Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon 3100
¨
Autor: puke
Datum:
17. Červenec 2012, 11:12:33
Zdravim všetkých nikon-akov.
Mam taký problem, pri prenose v brašni, a následnom páde sa stala taká vec, že moja zrkadlovka (Nikon d3100) prestala fotit, resp foti "tmu". Live View-tma, vyfotena fotka, nasledna hodena do PC-čierna obrazovka. Tak by ma zaujimalo, kde presne bude problém, poprípade osobné skúsenosti s tým, a orientačná cena opravy.
Díky moc páni, dobré svetlo!
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
nechci zakládat nové vlákno,
nechci zakládat nové vlákno, tak napíšu sem. mám D3100 od roku 2012, momentálně cca 8tis. cyklů na závěrce. objektivy nikon 18-105 a 35/1.8 a tamron 70-300 macro. blesk nissin di700. k tělu mám grip, takže se drží dobře. jenomže uvažuju kam dál a nějak jsem se zasekl. chtěl bych nový tělo, ale tak nějak bych se chtěl vyhnout novým řadám s 24mpx, protože na to nemám skla a o lepších neuvažuju. hlavně mi jde o lepší DR čipu a nějaké funkce navíc. takže z toho vychází tři možnosti: D90, D5100 a D7000. jasná volba byla donedávna D7000, ale přečetl jsem toho o ní dost a nějak nabyl dojmu, že je to 50/50 se spolehlivostí. na D5100 by se mi líbil čip a rozlišení displeje, protože na tom rozlišení displeje na D3100 se nadá poznat vůbec nic. D90 je už "dělo", protože jednak má ovládání na těle, motorek, větší hledáček, ale zase si nejsem jistej tím čipem, jestli bych su nepohoršil. takže pokud to shrnu:
D7000 je perfektní i cena dobra, ale převládají obavy ze spolehlivosti
D90 je hodně dobrá, ale přeci jen nevím zda bych si obrazově pomohl
D5100 je určitě obrazově lepší, lepší displej a pár funkcí navíc, nastavení ISO po 1/3, ale zase by to nebyl výraznej pokrok.
Tělo bych kupoval nové, fotím málo, zatím jen rodina a u toho zůstane, občas nějaký zvíře nebo co přijde objektiv.
tak jsem se nakonec rozhoupal
tak jsem se nakonec rozhoupal a dnes koupil D5100. váhal jsem mezi ní a D5200 a nakonec vybral starší model kvůli nižšímu rozlišení. šlo mi hlavně o větší rozlišení LCD a větší DR oproti D3100, protože fotím všechno do RAWu a tam už to s D3100 nebylo podle představ. nic víc nepotřebuju, ovládání, držení těla, s tím nemám problém :-)
D5100 má výborný čip jako
D5100 má výborný čip jako D7000, pokud funkce a tělo neomezují, je to určitě výborný kup a bude sloužit ke spokojenosti.
Já měl dva roky D3100 a její
Já měl dva roky D3100 a její výbava mě začala dost omezovat. Peníze na nákup jiného těla byly velmi omezené, za 4500Kč jsem prodal D3100 a na bazarové tělo jsem měl 7000Kč, takže když bych to shrnul, mohl jsem koupit jedině D90 či D5100. O malé a plastové D5100 jsem ale ani neuvažoval, protože omezení by zůstala a výklopný display nepotřebuji a 16MPx taky ne. Tedy padla jasná volba na D90 a tu jsem taky koupil. Nebudu to obkecávat, je to výbavou a provedením úplně jiná liga. Pokud stačí 12MPx, čip je obdobné obrazové kvality jako u D3100, z nefu dokonce na vyšší iso je ostřejší i při méně MPx. Toto je třeba na ISO1600, víc nepoužívám:
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269363/10141552
http://karafiat.zonerama.com/Photo/268757/10111670
Pokud fotíte jen do jpg, pak na vyšší iso jsou výsledky o trošku horší, je to díky staršímu procesoru, nemá tak kvalitní algoritmy na odšumování.
Pokud bych měl penez víc, pak bych šel určitě do D7000 či D7100, která má sice přehnané MPx, ale modul ostření je o generaci dál, oproti ne moc chválenému u D7000.
já fotím do raw+jp, ale jpg
já fotím do raw+jp, ale jpg potom mažu a všechno vyvolávám, ty jpg mám na kartě jen, abych je mohl případně pustit přímo z karty na tv. těch mín pixelů bych navíc asi uvítal, ale co jsem viděl srovnání různých fotek, tak mi prostě přijde D90 míň detailní a i ty barvy takový jiný. trošku je škoda, že D90 nemá doladění AF, to bych potom asi neváhal. nebýt problémů s AF u D7000, tak není co řešit, takhle fakt nevím a řešít to už docela dlouho a každou chvilku se přikláním k něčemu jinýmu :-(
Pokud jsou peníze, pak D7000
Pokud jsou peníze, pak D7000 bez rozmýšlení. D90 není špatná, ale novou bych ji v dnešní době nekupoval.
Dole je porovnání, dejte si tam D7000/D7100/D3100/D90 a hned vidíte. Jen opakuji, že je to z jpg, což D90 degraduje, z nefu je lepší jak D3100.
D7000 stojí 18900Kč a D7100 je za 29900Kč. Osobně bych za ten rozdíl 11000Kč koupil raději objektiv, který má zásadní vliv, než rozdíl 16/24MPx. A oproti D90 za 7000Kč z druhé ruky, bych za 22000Kč koupil nějaký 50-150/70-200mm f2,8 objektiv :-).
A snad na závěr, pokud moc nefotíte, v čem Vás D3100 omezuje? Či Vás jen svrbí ruce pro nákup něčeho nového? Jen chci vědět, jaký přínos pro Vás bude mít nákup nového těla.
popravdě to bude to svrbění a
popravdě to bude to svrbění a zásadně mě nejvíc štve to rozlišení displeje a malý hledáček a malá výdrž baterie.
Když to vezmu D3100 vs
Když to vezmu D3100 vs D90:
display - je to obrovský rozdíl, zde už se dá použít ke slušnému náhledu na fotku či ostření u videa
hledáček - je o něco větší a o něco světlejší, ale FF to není
baterie - díky stavovému display nesvítí zadní display a výdrž je velká. Fotil jsem u kamarádů děti a po 450 fotkách mi baterka ukazovala 90% kapacity
A to je jen zlomek z toho, co stará D90 přináší navíc oproti D3100. Třeba u mě hrálo roli i to, že má interní ostřící motorek a lze používat starší a levnější objektivy AF/AF-D.
Se všim bych 100%-ně
Se všim bych 100%-ně souhlasil, jenom bych dodal, že je pro mě celkem nepochopitelné, že nová D90 - model z roku 2008 - se prodává tak draze. Takže novou D90 určitě ne. Já bych šel do D7100.
Ano, nová je drahá, ale z
Ano, nová je drahá, ale z druhé ruky za 7000Kč je to super poměr cena/výkon. Ale zase D7100 za 29900Kč je taky docela ranec, to už možná raději nějaký FF z druhé ruky. Nebo kompromis v D7000.
Protože D90 je dobrý foťák.
Protože D90 je dobrý foťák.
Tak tak. Rozhodně krom videa
Tak tak. Rozhodně krom videa lepší než řady D3xxx a D5xxx.
Starší objektiv. Zdravím, rád
Starší objektiv.
Zdravím, rád bych se zeptal, jestli bude na D3100 správně fungovat objektiv Nikon AF. (konkrétně Nikkor AF 50/1,8D)
Děkuji
Verze D nebude ostřit, nemá
Verze D nebude ostřit, nemá interní motorek v objektivu. Ale expozici nastaví. Musíte kupovat pouze objektivy AF-S. Proto já přesedlal na D90, kde AF objektivy ostří, bo má motorek v těle. Ale zpět k té 50ce. Rozhodně doporučuji koupit verzi G, která Vám bude ostřit a je na nižší clony ostřejší a kontrastnější. Sám jsem ji na D3100 a nyní na D90 používám a dělá to fotky jak lusk :-). Z druhé ruky se dá koupit kolem 4000Kč. Teď jsem fotil sousedovi děti v sobotu a mám novou 35ku a ta taky dělá fotky jak lusk. Když se člověk trefí do HO, tak i na clonu f1,8 z toho lezou pěkně ostré fotky. Což u dětí je docela problém, bo nepostojí.
http://foto.bazos.cz/inzerat/32096095/NIKON-5018G-AF-S-FXDX.php
Dá se ostřit i manuálně, ale
Dá se ostřit i manuálně, ale na clonu 1.8-2.8 to je spíš magie, na vyšší clonová čísla s pomocí dálkoměru to celkem jde. Ale pak pořízení světelného skla z velké části postrádá smysl. Lepší kresbu objektivu proti seťáku totiž ocení jen málokterý uživatel D3100.
Ano, ale třeba já ji velmi
Ano, ale třeba já ji velmi ocenil :-).
Ano, dá se ostřit na puntík, ale dobré výsledky jsou až od clony f3,5. Když jsem měl Nikon 105mm f2,5, tak na f2,5 byla ostrá i se zeleným puntíkem tak 1 ze 4. Takže nepoužitelné a kupovat objektiv s f1,8 postrádá smysl. Jedině přes LiveView, ale to je taky pro nějakou práci nepoužitelné.
Ano, Ty jsi také pořídil
Ano, Ty jsi také pořídil D3100 z nouze nebo omylem a logicky už fotíš jiným foťákem. D3100 není určen fotografům co řeší kresbu objektivu.
Dobrý den,mám takový problém
Dobrý den,mám takový problém a nemužu na něj příjít.Mám nikon D3100 a přestali se mi na displei při zpětném prohlížení zobrazovat některé pořízené fotografie.Hodně se mi jich nezobrazuje a je místo nich jen červený křížek a koment:tento forrmát není podporována a to i přesto,že těsně po pořízení snímku byli na displeji zpětně vidět,vždy to uděla až po nějaké době...Zkoušel jsem formátovat pamětovou kartu,nepomohlo,koupil jsem novou,dělá to i na nové,sem tam mi to zahlásí poškozenou pam.kartu,ale jak říkám,udalá to i na nové.Přemýšlím proto,zda to není freewarem,či nemám poškozený nějak vstup pro pam.karty?Proím poradtě.Děkuji Huličník
tak přesně toto samé jsem měl
tak přesně toto samé jsem měl i já s mojí D 3100vkou
a bylo to kartou, měl jsem tam pretec 16gb a class 10 a pak jsem tam dal sandisk, ty samé hodnoty
http://www.alza.cz/sandisk-extreme-hd-video-secure-digital-16gb-d169291....
a je to bez problému
Já v D3100(nyní i D90)
Já v D3100(nyní i D90) používám bez nejmenšího problému Kingston SD10G2/16GB a Transcend 8GB, obě class 10 a čtou i zapisují kolem 14-15MB/s. A stojí taky pár korun.
No to je nepříjemné a vidím
No to je nepříjemné a vidím to díky chování se dvěmi kartami na problém s tělem. Zkuste reset těla do výchozího stavu. Popřípadě nový firmware, pokud ho tam nemáte, ale nepamatuji si, že by nějaký za poslední dva roky vyšel, pouze aktualizace objektivů, ale to s tímto problémem nemá nic společného. Pokud je ještě v záruce, pak reklamovat.
Aha,zkusím,ale bojím se,že je
Aha,zkusím,ale bojím se,že je to opravdu v tom těle,ale doufám že né,každopádně děkuji za rady
Nikon D3100
Dobré ránko...
mohli byste mi někdo poradit, jaký typ paměťové karty s kapacitou 32 GB skutečně funguje v Nikonu D3100?
Zakoupila jsem si 32 GB SDHC od firmy SanDisk s UHS-1, protože kromě fotek potřebuji občas i něco krátkého natočit a bohužel jsem pohořela. Jak jsem se následně dověděla na technické podpoře Nikonu, karty s UHS-1 v nikonu D3100 nefungují, tak teď mám doma jednu přebytečnou kartu na ozdobu a ve foťáku 4 GB originálku, která se bohužel velmi rychle zaplňuje.
Díky všem za radu.
Pavlína
Je to na straně 177 návodu,
Je to na straně 177 návodu, jsou doporučené tři SDHC karty 32GB - Toshiba, Panasonic a Lexar Professional. A je vymalováno.
Fungující karty jsou popsány
Fungující karty jsou popsány v každém návodu.
Jsou tam uvedeny pouze
Jsou tam uvedeny pouze výrobci a velikost karty, ale ani slovo o třídě, nebo o tom, že UHS-1 nikon D3100 nezvládá, což jsem zjistila až poté, co jsem si takovou kartu zakoupila, výrobce a velikost byly podle návodu OK. Proto jsem chtěla vědět na 100 %, co v D3100 opravdu funguje, ať zbytečně nevyhazuji peníze za další kartu, co bude ležet někde v šuplíku.
Tak to jste špatně četla, od
Tak to jste špatně četla, od SanDisku tam není karta 32GB uvedena.
...není uvedena, ale problém
...není uvedena, ale problém nebyl v kapacitě, ale v té rychlosti, pokud by byla rychlost nižší, nebyla to karta s UHS-1, tak by fungovala, i když by měla 32 GB, ale to bohužel vím až nyní. Karty s UHS-1 se vyrábí i s menší kapacitou, mohla jsem si objednat 16 GB, 8 GB, což by bylo dle návodu OK a stejně bych "pohořela", karta by mi nefungovala...
Pokud v návodu není psáno, že
Pokud v návodu není psáno, že to podporuje UHS-1, tak to samozřejmě nepodporuje a podporovat nebude. Je to dáno čipem/řadičem, který pracuje s kartou ve fotoaparátu. Podporuje to pouze klasické SDHC do 32GB a dokonce i SDXC do 64GB dle manuálu. Já vždy do všech foťáků (Canon, Samsung, Nikon) kupoval karty Transcend a vždy mi ve všech foťácích fungovaly. Nyní mám v mé D3100 "Secure Digital SDHC SD3.0 8GB Class10 TRANSCEND (čtení, zápis až 20MB/s)", takže předpokládám, že to bude podporovat i ten stejný typ o velikosti 32GB. Ale prakticky to odzkoušené nemám.
http://interlink.tsbohemia.cz/transcend-sdhc-32gb-class-10_d108164.html
Ano, pohořela byste s
Ano, pohořela byste s jakoukoliv kartou libovolného výrobce, pokud by byla UHS-1. Je to něco jako cpát kartu SDHC do zařízení, které podporuje jen SD karty. Od Nikona jen dva nebo tři foťáky (jen ty nejnovější), podporují UHS-1 karty. Je to zkrátka novinka. Možná to Nikon vyřeší upgradem FW, jestli to jde.
Bohužel, prodejce, který vám prodával, se zřejmě snažil prodat drahou věc, aniž by se zajímal, na co to máte. Kdyby chtěl, na netu by během pár chvil zjistil, že to není karta pro vás. Já tomu říkám obchodnické fígle. Třeba se vám karta bude hodit do jiného zařízení.
Chcete-li točit video, jsou karty na video (samozřejmě na nich můžou být i fotky), třeba SanDisk SDHC 32GB Extreme Class 10 HD Video.
Mnou uvedená karta "Secure
Mnou uvedená karta "Secure Digital SDHC SD3.0 8GB Class10 TRANSCEND (čtení, zápis až 20MB/s)" bez problémů nahrává FullHD video. To zda to nahraje či ne je dáno tokem videa ve fotoaparátu. Tedy potřebujete kartu, která to zvládne ukládat a není potřeba, aby to měla přímo v názvu, to jsou jen obchodí kecy.
Ty "obchodní kecy" říkají, že
Ty "obchodní kecy" říkají, že se nemusím starat o datový tok a další technické údaje karty, a karta bude fungovat. V tomto případě nemají ani vliv na cenu.
S tím nesouhlasím. To, že
S tím nesouhlasím. To, že někdo napíše ke kartě HD Video, neznamená vůbec nic a vypovídací hodnota je 0. Jediná vypovídací hodnota je, že je ta karta Class 10, tedy stíhá zápis minimálně 10MB/s. Pokud půjdu do extrému, tak HD rozlišení je 1920x1080Px, což je zhruba 2MPx. Když to vezmu nekoprimované, pak v 24bitech to je 6MB dat na jeden snímek. A když to vezmu 25 fps, pak je to neskutečný tok 150MB/s. A musíte mi dát za pravdu, že se bavíme o HD videu a ta karta to 100% nenahraje. Samozřejmě v praxi se vždy používá komprese, takže se asi u kamer a foťáků vždy dostaneme pod tok 10MB/s a tím pádem si tam dovolí napsat HD Video.
Takže je to správně a karta
Takže je to správně a karta funguje. A vovovovotom to je.
Nikon 3100
Stejná situace se mi stala letos první den na dovolené. Foťák mi spadl v brašně a fotil černé fotky. Problém byl v zaseknutém sklíčku v těle NIKONU. Naštěstí po sejmutí objektivu a narovnání sklíčka opět fotil a fotí i nadále.Investice do opravy nebyla naštěstí žádná (jen chvíle nervů na kolik mě přijde oprava) snad Vám to pomůže. Přeji hodně štěstí. Míša
A nemusel se ohnout taky
A nemusel se ohnout taky plíšek?
Tipuji to na nefunkční senzor
Tipuji to na nefunkční senzor či se nehýbe zrcátko. Zkoušel jsi jen sundat a přidělat objektiv? Zaostří ten foťák s objektivem?
Jedna věc by šla zkusit, zrcátko jde sklopit i přes menu. Bez menu jen sundej objektiv, nastav režim M, podívej se do vnitř skrz bajonet a zmáčkni spoušť. Okem by jsi měl vidět, zda se zrcátko pohlo či ne. Tím vyeliminuješ zrcátko. Pokud se hýbe, pak je nejspíš v háji senzor.
zrkadlo+ostrenie
Ahoj, zrkadlo funguje v pohode, hýbe sa, s objektívom ostri bez problemov...no výsledok stále rovnaky, "tma".
Pak to tipuji na senzor. Asi
Pak to tipuji na senzor. Asi tím nárazem se nějak uvolnil a už nekontaktuje. Zkus ještě něco vyfotit na max ISO a max čas s vypnutým odšumováním. Podlě mě by na fotce měl být aspoň šum zesilovacích obvodů a AD převodníku. Ale to samozřejmě k ničemu nepomůže. Jedině opravdu navštívit servis, ale počítám, že oprava bude v řádu tisíců, že to nebude asi jen nějaký upadlý drátek.
re
Jasne,...tak už som navštívil servis, budú ma informovať, čo a ako...tak som sám zvedavy.
PS:diky za čas a za info :-)