Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D750 ? DÁVEJTE SI POZOR !!!!
Původně jsem si řekl, že to nebudu řešit, ale přece jenom bych osobně byl rád kdybych se před koupi o tomto problému dočetl z českých stránek a tak dám info pro ty, kteří uvažujou o této né zrovna levné hračce.
Konkrétně jde o to, že při určitých světelných podmínkách, kdy světlo je nad náma mimo záběr foťáku se objeví tento skvostný jev. Možná někdo se bude snažit situaci zlehčit, že se to stává výjimečně. Ano říkal jsem si celé dopoledne než jsem došel večer domů a zkusil si to na mých třech sklech. Ujišťuji všechny, že jsem to měl vyfoceno během chvilinky ani jsem nemusel pátrat po krkolomném úhlu.
Pro mně jako svatebního fotografa zcela nepřípustná vada, ke které se jak už se můžu dočítat z jiných zahraničních fór zase Nikon staví zády.
Přikládám ukázkové foto, kde je vidět že bez nebo s sluneční clonou je to jedno a co mě ještě udivuje vyšší clonou efekt sílí :(
Konkrétněji je vše popsáno zde
http://nikonrumors.com/2014/12/22/nikon-d750-reflectionflare-issue-possi...
nevím jak se tu vkládá foto ale mám je nafoceno v galerii
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Jak dlouho trvalo od
Jak dlouho trvalo od nahlaseni opravy, po prijeti toptransu? Ja jestli se to da vubec naplanovat.
Komunikoval jsem s nimi už od
Komunikoval jsem s nimi už od konce ledna, v únoru ještě psali, že "nestíhají pokrýt všechny zákazníky" a že se pak ozvou. Ozvali se v půlce března, že objednají svoz, ať upřesním místo a čas. Objednal jsem to za další necelý týden a pak vše klaplo.
Tak jsem to ted udelal take..
Tak jsem to ted udelal take.. pani prave take rikala, ze jak bdue mit dily na sklade, tak mi da vedet a domluvime termin opravy...
a ja som sa nikoho nič
a ja som sa nikoho nič nepýtal a pekne krásne poslal Nikóón do servisu. 2 týždne a bol doma.
dnes som skusal D750 po
dnes som skusal D750 po oprave,bol v servise vo Viedni. fotak mi vratili uplne bez poskodenia, vycisteny,vlozeny v igelitovom sacku so zatavenym koncom (ako potraviny).reklamoval som interny lens flare a spinenie snimaca.v protokole bola opisana iba oprava lens flare.
- lens flare opravili vyborne !!! simuloval som to ako pred opravou,cez LiveView,bez slnecnej clony,hladal som najhorsi mozny scenar kedy vidno najviac odlesk...odlesk zhora nie je vobec (iba ak tak odlesk z vnutornej stavby objektivu), odlesk zdola je,ale o polovicu mensi ako predtym,to mi vobec nevadi,tak som v zivote ani nekomponoval,aby som mal slnko uplne dolu na fotke
- fotak presnejsie ostri !!!...pred opravou som mal na kazdom objektive nastavenu korekciu AF v menu fotaku (od -3 po -6, az po +6),akoze teraz neviem ci dobre vidim,ale aj ked mam vypnutu/zapnutu korekciu,tak to foti stale dobre !!! nechapem
- snimac mi ocistili,sice nie tak dokonale ako moj kamos (na mokro+lepiva tycinka),ale je cisty.lenze v protokole nie je nic o odstranovani spiny zo snimaca (vymena zavierky napr.),takze ocakavam,ze ten bordel tam budem mat znovu.
fotky su JPG z fotaku,nechcelo sa mi babrat s RAW.je tam ale jeden NEF z 20/1,8,kde si moze kto chce vyskusat pruznost upravy z RAW z D750.
http://www.imagehosting.cz/thumbs/d750poopra.jpg
http://ulozto.sk/x5B4LgnZ/d750-po-oprave-rar
heslo: lubor
dakujem za info, docela sa mi
dakujem za info, docela sa mi potesil
hej, ja som tiez rad, ze to
hej, ja som tiez rad, ze to tak dobre opravili a nic neposkodili. dnes si dam fotak na stativ a idem kontrolovat microadjustm.fotaku, lebo ako napravili ten AF modul, tak bud mi nebude potreba nic korigovat, alebo len s polovicnymi hodnotami napr. no mam 5 objektivov, tak sa mozem hrat :-)
tak logicky, pokud fyzicky
tak logicky, pokud fyzicky opraví AF modul, tím že je tam kde skutečně má být, tak to musí ostřit správně :-) Takže toto mne nepřekvapuje vůbec.
Nakonec bude všechno ok. Na to že by šel bordel ze závěrky jsem toho moc neslyšel, takže si myslím, že to bude v normálu....
Nechce se mi věřit, že na
Nechce se mi věřit, že na opravu stačí nepatrně něco posunout, že existuje možnost povolení šroubečku a bude po nafouknuté bublině. Nějak mi to nevoní a stále si myslím, že experimentálně nahrazují špatnou konstrukci, ovšem s požehnáním výrobce. Myslím si, že "za levno" odráží útok vážného hromadného problému "za draho" do doby pozáruční, kde si každý bude řešit tento problém za své, protože když stačí šrobek povolit a "opravit", potom stačí, že se šroubek povolí samovolně i když zajištěn, ta možnost tu existuje.
Prostě prostor a součástky v DSLR je tak nahňahnán, tak miniaturní, že to není motor auta, kterej taky jen tak neposuneš bez pilníku, svářečky...
Běhá mi mráz po zádech, že nějaký "timťon" špatně utáhl skrútku na tak důležitým místě, že to je vůbec možné, jak to z provedení opravy vyplívá?!!
Čas ukáže
to je myslím zcela mylná
to je myslím zcela mylná představa...záruka je 24 měsíců...a aby to někdo opravil jen aby to oddálil, to nevím jak to opravit, aby to vydrželo 24 měsíců a pak se to podělalo a dotyčný by si to musel následně platit sám. Takže to asi nebude ono, že. A druhá varianta by byla pro Nikon cesta do pekel ještě větší než doposud. Tedy to, že to opraví jen na oko a budou to vydávat za opravené, aby to někdo po pár zkušebních snímcích, tedy po pár dnech zjistil a oni měli další a ještě větší ostudu. Takže v tomto směru bych se toho nebál. Buď to orpavit umí a pokud to funguje, tak to funguje a pokud ne, tak se jim to vrátí jako bumerang ihned zpět. Toho jsou si jistě vědomi.
A peníze zpět...to bych snad ani nechtěl. Zatím mi nevadí ani odlesky, aktuálně nafoceno 6800 snímků a odlesk ani jeden,ale pokud je opraví, tak pro pocit to bude ok...pak nebudu mít s D750 problém vůbec :-).
Myslím, že tam dávají
Myslím, že tam dávají o/upravený modul.
Jak jsem psal, je to celkově blbě zkonstruováno, takže to mají hodně na fest, že jim to vyšlo... Z tohoto důvodu se tento nebo jiný problém může znovu objevit. Když se nesejdou dobře výrobní tolerance, nebo ožralej Číňan u linky, tak je vymalováno. A to se nutně objeví při jejich "vysoké kontrole kvality". Ne už jako série, ale jednotlivě. Což je pro zákazníky významně horší, protože s nimi budou servisy vy**bávat.
Jak říkám, "koupit si D750 = koupit si Problém".
Jakmile má něco kola, kozy, nebo je to spotřební řada Nichónu, tak s tím budou brzo problémy...
Přeju všem fakt hodně štěstí, ale já bych do toho nešel...
Prosím tě, zase nepřeháněj :)
Prosím tě, zase nepřeháněj :) pokud po opravě je vše ok nevidím důvod hanit D750, jeden z nejlepších foťáku dnešní doby.
:-) :-) :-)
:-) :-) :-)
to, že Nikon problémy má se
to, že Nikon problémy má se ví a není to jen D750. Pro mě nějhorší tělo byla D7000. Tu jsem naštěstí měl jen tři měsíce a tam jsem měl problém, který mě opravdu omezoval. Tam byl problém s AF, což je neduh u D7000 známý a musím tedy říct, že i přes tento problém tenkrát Nikon reagoval slušně. Nechal jsem AF seřídit, ale za týden to bylo to samé, takže další servis a další problém... do třetice jsem to již řešit nemusel, na můj dotaz, zda to bude už ok nebo se s nimi setkám znovu a to bych raději prachy zpět hned, tak jsem dostal papír a D7000 vrátil. Mezi tím vyšla D7100 a tak jsem ji koupil a ta byla už s AF naprosto OK. Nějaký odlesk u D750 mě fakt netrápí :-) a doposud se mi neukázal, takže souhlas s Lukinem.
kdybych se dostal k nějakým
kdybych se dostal k nějakým love, tak bych tu D750 do čtveřice asi koupil taky. Dcera pojede do zahraničí a nevím čím jí vybavit. Všechny zrcadla co mám jsou na ní velký a těžký a za velký prachy, takže nejsem blázen jí to půjčovat. I když spíš uvažuju o nějakém nejmenším DX těle DSLR, kompakt ani ona sama nechce. Už jsem viděl na paladixu D80 za 4500,- nebo D90 dokonce za 6000 a to je furt míň jak za kompakt, navíc s úplně jiným levelem výstupu...
Já prodával teď D90 za 3000
Já prodával teď D90 za 3000 Kč :D s nájezdem 195 tis.
no to už je před smrtí - nová
no to už je před smrtí - nová závěrka by se už nevyplatila, tady ty mívaj okolo 14 - 25 tisíc, což je skoro nový :-)
Na druhou stranu co dneska koupíš za tři litry, že? Já ani nenatankuju :-(
no presne tak, mne to
no presne tak, mne to opravili :-) a D750 je pre mna nateraz najlepsia alternativa co sa tyka AF, drzania a velkosti.
S gripem bych řekl, že co se
S gripem bych řekl, že co se týče držení je skvělá, dokonce i D700 už leží v báglu a ani o ni nemyslím :D
ako vidis z mojich fotiek po
ako vidis z mojich fotiek po oprave, tak odlesk zmizol z hornej casti fotky uplne
Bohužel si myslím to samé.
Bohužel si myslím to samé. Pokud je to tak "jednoduché" tak vlastní výroba je totálně neschopná, když něco montuje tak blbě. Kdyby to byla hračka za pětistovku, nebo i za pět tisíc, ale za padesátku? Osobně bych vrátil a chtěl mince zpět.
mince spat - tak to by som ti
mince spat - tak to by som ti drzal vela stastia, keby si dostal spat peniaze pri pochybnej reklamacii - rozumej to, ze kazdy fotak robi lens flare, kazdy, na niektorych kusoch D750 to hold viac vidno = Nikon ti to opravi, nevrati peniaze.
mne je to sumak, fotak je zatial to najlespie co som mal...teda uvidim tu spinu na snimaci este.
nebo klidně mohou vyměňovat
nebo klidně mohou vyměňovat ten AF modul, za nějaký snížený. To z nás nikdo neví a asi se nikdy nedozví. Podle mne je to šumák, opravit to lze v rámci záruky, foťák je to na výstup fenomenální, já bych to neřešil a nějaký radikální výkřiky nemaj moc smysl. Kluci nejhorší smrt je z vyděšení :-)
Jako jo stává se to teď nějak častějc, ale to máte stejný s autama taky.
Nepatřím k těm, co chtějí
Nepatřím k těm, co chtějí někoho utěšovat nebo dělat výkřiky do tmy, spíš se snažím uvažovat realisticky a nazývat věci pravým jménem i když to optimisty hodně bolí. Já bych chtěl prachy zpět, jestli to naše zákony umožňují, což nevím, že by tato možnost existovala v jiné podobě, než po třetí stejné závadě, protože foťák dělá co má, fotí.
Myslím si, že kdyby dávali nový, jiný, třeba i vylepšený AF modul, tak by se Nikon pochlubil, že vlastně zvýšil užitnou hodnotu "starýho krámu" a ze závady by pro sebe udělal obhajobu výhodného jednání pro stávající i budoucí majitele sedmsetpadesátky.
Jinak máš pravdu, ale tak nějak se mi sedmsetpadesátka líbila (řada 600 mi od začátku nevoní), kdybych při našetření na bazarovou zvažoval další postup vývoje do FX, ale s takovou "opravou" mám aspoň klid a i když není z čeho, můžu šetřit dál, jenom aby šly ceny naproti.
Bohužel si myslím to samé.
Bohužel si myslím to samé. Pokud je to tak "jednoduché" tak vlastní výroba je totálně neschopná, když něco montuje tak blbě. Kdyby to byla hračka za pětistovku, nebo i za pět tisíc, ale za padesátku? Osobně bych vrátil a chtěl mince zpět.
Já už otestoval foťák v
Já už otestoval foťák v zhoršených podmínkách, kdy bylo tělo na slunci a mělo minimálně teplotu 45°C a schválně jsem rozjel burst abych viděl, jestli jde olej na snímač a pohoda. Možná mám stále málo nafoceno na to, aby to začalo cákat... Uvidíme později...
mam doma D750 zo servisu vo
mam doma D750 zo servisu vo Viedni...JEBN* MA.
nemam pri sebe bateriu, nevyskusam ho. pohlad do hladacika je uplne tmavy a matnica je daka rastrovana, aj pri manualnom zaostreni vidim obraz rozmazany, korekcia dioptrie vobec nepomaha. to co s tym porobili ku*wa.
v protokole z opravy nie je ani zmienka o probleme s olejom na snimaci.
garantie: Überprüfung der Kamera hinsichtlich des Streulicht-effekts bei starkem Gegenlicht (siehe Servicehinweis im Nikon Online Support Center).
Überprüfung/Reparatur der Blendschutzkomponente.
Überprüfung/Justage der Position des AF-Sensors im Spiegelkasten.
Test und Justage nach Herstellervorgaben.
Der Effekt des Streulichts bei starkem Gegenlicht tritt grundsatzlich bei allen DSLR Kameras in unterschiedlicher Ausprägung auf.
Es ist technisch nicht moglich diesen Effekt vollständig einer Gegenlicht/Streulicht-Blende oder die geänderte Ausrichtung zum Motiv.
preklad:
záruka: preskúmanie kamery vzhľadom k rozptylu svetelný efekt so silným podsvietením (pozri poznámku v Nikon Internetová Support Center).
Skontrolujte / opravte súčasť hľadí.
Kontrola / nastavenie polohy snímača AF v zrkadlovom boxe.
Testovacie a úprava podľa špecifikácií výrobcu.
Efekt rozptýleného svetla so silným svetlom dochádza v podstate na všetkých DSLR v rôznej miere.
To nie je technicky možné, aby v tomto zmysle úplne šošoviek / rozptýleného svetla otvoru alebo modifikované orientáciu subjektu.
PS: fotak dosiel neposkodeny, bez prasklin, tusim tam dali aj nove srobky lebo je to vsetko ako nove.
daval som na to 50/1,8G aj
daval som na to 50/1,8G aj 20/1,8G, ani s jednym sa nada manualne presne zaostrit, obraz je rozmazany v hladaciku. co pusunuli matnicu ci co? a bez baterky je D750 je hladacik tmavsi a rastrovany ako z cinskeho igelitu ???
Bez baterky to ani skusat
Bez baterky to ani skusat nemusis, je to zbytocne - na nic nedojdes.
Som zvedavy teda co napises, ked tam tu baterku das a vyskusas nasimulovat FLARE ci to robi stale, alebo aspon menej... Ohladne AF by som sa nebal.
diky moc za odpoved. no doma
diky moc za odpoved. no doma budem az v sobotu, kde mam baterky.
ten flare ma v podstate ani netankoval, daval som to do servisu hlavne kvoli oleju na snimaci, ked som po uplnom vycisteni mal po 200 fotkach aj bez vymeny skla zasa skvrny na snimaci...toto vyzera vobec neopravovali, podla protokolu. doma si pozriem aj pocet cvakov zavierky, ale keby ju menili, tak to bude v protokole.
jedine stastie, ze fotak je uplne bez poskodeni, ziadny skrabancek ani na displayoch a ani na matnici nie je ziadny prach.
Tak som zvedavy aj tak ci ti
Tak som zvedavy aj tak ci ti aspon snimac vycistili, ked uz zavierku nemenili... Aspon ze si spokojny s tym, ako fotak vyzera, ze sa k nemu slusne chovali. Este dotaz - cez aky program kontrolujes pocet cvakov? Na D750 som este neskusal, ale D7000 som nikdy nevedel zistit, dik.
Počet cvaků zjistíš: 4 Nikon
Počet cvaků zjistíš: 4 Nikon DSLR EXIF Viewer
vies co, toho som sa najviac
vies co, toho som sa najviac obaval, ze fotak poskodia pri tom rozoberani (pri posielani nie, lebo to mi seriozny predajca osobne viezol do servisu) ked som cital dake komentare o ceskom servise.
pocet cvakov som zistoval tusim na dakom online counteri, daj si do google a najde ti toho dost, nahraj tam JPG (kludne si ho zmensi, len neorezavaj EXIF). samotny program na Nikon D750 nemam. PhotoME je prudko neaktualne, to mi nic neukaze.
taky jsem se jednou zděsil
taky jsem se jednou zděsil ... je to normální, musí být baterie ve fotoaparátu, pak je vše OK....
kokos diky za odpoved. stupol
kokos diky za odpoved. stupol mi tlak na 240. aj to je normalne, ked tam nemam baterku, ze sa neda vobec presne zaostrit cez matnicu manualne? na toto mi ziadny microadjustm. vo fotaku nepomoze, toto je opticke ulozenie matnice.
jo chová se to takto. Tori to
jo chová se to takto. Tori to tu vloni vysvětloval. Dej baterku a uvidíš že je to OK.
Na čištění D600 jsem
Na čištění D600 jsem objednával zde http://www.visibledust.com/products.php žádné čmouhy nebo bordel to nezanechávalo, ještě jsem tam objednával speciál roztok na skla.
Dneska je to tak populární že už to bude nabízet kde kdo, je fakt že si člk. musí dát pozor a nekupovat neověřené.
Včera som len tak zistil, že
Včera som len tak zistil, že v okrese Prievidza sa nikde nevenujú čisteniu čipu a vraj to ide aj tak do Prahy... síce sa mi tomu nechce veriť, že by nikde na SK nečistili čip, ale asi by som si ho vyčistil aj doma, len netuším, čo je najvhodnejšie použiť, aby som tam naozaj niečo nedototo nejakou nevhodnou chemikáliou. Samotnej činnosti sa nebojím.
Zatiaľ to nie je pre mňa nijak akútne, nič som neobjavil, ale ani som nehľadal. Chcem byť iba pripravený.
NA stránkách Nikonu najdeš v
NA stránkách Nikonu najdeš v servisní části, kde všude v ČR a SR čistí snímače Nikon. Jsou to proškolení technici, tedy alespoň V Hradci Králové jsem maximálně spokojený. Čistí samozřejmě mokrou cestou, čištění reportují do Prahy. Dokonce když jsem si odnesl vyčištěné tělo, tak mi za 5 minut volali, že si zapomněli opsat výrobní číslo, tak zda bych jim ho neřekl, že musí posílat reporting do Prahy a bez čísla jim to vrátí k doplnění. Takže to asi nějaký systém má. Prý mají vybavení i školení od Nikonu. Tak snad to bude stejné u vás jako v HK. Tady si rozbal seznam v PDF a najdi si co potřebuješ: http://www.nikon.cz/cs_CZ/news_room/news_presentation.page?Period=Archive&Quarter=Q1&SY=2007&ID=templatedata\cs_CZ\news_article\data\CZ_cisteni_cipu
nemas bordel na snimaci po
nemas bordel na snimaci po zacloneni napr. na f8? tak nic neries :-)
inak chalani kupuju tuto lepivu tycinku, aj mne s tym kamos cisti snimac:
http://www.ebay.com/itm/eyelead-SCK-1-Sensor-Cleaning-Kit-Papers-Set-F-N...
Jednoducho chcem byť "ready"
Jednoducho chcem byť "ready" a mať doma po ruke, okrem balónika aj niečo účinnejšie, ak bude treba. Čo som sledoval postupy, tak to nie je zložité, len treba byť opatrný. Osobne ale riešim, že to je prvý čip, ktorý nemá aa filter, tak neviem, či je to rovnako odolné na povrchu a čo tam môžem použiť.
Příspěvek ohledně štětečků
Příspěvek ohledně štětečků Vincent a čistící sady Green Clean: http://www.nikonclub.cz/forum/zpracovani-fotografii/hardware/cisteni-sni...
Podle odkazů zde zveřejněných je na čistění už dost přípravků a tekutin, ale já raději vsadil na osvědčenou firmu už z toho důvodu, že pořád existuje, tudíž asi nevyrábí trychlor nebo aceton či benzin, ale ty hůlky mají fakt zbytečně velký rádius, což hranatý snímač nemá, ale dá se.
Originál balonek na ofukování má zpětnou klapku, aby nasátý vzduch letěl trubičkou ven a ne zpět do ksichtu. Jestli klystýrovej má taky něco podobnýho nevím, ale cena je nesrovnatelná.
Podle všeho co já vím, tak
Podle všeho co já vím, tak D750 má AA filtr.
D750 má AA filtr. Ohledně
D750 má AA filtr. Ohledně čištění tam není rozdílu, protože tam je stejně také filtr, akorát že se chová jinak než AA filtr, takže se říká bez AA filtru, ale úplně pravda to není protože tam cosi jiného je, pravděpodobně ze stejného materiálu (tvrzený plast či sklo).
Preberalo sa tu čistenie
Preberalo sa tu čistenie snímača, tak som si neuvedomil, že toto je k D750, je tu podobná téma k D7100 k čisteniu snímača. Mám D7100 pre úplnosť. Máte informácie, či je to iné? Tiež mi príde, že to nebude holý čip, bez nejakej mechanicko optickej ochrany, ale pre istotu sa pýtam, či to môžem čistiť rovnako, ako stroje s aa filtrom?
kristepane vždyť to píšu v
kristepane vždyť to píšu v příspěvku na který reaguješ. Jo je to stejný. Ten filtr tam je jiný než AA, ale má stejnou tloušťku a chová se opticky jinak. Vše ostatní je stejné i čištění....
Tak ďakujem za doplnenie.
Tak ďakujem za doplnenie. Ušetril som Ti za jednu kávu, zdvihol som Ti tlak.
D750 je novšia, ako D7100 a D7100 je tuším prvá bez aa filtru. Potreboval som si to overiť, nerád by som niečo svojim pričinením pokazil, je to moja jediná, prvá digitálna zrkadlovka, na ďalšiu momentálne nemám voľné prostriedky. Tak som sa radšej spýtal znova, či to platí aj pre tú moju a nie náhodou len pre D750, keď sa tu rozpráva o nej, ako som zistil.
Ešte raz, prepáč.
v pohodě kocoure :-)
v pohodě kocoure :-)
Doporucuju kombinaci balonek
Doporucuju kombinaci balonek + www.michalsrna.cz/clanky/32-stetce-vincent-cisteni-snimace-zrcadlovky pravidelne profukovat a omest :)
neboj, nic som neposral :-),
neboj, nic som neposral :-), kamos preraba fotaky na IR + odstranuje AA filter (LPF), ma daky specialny roztok na to, co nerobi smuhy a rychlo sa odparuje, ja ten vsetko sajrajt volam lieh :-D