Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Jaký objektiv na D7100
¨
Autor: sakul
Datum:
12. Březen 2013, 09:02:27
Zdravím prosim poraďte chci si koupit D7100, ale nevim jaký základní objektiv.
Uvažuji o objektivu Sigma 17-70 mm F2,8-4 DC Macro OS HSM Nikon nebo by ste mi doporučili nějaký jiný za cca stejnou cenu předem dík za váš názor
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Stačí si nasadit jeden, pad
Stačí si nasadit jeden, pad druhý a je po teoretizování. Nikkor 16-85 bude jasným vítězem. Alespoň na mé D300, kamarádově D90 a kamarádčině D5100 tomu tak bylo.
Prosím pěkně, mohl by jsi dát
Prosím pěkně, mohl by jsi dát fotku v RAWu s jasným vítězem a Sigmou 17-50 za zhruba stejných podmínek třeba někam na uložto.
Hodně by mě to zajímalo.
Mnohokrát děkuji.
Jako základní zoom - dá sa.
Jako základní zoom - dá sa. Ale je to už starší kousek, zkusil bych popřemýšlet o novém 17-70mm F2.8-4 DC Macro (OS)* HSM | C, který by měl být dokonce levnější. Na Hamě za 12k namísto 14k, u obchodníka jistě i levněji.
No vyzera to celkom dobre ta
No vyzera to celkom dobre ta 17-70 je naozaj levnejsia akurat ta svetelnost neni po celom rozsahu ale aj tak este premyslam + dokupit sigmu 50-150.. A nahodou nevies o problemoch s FF/BF u tychto obj. na D7100???
Nová Sigma 17-70mm je sice
Nová Sigma 17-70mm je sice lepší než její předchůdce. Oproti Sigmě 17-50mm ale stále ztrácí na ostrosti a výhoda f/2.8 na delším konci je u 17-50 jasným argumentem.
Já jsem k D7100 zvolil právě kombinaci Sigmy 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM a Sigmy 50-150mm f/2.8 EX DC APO OS HSM. Objektivy mám sice krátce, ale jsem s nimi naprosto spokojený. Obě skla jsou krásně ostrá, rychlá a mají příjemný bokeh. Musím říct, že o něco víc mě baví ta 50-150mm. :-)
U svých objektivů jsem problém s FF a BF nezaznamenal. Nevím, jaké je procento "nepovedených" kusů, ale FF i BF je možné odhalit již při nákupu. Pokud budeš kupovat přes net, vyzkoušíš sklo doma a v případě problémů jej můžeš vrátit do 14 dnů bez uvedení důvodu.
17-70mm sice nabízí větší rozsah, ale pokud si přepočteš 17-50mm a 50-150mm na kinofilm, zjistíš, že mají stejný rozsah, jako standardní FX objektivy. Jejich použití v různých situacích tedy bude stejné. Rozhodně víc využiji lepší světelnosti než větší rozsah.
Pokud si tedy ohlídáš FF a BF, jsou obě skla určitě dobrou volbou. V podstatě to potvrzuje i nedávný test "Best lenses for D7100" na DxOMark.
No vyzera to celkom dobre ta
No vyzera to celkom dobre ta 17-70 je naozaj levnejsia akurat ta svetelnost neni po celom rozsahu ale aj tak este premyslam + dokupit sigmu 50-150.. A nahodou nevies o problemoch s FF/BF u tychto obj. na D7100???
Bohužel výstupní kontrola
Bohužel výstupní kontrola objektivů Sigma není moc dobrá. Objektivy opravdu trpí FF a BF. U D7100 se dá AF seřídit ve foťáku nebo v AWH, kde jsem i já měl Sigmu 17-50 na seřízení. V záruce ja to samozřejmě gratis jinak stojí seřízení cca 600 - 800 Kč. Sigma 17-50 se dá v Polsku pořídit nová za 10 - 11 000,- Kč
Od clony 4 super sklo na všech ohniscích viz odkaz
http://www.photozone.de/canon-eos/531-sigma1750f28os?start=1
Zdravím. Měl by jste někdo
Zdravím.
Měl by jste někdo radu, jaký si pořídit k D7100 jeden univerzální zoom objektiv na cestování? (samozřejmě za cenu určitých kompromisů této kategorie objektivů)
1) Objektiv Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR
2) Objektiv Nikon 18-140mm f/3,5-5,6 G ED VR
3) Objektiv Nikon 18-300mm f/3,5-5,6 G AF-S DX NIKKOR ED VR II
4) Objektiv Nikon 18-200mm f/3,5-5,6 G AF-S DX NIKKOR ED VR II (pozn. s tímto na D90 úplná spokojenost)
Nebo úplně některý jiný, např. od jiného výrobce? Díky.
Pozn. Jako základní objektiv bude Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR.
Ahoj Storku.Nechci Te strasit
Ahoj Storku.Nechci Te strasit a odradit.Ale objektiv Nikon 16-85 F3,5 bych nedal jako zakladni,ale jako TOP sklo.Protoze v této cenove relaci a kategorii lepsi sklo nesezes.Ten mensi zoom bych neresil a pokud ano ,tak bych sel urcite do jiného nez do tech 4 co si jsi vyjmenoval.To jsou fakt PODPRUMERNE setaky a Nikon dobře vi proc je nabízí jako zakladni,je to proste cenova politika,protoze cena v setu je velmi lakava.Ale 90% lidi co to mysli s focenim vazne,si stejne casem koupi jiny a lepsi.Hezky den.Horolezec Roman P.S.Pokud mi nevěříš,tak si zkus třeba v Megafoto pujcit zminene typy a dam na to ruku,ze Nikon 16-85 F3,5 vyhraje na cele care.A i cena uz sla dolu.Pri uvedeni na cesky trh stal hodne přes 20 litru,dnes uz je za pusiku.Asi za 17 litru.Upozornuju ,ze platis za profi sklo ,ne za schitt.
Tak Nikon 16-85/ 3,5-5,6 je
Tak Nikon 16-85/ 3,5-5,6 je jistě kvalitní zoom, ale o profi skle bych si dovolil polemizovat. Myslím, že je to právě ten záklaďák, který D7100 odpovídá. Koneckonců ani D7100 není profi tělo.
Tady jen ten
Tady jen ten odkaz.
http://www.fotoradce.cz/krajinarska-fotografie-proc-nepouzivam-fotoapara...
Tady si precti Honzo zajimavy
Tady si precti Honzo zajimavy clanek o rozdilu mezi profi a tzv.poloprofi fotaky.Myslim,ze ten clanek mluvi sam za sebe.Doporucuji i ostatním vecnym remcalum a skarohlidum.Jeste chci rici,ze profi bude vždy lepsi nez poloprofi,uz pro ten vetsi snimac,ale rozdily jsou skutecne NEPATRNE.
No profi telo a profi sklo to
No profi telo a profi sklo to není,ale chovaji se tak.Neni všechno zlato co se trpyti.V zadnem pripade nechci rict,ze není rozdil mezi DSLR za 100litru a za 30litru.Ale pevne verim,ze když udelam fotku timto fotakem a profi na normalni i vetsi foky,tak sam rozdil nepoznáš a vcil mudruj.Rozdil bude patrny az při VELKYCH plakatech a zvetseninach a při rychlosti ukladani.Pak jsou tam funkce ,které stejne nikdy nevyuzijes.
Chci jen rici,ze se rok od roku stiraji rozdily mezi DX a FX.Je to proste tak.Vyvoj a cas nezastavis.Hezky den i Tobe.
tak já všeobecně nemám rád
tak já všeobecně nemám rád dělení na profi a neprofi, nicméně jako profi beru přístroje, které jsou určené těm, kteří se fotografováním živí. Když se tím živí, tak holt ten přístroj používají denně a několik hodin. Pak je asi důležité, aby použité materiály, mechanické záležitosti a vše odstatní bylo z odolnějších a kvalitnějších materiálů. S tím souvisí i kvalita výstupu, když dostane prfík zakázku, tak si s ní musí umět poradit a ne vždy asi dostane zakázky, kdy má moře světla, krásné počasí či produkty, které si nasvítí a nafotí v klidu v ateliéru. Fotím už hodně dlouho a fotím hodně sport, trénuji sport a celý život jsem aktivně sportoval, takže tím, že se pohybuji v tomto prostředí s cvakátkem na krku mám asi určitý pocit, že tam patřím. Takže se tím třeba vracím do mládí a snažím se dohnat to, co už nejde. Ale tak jako tak jsem přešel časem k dalším a dalším sklům i tělům. Až jsem investoval přes 30 tis. Kč za základní objektiv a ještě více za jiné sklo. Nepotřeboval jsem koupit si pocit ptofíka za desítky tisíc. Ovšem světelné sklo rychle ostří, mohu použít relativně nižší ISO (v rámci možností DX). Prostě jsem minimalizoval limity těch předchozích objektivů. Tím chci říct, že poznáš rozdíl mezi objektivy a těly. Se zoomem o světelnosti 5,6 na dlouhém konci jsem prostě jinde než se 70-200/2,8. S mým sklem zaostřím, takže fotka je ostrá a použiji i nižší iso, takže mám menší šum. Polož pak vedle fotku s "nesvětelným" objektivem třeba z florbalu, hokeje, basketu (...a když k fotce z DX položím fotku z FX těla se stejným světelným sklem co mám, rozdíl to bude opět a naproto jasný). A to nemusíme být jen v hale. Zkus fotit třeba horská kola. Tím nemyslím závod Pražské schody, který se jede ve městě a žádné stromy a les, ale XC závod třeba v Novém Městě. Les, stromy a šílenci na kolech. Tak tady bych si dovolil hledat rozdíl mezi slovy profi a amatérské. Tam kde něco už nestačí, tak něco to holt zvládá. Hledat ten rozdíl na louce, kde fotím balík slámy, to opravdu bude hezká fotka i z kompatku, nadneseně řečeno.
Kdyby si chtěl videt Honzo
Kdyby si chtěl videt Honzo moje fota,tak jsem na RAJCE nick také ROMANESKO.Chtel bych videt Tve fotky ze sportu,posles mi odkaz na Tve stranky??????Diky předem.
Ahoj Honzo.Jaky si delal
Ahoj Honzo.Jaky si delal sport??????Ja behal kdysi davno vrcholove na lyzich.A jako byvaly lyzar skoro jako všichni hodne lezu a ještě vic kolo.Minuly rok jsem najezdil skoro 20 000km.Ale jen mimo silnice.Krusne hory.To s tim rozdílem mezi profi a poloprofi si napsal spravne.Ja také nemam rad takove rozdeleni.Ale nekteri lide si na tom zakladaji.Stejny rozdil je třeba mezi mym carbonovym speciálem a kolem za 20 litru.Oba vypadaji podobne,ale v prenosu sil a ztrat energie je jizda excelentni a nekompromisni,nemluve a komfortu při jizde.Ale je pravda,ze když tocis na kole 260km,tak uz ti je jedno na cem sedíš.
Ještě chci rict,ze se mi na mem Nikonu D7100 moc libi,ze je narazuvzdorny a vodeodolny.Ale zkouset to nebudu,radeji.
Stačí jediný pohled na fotku
Stačí jediný pohled na fotku z D4 na ISO 12800 a každému hned musí být jasné k čemu jsou profifotoaparáty. Jistě - současné APS-C modely umí dělat vynikající fotky a to i za situací, kdy se to před 10 lety ani nesnilo. Ale pořád jsou situace, kde je potřeba víc - a není to jen o rozlišení/velikosti tisku.
Mám doma k D7100 objektiv
Mám doma k D7100 objektiv 16-85mm a k němu taky Nikon 18-200mm f/3,5-5,6 G AF-S DX NIKKOR ED VR II takže můžu srovnávat. Není tak úplně pravda, že 16-85mm je jednoznačně lepší. Viditelně lepší je v rozsahu 16-50mm, pak už mi vychází lépe ten 18-200mm. No a v rozsahu 85-200mm už jaksi není co řešit, ten s 16-85mm nepokryje, jedině výřezem ;-) takže záleží, proč vůbec hledá jinou alternativu k 16-85mm. Jestli jen větší rozsah zoomu aby sebou mohl nosit jeden objektiv, tak bych se vůbec nebál jít do 18-200VRII. Ale nekupoval bych ho nový, jedině z bazaru nebo v nějakém setu. Já jsem ho koupil před třemi lety v setu s D7000 a tenkrát mě díky tomu vyšel na 11000,- kč.
Za cenu pokud budeš kupovat
Za cenu pokud budeš kupovat zvlášt tělo + ten objektiv sigma máš set D7100+nikon 16-85. To by byla za ty peníze moje volba. Protože pak budeš dokupovat dál a toto je slušný základ.
Myslím tu sigmu co popisuješ
Myslím tu sigmu co popisuješ v úvaze. Pardon reagoval jsem na příspěvek z března.
Jaký objektiv Sigma myslíš?
Jaký objektiv Sigma myslíš?
Nikon 18-200mm f/3,5-5,6 G
Nikon 18-200mm f/3,5-5,6 G AF-S DX NIKKOR ED VR II cena/výkon jasná volba. Z druhé ruky se dá koupit za 10000Kč. Po Tamronech a obdobách 18-xxx se ani nedívejte, to je velmi špatné.
Pokud bude jako záklaďák
Pokud bude jako záklaďák 16-85mm, tak bych nedabloval ten rozsah a pokračoval na konci záklaďáku, takže bych sáhl po 70-300mm. Přece jen když člověk kupuje tělo za cca 27 tis., tak už to s focením trochu myslí vážně a holt musí počítat s tím, že i při cestování bude muset objektiv přehodit. Brát na cestu dvě skla není zas taková tragédie.
Díky. Druhé sklo (tele) by
Díky. Druhé sklo (tele) by samozřejmě byla asi ta nejlepší varianta (která pravděpodobně do budou asi také někdy nastane), ale přeci jen druhé sklo se na cca 14-ti denním až měsíčním treku dost pronese...
Odpověď vemu oklikou, ale
Odpověď vemu oklikou, ale bohužel, s tím člověk musí začínat (píšeš o 14+ denním treku).
Zdá se, že je těžký, jaký sklo na cesty brát, co budeš fotit, což v neznámém terénu/prostředí neví nikdo. I když si na netu seženeš informací habaděj, vždy se najde něco, s čím nepočítáš, protože to nevíš, protože každý má foto priority jiný. Je dost lidí, co mají možnost se do stejných míst někdy příště vrátit (a pak být víc připraven), ale je taky dost těch (myslím že většina), co jsou někde poprvé a naposled. Důvody zná každý sám.
Na cestách při NEplánovaném focení je hodně kompromisů a mnohdy závislejch na času, kdy se tam objevíš (ráno, poledne, večer), na počasí (déšť, prach, vítr), na množství lidí s tebou (foto zájezd je něco jinýho než poznávací, trekovej či rodinnej zájezd), na místě (město, příroda) a s tím vším výrazně souvisí potřebný čas na focení (mnohdy jseš rád, že nakomponuješ, že vůbec stíháš něco nastavit) a děláš ostatním "ocasovou brzdu", bohužel k jejich nevoli a věř, že čekání na českého turistu-mobilistu sedícího v Římě v hospodě je menší zlo, než čekání na zvídavého turistu-fotografa !!!
Co se týče rozsahu, taky jsem měl hlavu jo či ne koupení k 18-200 VRI ještě 16-85 (kvůli citelnému překrývání rozsahu), ale jsem tomu rád, oba sám využiji bez problému i když kvalita výstupu 16-85 je většinou poznat. Když si s druhým (starším) tělem fotí někdo jinej, co jeho zajímá, využití je ještě víc. Mám vyzkoušeno, že je potřeba vzájemné překrývání rozsahů, třeba kombinace 18-55 s 55-200, 18-70 a 70-300 ideální není, spíš otravná.
18-200 je ideální cesťák (bohužel, nemám možnost vyzkoušet odlišnosti verzí VRI a VRII)
16-85 také perfektní cesťák, jenom musíš řešit, že někdy 85 bývá krátký, ale zase naopak, šířka 16 je znát.
18-300 neznám, rozsah je hezký, ale ta jeho váha bude na krku citelná, zvlášť na horách.
18-105 a 18-140 neznám, první asi na 24Mpx nebude stačit a druhej je novinka, měl by stačit.
Takže k otázce:
Protože píšeš: "Jako základní objektiv bude Nikon 16-85mm", tak předpokládám, že ho máš, což si myslím, že by mohlo na trek stačit. 70-300 VR jsem sebou na hory ještě nebral a nechyběl mi, přesto rozsah 18-200 jsem využil, ale taky by nemusel být. Naopak širokáč 12-24 na krajiny, ve městech, zámcích, zahrady, ... perfektní.
Mít čas/prostor/klima na přehození objektivů na cestě, to je kapitola další. Kombajn při větru nezastaví, dav spolucestujících na tebe čekat nebude a jiný dav tě ušlape, pokuď ovšem chceš zachovat bezpečí "sterility" či zabránit dopadu skla jinam než do batohu.
Bavíme se o focení na cestách, ne za konkrétním cílem (západ slunce a hurá domů), tam je vše jiný.
Skvělé, díky za obsáhlou
Skvělé, díky za obsáhlou odpověď. Je to tak, objektiv 16-85 mm mám, ale nyní si budu pořizovat nové tělo. Tak je otázka, zda ho koupit samostatně a nebo v nějakém kitu (18-105 mm nebo 18-140 mm). 18-140 mm je sice nový (pravděpodobně velká výhoda utěsnění a kovového bajonetu), ale bohužel mě zaráží vysoká vinětace při malém clonění (souzeno podle dostupných recenzí a ukázkových snímků). Na cesty by se mi právě dlouhé ohnisko (200 mm) hodilo, protože ne vždy je možné nepozorovaně fotit lidi, zvířata apod. z dostatečně blízké vzdálenosti. U východních kultur je vždy lepší fotit nepozorovaně z větší vzdálenosti. Většinou vyrážíme samostatně v malé skupince, cca 6-8 lidí, kde většinou není problém si vyšetřit nějaký čas na focení (otázkou je, jak se zachová fotografovaný objekt:-) ). A bavíme se opravdu o konkrétní situaci cestování a využití jednoho univerzálního objektivu, s co nejlepšími dostupnými vlastnostmi v této kategorii objektivů. Takže není očekáván brilantní obrazový výsledek jako u profi skel, ale na druhou stranu, je pro mě důležité, mít zaznamenanou příslušenou atmosféru a vzpomínky na danou cestu. Díky.
Co ti vadí na vinětaci? To je
Co ti vadí na vinětaci? To je vlastnost objektivu, ne jeho vada..... Vady jsou aberace, nízká ostrost a zkreslení různého druhu. Vinětace je například pro mě docela vítaným jevem. S měkkým obejktivem toho v editoru moc neudělám, aberaci a zkreslení odstraňuji, ale vinětaci jen ve velmi vyjímečných podmínkách, když vím, že fotku budu radikálně ořezávat, což se prakticky neděje...
Já osobně často do fotek
Já osobně často do fotek ještě vinětaci přidávám :-).
souhlasím s tím, že
souhlasím s tím, že přehazování skel je otravné a ne vždy se do toho člověku chce a tahání objektivu také není nic moc. Ale já jsem za to byl vždy rád, že jsem i na cesty dlouhé sklo měl. Letec má pravdu také v tom, že pokud to bude trek především o focení krajinek, detailů, atd. Je širokáč hodně velkým přínosem, jelikož použití širokáče udělá své a na výsledku je to znát. Na druhou stranu jsem fotil orla, kamzíky, či jinou havěť a tam bylo dlouhé sklo super. Bral jsem to spíš z toho pohledu, že 14 dní bych holt musel vydržet i s druhým sklem v báglu, ale to následně najde použití v budoucnu. Sám pak píšeš, že na dlouhý zoom by stejně došlo. Ale pokud bych měl 16-85 a řešil, co s sebou na trek do přírody, tak bych asi opravdu šel cestou dolů, tedy do širokého skla.
Díky za další reakci. Širokáč
Díky za další reakci. Širokáč je samozřejmě dobrá věc, ale v dnešní době není problém udělat panoramatickou fotku a širokoúhlý záběr "pouze simulovat-syntetizovat z více fotek", i když to samozřejmě nebude fotografie v nejvyšší kvalitě (neplánuji dělat nějaké komerční výstavy apod.). Ale jak jsme již psal, pro mě je důležité zaznamenání daného okamžiku a do budoucna připomenutí zajímavých dní v jiných krajích. Takže se s dolním ohniskem na 18 mm (27 mm) u univerzálního objektivu spokojím... Holt musím najít kompromis.
Nyní ještě odbočím k 2.dotazu: Máte někdo tip na kvalitní, lehký a skladný stativ na cestování?
to ano, panorama lze udělat
to ano, panorama lze udělat snadno. Ale když jsem psal o širokáči, tak jsem na panorama ani nepomyslel...spíš o určitém jiném pohledu...na psatvě vyfotit krávu jako portrét je fajn...ale dostat tam hned tři a dát jim to hezky do ksichtu...vypadá to jinak...často není kam ustoupit a chceš to tam dostat...komponuješ ze stativu na výšku...opět širokáč má super záběr. zabereš to prakticky u nohy stativu a dostaneš tam i oblohu, apod. Využití širokáče je veliké.
Také uvažuji o koupi Nikonu
Také uvažuji o koupi Nikonu D7100 (bude nahrazovat můj dosavadní Nikon D70), ale nevím jestli moje objektivy co mám budou schopné "vykreslit" těch 24Mpx.
Mám tyto objektivy:
Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX
Nikon 50mm f/1,8 AF
Nikon 18-70 mm F3,5-4,5G AF-S DX (koupený jako setový právě s Nikonem D70)
Nikon 70-300mm f/4-5.6G
Sám nejsem moc presvědčený, že objektivy co mám nové tělo "utáhnou" a tak se poohlížím po cenově dostupném univerzálním objektivu a do oka mi padnul tento:
TAMRON AF SP 28-75mm F/2.8 Di pro Nikon XR LD Asp. (IF) Macro
Máte s ním někdo zkušenosti?
Je v cenové relaci, kterou ještě nějak utáhnu, tak by mě zajímalo, jestli má smysl o něm uvažovat.
Díky za rady
Jirka
Ty pevné skla budou OK.
Ty pevné skla budou OK. 18-70mm ne, ta je velmi špatná i na D3100 s 14MPx a to jsem měl na zkoušku dva kousky. Tamron 28-75mm f2,8 zní sice dobře, ale 28mm je na DX moc, tam je potřeba začínat na 16-18mm. Pokud chcete ostré sklo, s menším rozsahem, pak bych volil Tamron 17-50mm f2,8 VR. Slušná je taky Sigma 17-70 f2,8-4 C. A samozřejmě Nikon 16-85mm f3,5-5,6, jen ta světelnost je horší. Kdyby jste chtěl moc šetřit, tak Nikon 18-105mm f3,5-5,6, ale ten není ani zdaleka schopný přenést 14MPx, takže na 24MPx to nebude taky nic moc.
Záleží v jakém ohledu.
Záleží v jakém ohledu. Některé objektivy nebudou mít špičkovou ostrost ve 100% zobrazení, ale pokud jsi s něma byl na D70 spokojený není důvod abys nebyl spokojený s fotkama z D7100. Pokud se někde dočteš, že ten objektiv nevykreslí 24 Mpix znamená, že na výtisk formátu cca. A2 to nebude úplně ono. Ale budeš s novým strojem měnit své zvyklosti a místo A4 tisknout A2? Protože pokud ne, tak bych ty objektivy zas tak moc nežešil a pokud dáváš fotky pouze na web, tak to už vůbec ne ;)
Na D7100 jedině 16-85
Jako záklaďák na D7100 (taky do toho jdu) bych jednoznačně doporučil originální AF-S 16-85mm f/3.5-5.6 G. Podle mě je to vůbec nejlepší záklaďák na DX jaký existuje, o jiným jsem ani na okamžik neuvažoval. Fotím s ním už od té doby co existuje a nevyměnil bych ho za nic .... :o)
Na Rumors se ale šušká, že Nikon připravuje verzi II. se světelností f/4 v celém rozsahu. To by nebylo špatný ale je otázka, jak moc je fáma pravdivá.
Pan Kupsa a 16-85/4. Zdravím
Pan Kupsa a 16-85/4.
Zdravím Vás. Je to již nějaký pátek co jste psal tento text pane Kupsa a mě to dost zaujalo.
Chci se zeptat, nevíte náhodou co je k dnešnímu datu pravda na tom co jste zde psal ohledně nového objektivu 16-85/f4? Bude, nebude? Co zákulisní řeči? Vědí tam už něco víc? Podle mě je to logický krok, jelikož je teď nový 70-200/4, tak by k němu seděl právě tento 16-85/4.
Docela zajímavý článek se
Docela zajímavý článek se objevil na DXomark. Výběr nejlepších objektivů na D800:
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Which-lens...
Docela mě překvapuje jak blbě se umístili Zeisy a že 50ky vyhrála Sigma. Ale když si tak srovnám svůj domácí park, musím říct, že s odstupem času jsem asi investoval dobře :) Dokonce i moje Sigma 24-70 (což je můj nejměkčí objektiv) je druhá za originál Nikonem, i když je pravda, že s neskutečným odstupem :)
1) Pěkně je tu vidět, že kde
1) Pěkně je tu vidět, že kde nejlepší zoom objektivy končí, pevná skla začínají, ale to je logické.
2) U toho testu 50tek, je rozdíl mezi Nikonem 50mm f1,8D a G jen 2 body na FX. Osobně má tu G a měl jsem možnost fotit i s D a na otevřenou clonu je na DX těle rozdíl velký. Takže závěry z FX asi nebudou úplně použitelné na DX. Ale jsem rád, že to G dopadlo tak dobře, protože můžu potvrdit, že i na DX je skvělé a ostré:
https://skydrive.live.com/?cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!1313#cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!2074
3) Bomba je za ty prachy Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G.
Tamron SP 17-50mm F 2,8 XR Di
Tamron SP 17-50mm F 2,8 XR Di II VC a pak rozhodně nějaké pevné sklo, ať se využije víc jak 10MPx co tyto zoomy přenesou.
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Camera-Lens-Database/Tamron/Tamr...
Klasika za slušný peníz je 35mm f1,8G, popřípadě pokud fotíš portréty pak 50mm f1,8G či špičková 85mm f1,8G. S těmito skly teprve má trochu smysl 24MPx na DX.
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC HSM OS
Pokud nutně nepotřebuješ těch 70 mm na delším konci, stojí za to zvážít i Sigmu 17-50. Měl jsem Nikkor 16-85 a vyměnil jsem jej za tuto Sigmu. Dva hlavní důvody: výrazně rychlejší autofokus (i když bez možnosti přímého manuálního zásahu do autofokusu, což na druhou stranu neumí ani Tamron 17-50) a světelnost 2,8 v celém rozsahu. Se Sigmou jsem maximálně spokojený. Oproti Nikkoru 16-85 je ostření opravdu výrazně rychlejší a díky vyšší světelnosti je využití objektivu širší.
Zvažoval jsem i Nikkor 17-55 2,8, ale Sigma vyhrála, protože má stabilizaci a tu využiji víc, než utěsnění proti prachu a vlhkosti u Nikkoru. Navíc Sigma je perfektně ostrá na cloně 2,8 na ohnisku 50 mm, což se dá v praxi skvěle využít, Nikkor je na 2,8 ostrý jen na kratších ohniscích, což pro mě není tak zajímavé.
Dlužno dodat důležitou radu: před koupí je potřeba v obchodě vyzkoušet plnou kompatibilitu s D7100. Je to nové tělo a objektivy třetích výrobců mají někdy ve spojení s novými těly problém třeba s automatickým ostřením v LiveView... Mám D7000 a setkal jsem se s tím u objektivů Tokina 12-24 f/4 a Sigma 100-300 f/4.
Dík za radu ale mám na to
Dík za radu ale mám na to momentálně vyhrazených 40000 a chci ještě 2 bateriji tak se momentálně rozhoduji mezi sigmou 17-70 nebo nikkor 16-85.
jaký je ten AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G co máš napsanej ve výbavě hodí se na portrety všichni mi doporučují AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8G
Já ti z vlastní zkušenosti
Já ti z vlastní zkušenosti také doporučím 50mm f1,8G, 35mm je na portréty málo, 50mm je minimum, 85mm je ideál. Problém je v tom, že 85mm je jen na venek, s tou 50kou se dá ještě trochu fotit i ve větším interiéru. Pokud chceš fotit portréty obličejů, pak je 50mm málo. Pokud portréty půl těla a více a občas obličej, pak je 50mm ideál. Dle testů je ta 85mm opticky lepší jak ta 50mm a lépe využije potenciál 24MPx, ale taky stojí více jak 2x tolik:
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Camera-Lens-Database/Nikon/Nikon...
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Camera-Lens-Database/Nikon/Nikon...
A zde jsou moje fotky, většina je focena tou 50kou na D3100:
https://skydrive.live.com/?cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!1313#cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!1313
Jinak ten Tamron 17-50 f2,8 co jsem mohl vidět fotky a porovnávat s Nikonem 16-85mm, tak ten Tamron je lepší, ostřejší, ale má takové jiné podání barev než objektivy od Nikonu. Ten Nikon 16-85mm popravdě za 15000Kč není žádný zázrak, když to porovnám s mojí 18-105 za 7500Kč, tak nárust kvality je již malý. U toho Tamronu je nárust kvality jasně viditelný. Navíc bude lépe ostřit v tmavších prostorách, protože má clonu po celém ohnisku f2,8. Nikon s f3,5-5,6, který vlastně mám i já, v tmavých prostorech moc ostřit nebude, i když ostřící systém u D7100 a D3100 je naprosto jiná liga. Navíc je ostrý již na clonu f4, ten Nikon je ostrý tak f5,6-8. Zase má ten Nikon na konci 85mm, což se občas hodí. 17-50mm je dost málo. Měl jsem 18-55mm a vyměnil za 18-105mm, protože těch 55mm mě už občas omezovalo, 105mm už je parádní.
Osobně při takové investici do fototechniky bych objetoval peníze za cestu a zajel do Foto Škoda, Megapixelu či něčeho podobného a vše si v klidu vyzkoušel. Není to nákup na chvíli, ale na delší dobu, takže je tomu dobré se chvilku po věnovat. Rady a recenze na webu jsou věc jedna, ale praxe a naše oko a potřeby každého z nás věc druhá.
To můžu jen potvrdit...
...postupně jsem fotil s asi patnácti objektivy, než jsem došel k cca pěti, které vyhovují mému stylu focení. Každému vyhovuje něco jiného, takže rady druhých by měly sloužit hlavně pro vytvoření představy o možnostech, které na trhu jsou, případně zjištění tipů, jaký objektiv se komu osvědčil, ale konečná volba bude vždycky záviset na tom, co, kde a jak člověk fotí. Někomu víc vyhovují zoomy, někomu pevná skla, někomu kratší, někomu delší ohniska... na druhou stranu tohle zkoušení a zjišťování možností jednotlivých objektivů a vytváření vlastního fotografického stylu mě osobně dost baví a někdy si koupím objektiv jenom proto, abych si s ním chvíli fotil s tím, že ho pak prodám :-)
Moje zkušenosti s
Moje zkušenosti s fotografováním portrétů je ideální teleobjektiv od 85mm,nebo vysoce světelný pevný objektiv 85mm f1,4,nebo f1,8(momentálně nejpopulárnější u profi fotografů).Prostě začínat od 85mm.Delší objektivy vytváří určitou kompresi perspektivy,která portrét zjemní a člověk na něm vypadá lépe a štíhleji.Stačí se podívat na nějaké pořady o fotografování portrétů a všimnout si,čím profi fotografové fotí (teleobjektivy) a jak hodně daleko stojí od portrétované osoby.Fotit 50mm obličej zblízka je tragédie.Můžeš se podívat na weby,kde amatérští fotografové fotografují padesátkou portréty.Ty fotky vypadají přinejmenším nic moc.Fotit padesátkou celou postavu,nebo skupinku lidí je možné a fotografie vypadají dobře.Proč ne.
Pokuď to jde,osobně se vyhýbám ohnisku kolem 35-50mm.Říká se tomu začátečnické ohnisko.Fotky prostě vypadají většinou průměrně,všedně,ale pokuď to lze,je lépe fotografovat portréty teleobjektivem,nebo hodně naširoko tzn. fotografovat třeba venku širokoúhlým objektivem portrétovanou osobu hodně zblízka,která bude blíže ke kraji snímku (ne úplně u kraje!) s pozadím atraktivního prostředí přírody,architektury,atd.Postava bude vypadat skoro až nadpozemsky a výsledek bude opět působivější,než fotit okolo 50mm.
Samozřejmě každý to má trochu jinak,ale tyto zásady se mi osvědčily.Teď nedávno vyšla kniha Digitální fotografie 4 od Scotta Kelbyho a tuto teorii v knize popisuje prakticky stejně.
Co jsem četl, tak se
Co jsem četl, tak se doporučuje minimum 75mm na FX, tedy 50mm na DX. Z vlastní zkušenosti je 50mm na obličej málo, nos fotografované osobě moc vylézá. Těch 85mm je už přirozených. Do těch 105mm je to v pohodě. Zkoušel jsem i obličej teleobjektivem na 200-300mm a obličej už byl hrozně plochý a jakoby široký, což nevypadalo vůbec pěkně. Co já si myslím, tak na focení portrétů je výborný objektiv 70-200mm či 50-150mm f2,8, což je vidět u většiny profi fotografů s FX těly. A nebo mít sadu pevných skel 50mm, 85mm, 105mm f1,8 u DX :-).
Zde jedna na ukázku 50kou:
https://skydrive.live.com/?cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!1313#cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!2070
To slyším poprvé, že by se 50
To slyším poprvé, že by se 50 nebo 35mm říkalo začátečnické ohnisko. Na 35mm si při focení reportáže netroufne jen tak někdo.
Portrétní objektiv na DX
Jasně, jestli je to o penězích, tak Nikkor 16-85 bude super záklaďák a navíc, pokud ho koupíš třeba z druhý ruky, ale bude ve vynikajícím stavu a budeš se o něj starat, prodáš ho pak za stejnou cenu, za kterou jsi ho koupil, což je výhoda :-)
35/1,8 je fajn sklíčko, ale na portéty moc krátký. 50/1,8 je delší, ale pořád na portréty relativně krátký. Bohužel nikdo nevyrábí na DX ekvivalent 105 mm portrétního objektivu, což je podle mé zkušenosti ideální ohnisko pro tyhle účely - ani krátký, ani dlouhý. No 70/1,8 prostě není, takže: pokud budeš portréty fotit v menších interiérech, vezmi 50/1,8, pokud v prostorných interiérech nebo v exteriéru, vezmi 85/1,8.
Mám 16-85 nikkora sice na
Mám 16-85 nikkora sice na D80, ale můžu ti ho vřele doporučit, takže u toho skla je to jistota, a myslím si, že i rozlišení D7100 v pohodě utáhne.
ikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
ikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Je sice o pár tisíc dražší, ale myslím, že jako základní objektiv, poslouží VELICE dobře !. Možná mírně starší, by se nechakl sehnat za cenu nové Sigmy.
máš s těmi objektivy
máš s těmi objektivy zkušenosti proč bude nikon lepší krom rozsahu zoom.