Důvodem vysokého ISO je prokreslení pozadí za tím co osvítí blesk. Typicky obličeje.
Na osvětlené ulice, tedy statické scény, je nejlepší vzít stativ, vypnout stabilizaci!!!, nastavit prioritu clony (dobrá je cca f8), uzamknout ISO na nejnižší hodnotě a nechat foťák ať si určí čas. Výsledek by měl být precizní i s D3000.
Děkuju, opravdu je to znát,
Děkuju, opravdu je to znát, mám to na M a nasteveno na Bulb a F3,5, iso 1600, ale i nna 800 to ujde :-) na 800 méně šumu logicky je to znatelné.. sice světlost snímku nízká, ale není to mázlé :-) alespoň tak..
Na Bulb?????? Vždyť to je
Na Bulb?????? Vždyť to je závěrka otevřená stále - respektive tak dlouho, dokud držíte spoušť... Takhle z ruky nejde fotit....
Viděl bych to tak, že v první
Viděl bych to tak, že v první řadě bude chyba v tobě a tvé technice focení a uvědomění si, co a jak chci fotit. Co se týče fotek noční osvětlené architektury tak pěkné ostré fotky dosáhneš s použitím stativu a správného nastavení fotoaparátu. Pro focení jiných večerních záležitostí typu sedíme v hospodě tak zde by byl nejlepší světelný objektiv a blesk k tomu. Koneckonců i ten seťák 18-55 by ti stačil. Při focení lidí ve večením baru na dovolené prostě zvedni ISO třeba na 800, nech nejnižší clonu, co ti objektiv dovolí a zkus to cvaknout i s bleskem popř., zvyš ještě ISO, clonu nejnižší a bez blesku a ktomu pevnou ruku a donutit osoby, ať se moc nehýbají ;)
Stativ
Tvůj problém s focením architektury spolehlivě vyřeší stativ. V ostatních případech světelný objektiv.
mohu poprosir o příklad
mohu poprosir o příklad nějákého levnějšího světelného oběktivu? hlavně mi jde o architektůru a na dovolé v tech uličkách moc stativ použít nejde.:-( a nejvíc mě štve že i důchodci maj lepší fota:-( ve dne sou fagt precizní:-(
Re: MOHU POPROSIR O PŘÍKLAD
Velice příjemně se pracuje s Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF] ( http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/290-tamron-af-17-... ). Jediné co mu na něm schází, a považuji to za velmi podstatné, je stabilizace. Ano, dělá se i stabilizovaná verze ( http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/525-tamron175028v... ), ale ta se příliš nepovedla.
Verze bez stabilizace, tedy ta kterou doporučuji, se dá z druhé ruky sehnat okolo 6 tisíc ( http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=184801 ), Nová něco přes 7 000Kč (viz Oehling.cz, Megapixel.cz apod.). Mám s tímto objektivem osobní zkušenosti a jak jsem napsal, mou jedinou výtkou je absence stabilizace, která by v kombinaci s plně otevřenou clonou dovolovala fotit za opravdu špatných světelných podmínek časem delším než je tzv. bezpečný čas. Jinak mu nemám co vytknout.
A vajkém smyslu, se ta VC
A vajkém smyslu, se ta VC verze nepovedla? Zrovna nad ní uvažuji.
Re: A VAJKÉM SMYSLU, SE TA VC
Ty odkazy hovoří řečí čísel. Není to tedy o pocitech, ale o naměřených údajích. Samozřejmě, že ne každému to bude vadit. Je to na každém co od objektivu chce.
Ještě mě napadlo, zda máš
Ještě mě napadlo, zda máš setový objektiv se stabilizací, nebo bez. Se stabilizací se dá fotit i s časy kolem 1/15 z ruky. Pokud není úplná tma může stabilizace pomoci k relativně nízkému ISO, kde ještě nebude výrazný šum.
Bohužel světelné širokoúhlé
Bohužel světelné širokoúhlé objektivy jsou docela dost drahé. Ale fotit architekturu na clony kolem clony f2 je stejně nesmysl kvůli malé hloubce ostrosti zrcadlovek. Stativ je nejlevnější a nejlepší řešení. Jedině s mím budeš moci fotit na základní ISO a optimální clonu. Fotoky budou dokonalé.
Ze světelných levnách skel je výborný nikor 35mm f1.8G. Ale na architekturu bude ještě dost dlouhej. Na fotky v interiéru ale bude ideální.
Re: BOHUŽEL SVĚTELNÉ ŠIROKOÚHLÉ
Souhlasím s Nikkor 35/1,8G pro klubové apod. focení. Když se o dovolené večer procházím po pobřeží, v uličkách, na tržištích, kde si chci cvaknout atmosféru, tak používám právě Nikkor 35/1.8G. Jistě, do širokoúhlosti mu schází hodně, ale když si člověk na tohle ohnisko zvykne, tak se s ním dá užívat si focení. Za ty peníze snad nejde koupit nic lepšího. Vřele jej doporučuji.
Na architekturu se s clonou okolo f2 opravdu nechodí. Výjimkou mohou být např. interiéry kostelů, muzeí apod. v nichž je opravdu málo světla a rozkládání stativu může být nesnadné, ne-li nemožné. Pravda, ne každý se focením živí, ne každý si bude ze svých fotek tisknout plakáty, takže si umím představit, že pro dokumentární účely může postačit fotka i na hodně otevřenou clonu.
Děkuji všem, za reakce a
Děkuji všem, za reakce a pomoc... pročtu infa o víše zmíněných oběktivech... protože, ten setovej co uvádím nahoře, tak ten je opravdu mizernej.
PS: eště dotaz mimo : k D3000 by jste doporučily jakej teleoběktiv? hodně jezdíme po zoo a podobných , ale kolikrát je focený oběkt daleko a seták ho opravdu nepřitáhne.. zase se jedná o to aby to nebylo extrémě drahé.. příčí se mi za oběktiv dát víc než stálo tělo, ikdyž vím, že není moc dobré.. ale pro mě dostačující, ale po přechodu ze superzoomu je to skok:-) a opravdu v te zoo je to problém:-(
Do zoo chodím často fotit s
Do zoo chodím často fotit s teleobjektivem Nikkor 70-300 f/4,5-5,6G AF-S VR.Cenově se pohybuje okolo 12000,-kč.
Do zoo je i 200mm krátká,takže byste musel stejně hodně ořezávat.Všiml jsem si,že při fotografování zvěře v zoo (v mém případě v Plzni) by se často hodilo ještě delší sklo,než je 300mm.
Co se týká světelnosti,tak na fotografování zvěře v zoo je tento Nikkor dostačující a spolehlivý.Protože fotografujete zvířata za denního světla a v relativně malém pohybu,takže s tím nevidím žádný problém,ikdyž samozřejmě fotografujete z ruky.Pro fotografování velmi rychlého pohybu za nízkého osvětlení je ale tento objektiv nedostačující.
Vybral jsem si tento objektiv právě do zoo,protože když spočítám délku objektivu,stabilizaci,kresbu,bukeh s porovnání s cenou,tak to byla pro mě jasná volba.
Jinak velmi světlé teleobjektivy bývají finančně extrémně drahé.
Re: DĚKUJI VŠEM, ZA REAKCE A
"... příčí se mi za oběktiv dát víc než stálo tělo ..."
Málokoho těší být poslem špatných zpráv. Tentokrát to připadlo na mě, takže se to budu snažit sdělit co nejdiplomatičtěji. Tedy, skutečnost je taková, že ve světě DSLR platí, že tělo je obvykle tím nejlevnějším kusem fotovýbavy. Důvodem je, že technickou kvalitu snímku určuje minimálně z 50% právě objektiv. Spíš z více procent.
Na focení v ZOO je tedy zapotřebí se vybavit dlouhým ohniskem (z důvodu přiblížení zvířátek) a pokud možno vysokou světelností (oddělení zvířátek od okolí). Z cenově "dostupných" se nabízí Nikkor 70-300/3.5-5.6 VR, kterému ale schází světelnost a v oblasti 200-300mm má poněkud měkčí kresbu (lze dohnat v RAW doostřením). Parádním kouskem je pak Nikkor 70-200/2.8 VR, jehož cena ale není ani trochu lidová (okolo 55 000Kč). Alternativou k němu je např. Sigma 70-200/2.8, která se dělá bez stabilizace (cca 17 000Kč, tedy cenově přijatelnější) a se stabilizací, kdy cena je už méně lidová (cca 32 000Kč). Ze zkušenosti preferuji stabilizované objektivy. Současně je dobré si také zjistit jak moc se objektiv hodí na akční focení. Například zde v diskusi jsem jako solidní náhradu za setový Nikkor zmínil Tamron 17-50/2.8, který je např. oproti mému oblíbenému Nikkor 16-85/3.5-5.6VR tak trochu pomalejší. Chce si to vyzkoušet.
Když se vrátím k tomu teleobjektivu do ZOO, tak pokud mají fotografie za něco stát, bude stát určitě víc než D3000.