Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D7000 funkce a nastavení
Dobrý den,
mám nově pořízenou zrcadlovku D7000 + objektiv 18-105 3,5-5,6. Narazil jsem na pár zádrhelů se kterýma bych prosil poradit. Bavil už jsem se s pár zkušenějšími fotografy, kteří používají Nikon, ale nikdo mi poradit nedokázal, naopak říkali, že se jim to zdá divné.
Zaprvé se jedná o funkci "manuální nastavení videa" v menu nastavení fotografování. Když mám tuto funkci zapnutou, tak v režimu live view nejsem schopný měnit předním otočným voličem clonu, jak to běžně funguje. Další věc je, že když pak měním čas nebo ISO, obraz se mění. Naopak když "manuální nastavení videa" vypnu, otočný volič vepředu už funguje, ale obraz se měnit přestane, na live view displayi je pořád to samé (a lze volit i hlavně pro video nereálné hodnoty). Je toto normální? Nebo dělám někde nějakou chybu?
Rád bych také věděl, jak na displayi nastavit posuvný indikátor expozice, jestli to jde, slyšel jsem, že by to jít u tohoto modelu mělo, ale nebyl jsem schopen to nastavit.
A ještě bych se chtěl zeptat, jak funguje funkce automatické ostření, jde nastavit, aby to ostřilo úplně automaticky, tzn. bez nutnosti namačkávat spoušť?
Díky.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Předně musím upozornit, že
Předně musím upozornit, že video v D7000 je u Nikon zrcadlovek teprve druhé generace (po D90), tím pádem nečekej nějaké echt fungování, jako umí kamery. Nicméně já osobně jsem moc rád, že je v zrcadlovce konečně aspoň tohle, i když ne dokonalý, ale na moje dokumentární video z cest zatím dostačující, starší kameru se mi tahat nechce, stejně jako "další krám" na krku.
Tomuhle přikládám hlavní důvod, proč to či ono jde jinak, než by naše hlava chtěla. Ono zkloubit v zrcadlovce všechno (foto-video-retuš) softwerově není asi snadný, proto by mě zajímalo, jak si na tomhle stojí D7100.
* u Manuálního nastavení funguje/nefunguje přesně jak popisuješ, nepochopitelný, ale mám to do puntíku stejný
* indikátor expozice (světelné váhy) v živém náhledu u D7000 není vůbec, ani při focení, což u D800 a dalších novějších typů váha je.
* automatické ostření, v živém náhledu zmáčkni volič zaostřování a zadním kolečkem navol AF-F. Osobně tohle nepoužívám, protože objektiv stále přeostřuje sám, ale když chci já, zmáčknu spoušť.
Osobně mám nastavení:
* V režimu S navoleno čas 50, ISO 100, měření expozice celoplošné, v živém náhledu AF-S Wide, Picture Control krajina (nebo Vivid, záleží co se ti líbí), vyvážení bílé Auto.
* V menu Nastavení videa: video na to nej FullHD, mikrofon A, umístění na kartu slotu 2 (používám SanDisk 8 GB SDHC Extreme HD Video, 30MBs, class 10, stíhá bez problémů zapisovat). Větší karty nepoužívám z důvodu bezpečnosti neztráty dat, raději víc menších karet.
* nastavení funkce f3, f4, f5 tlačítek přes LCD:
AE-L/AF-L (f5) expoziční paměť AE trvalá (někdy potřebuju, aby se expozice neměnila, tak ji bloknu, aniž bych tlačítko dál držel, ale jde navolit AE-L)
u tlačítek Fn a Pv si můžeš taky něco přidělit
Tohle potom uložím pod U1 a pak není na cestách problém otočit voličem režimů na U1, zapnout živý náhled, vytvořit kompozici, "nasucho" tělem "natočit", spouští zaostřit a zmáčknout Rec. Zoomování stávajícími objektivy je děs, to samé ostření, přesto když chci přeostřit, namáčknu spoušť. ISO (mám napořád na kolečku (d3)) a Korekce expozice +- fungují normálně, točím, ovlivňuje expozici, ale bohužel skokově, citelně viditelný, stejně jako uvolnění AE-L/AF-L (f5) expoziční paměť AE.
Doporučuju externí mikrofon, je stereo a odrušuje zoomování objektivu nebo jiný ruchy, vítr. Odrušení je fakt znát. Ještě se podívej, jestli nemáš fleky od oleje na snímači, já si toho nevšiml a na modré obloze to nevypadá hezky.
Zatím jsem natáčel jenom krajinu za dne (žádný večer), což stejný dělá maník na loďce v oficiálním videu Nikonu k D7000, žádné akční točení, ale možná to jde taky, nevím, ale točení z vlaku není problém. Expozice se sama mění podle světla-tmy v záběru a větší šum jsem nezaznamenal.
Hledáček na LCD stále nemám, protože lepení rámečku na LCD se mi nelíbí a ostatní systémy jsou nepraktický (kdyby někdo vymyslel možnost uchycení hledáčku do pozice místo plexiskla, zámečky tam jsou), přesto bych byl rád o nějakou zkušenost od jiných v tomhle směru. Hledáček by to chtělo, stabilita ruk je mizerná, stejně jako mačkání čehokoliv při natáčení, vždy se s foťákem hne a na TV to nevypadá hezky.
Zpracování FullHD je pro PC už náročný a otázkou je, když se FullHD video převede na klasické DVD, jestli by nestačilo natáčet na menší rozlišení, nevím, ale i tohle rozlišení je "nějak" převedeno a na FullHD televizi perfektní, bez známek nějaké újmy. Ale možná záleží na přehrávači, kterej tomu nějak pomůže (mám na něm HD Conversion).
Promítání na TV LCD FullHD: vypneš foťák, připojíš HDMI kabel, zapneš foťák, samo se vše přepne (Panasonic) a ovladačem od TV ho začneš ovládat. Samotný soubory z SDHC karty TV nepřehraje, jiný kodek.
Jestli má někdo jiný zkušenosti v nastavení, ovládání či vyzkoučený druhy hledáčků, pište. Díky.