Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D750 ? DÁVEJTE SI POZOR !!!!
Původně jsem si řekl, že to nebudu řešit, ale přece jenom bych osobně byl rád kdybych se před koupi o tomto problému dočetl z českých stránek a tak dám info pro ty, kteří uvažujou o této né zrovna levné hračce.
Konkrétně jde o to, že při určitých světelných podmínkách, kdy světlo je nad náma mimo záběr foťáku se objeví tento skvostný jev. Možná někdo se bude snažit situaci zlehčit, že se to stává výjimečně. Ano říkal jsem si celé dopoledne než jsem došel večer domů a zkusil si to na mých třech sklech. Ujišťuji všechny, že jsem to měl vyfoceno během chvilinky ani jsem nemusel pátrat po krkolomném úhlu.
Pro mně jako svatebního fotografa zcela nepřípustná vada, ke které se jak už se můžu dočítat z jiných zahraničních fór zase Nikon staví zády.
Přikládám ukázkové foto, kde je vidět že bez nebo s sluneční clonou je to jedno a co mě ještě udivuje vyšší clonou efekt sílí :(
Konkrétněji je vše popsáno zde
http://nikonrumors.com/2014/12/22/nikon-d750-reflectionflare-issue-possi...
nevím jak se tu vkládá foto ale mám je nafoceno v galerii
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Zase brouzdáme s tématem
Zase brouzdáme s tématem někam jinam, ale budiž. Měl jsem opravdu na mysli váhu stativu - nikoli nosnost, já vím, že se s tím nedá nikam tahat do přírody, ale měl jsem to na mysli v souvislosti s testem závěrky - to jsem napsal blbě - tedy zrcadla - jak moc rozklepe foťák - což byl tvůj "test", který jsem si dovolil nazvat hraním na vojáčky, sorry, ale platí to. Před spoustou let jsem prodával foťáky Sinar a příslušenství - solidní stativ váží kolem 60 kg, přičemž foťák maximálně 3-4 kg a centrální závěrka jaksi ničím nemlátí - pak je to opravdu stabilní.
V "našich" případech to samozřejmě nelze dosáhnout, takže fotit se sklem 600 mm časem 1/60 - byť na to tom tvém sebedokonalejším stativu za 24 táců zůstává hrou na vojáčky, ještě jednou se omlouvám, ale je to tak. Takže to prostě musíme "honit" krátkým časem, aby to zatr. zrcátko tu soustavu nerozhýbalo... a takové "testy" jsou k ničemu. V každém případě je fakt, že soustava závěrka/zrcátko u 810 mlátí se vším podstatně méně než všechny ostatní foťáky.
Dobré světlo po celý rok a i ty roky, co příjdou po něm.
ad Honza123: Ono je to těžký
ad Honza123:
Ono je to těžký držet se tématu, protože i když se to nezdá, tak zabrouzdáním foto tématem někam jinam se nakonec cesty spojí, protože vlastně spolu v něčem souvisí.
Dobré světlo všem, ale hlavně zdraví k němu, protože pak to opravdu je vopruz a ne radost z focení !
no ale to je Honzo úplně jiná
no ale to je Honzo úplně jiná liga a pro nás tenhle, podle tebe, test na nic, může být zajímavý v tom kde je ta hranice čas/ohnisko. Musím vycházet z toho co je masově reálné, asi sám dobře víš kolik se prodá Sinarů.
Mimochodem ten čas není blbost. Já takhle pořídil vyfotit Volavku za úsvitu. Ohnisko 600mm a čas 1/80 a i tak to bylo ISO 2800. Je to jedna z mých nejlepších fotek Volavky a taky už visí na zdi. Jinak bych to nevyfotil, prostě byla digitální tma, když pominu těch -8°C. Takže je to reálná podmínka.
Když tělo zabetonuju, tak pak s ním nehne ani zrcátko ze středoformátu. Jinak centrální závěrka to je samozřejmě super věc, ale jinde než na MF a VF jsem to neviděl.
Jinak přeji rovněž dobré světlo a motiv a také zdraví, aby ty krámy mohl člověk tahat :-)
OK. Jako určité ("vědecké")
OK. Jako určité ("vědecké") zkoumání té hranice sklo/čas to beru.
A jinak jako hračku (i když poněkud drahou - ale jak známo - hračky synků a otců se liší toliko cenou) doporučuji Df - připadám si s ní, jako v časech (bohužel už nenávratně minulých) "poctivých" filmů. A dal jsem si slib, že na ni nenasadím zoom. Dobře mi tak.
rozumím, léta jsem si
rozumím, léta jsem si pohrával s myšlenkou, že si koupím FM3a, ale prostě se už v ničem cachtat nechci, toho jsem si užil kdysi v Mladý frontě (80.léta) až dost a měl jsem s tím i kožní problémy. Df jsem měl den v ruce a nesedí mi, ba přímo mne sere. Takže zůstanu u moderních těl jako je D3s/D4s/D810 to mi vyhovuje a dá se s tím celej den dělat. Ale je to prostě už trošku větší, no :-)
Df muselo zásadně ošidit AF,
Df muselo zásadně ošidit AF, aby si Nikon nekanibalizoval D4. Dost nechápu, z čeho je tolik lidí vystříkaných. Podle mě je to jehorší FX tělo od Nikonu (I d610 bych řadil výš) Před měsícem dorazil kolegovi z fotoklubu jako dárek od dcery z Ameriky a když mi říkal, že mu dala na výběr mezi D800 a Df a on si vybral Df, tak jsme sice mlčel, ale myslel jsme si své.
Tedy rád bych věděl, proč se
Tedy rád bych věděl, proč se to zobrazuje jako žížala (možná jenom mně, nevím). Ale k Df - nechtěl jsem zavádět nové "vlákno" jen jsem vyjádřil svůh pocit. A Df je o pocitu - kdo ho necítí, tak ho necítí, každej jsme trochu jinej. Jednoho Df sere, druhého naplňuje pocitem "štěstí" - patřím k těm druhým, mám ho pro radost. Na byznys a vydělávání háků jsou tu 800 a 810. A toho člověka, který zvolil Df najísto 800 i tak trochu chápu, chtěl si udělat radost, proč ne.
Nevim, alem o D750 nemuzu
Nevim, alem o D750 nemuzu prozatim rict nic spatneho az na momentalni problem, ktery snad bude vyreseny. Jinak presel jsem z D700 a je to pokrok hodne velky, samozrejme telo je mensi, ale me osobne se drzi lepe a co je bonus je lehci. Vyklopny displey bych klidne ozelel.
tak já také nemám s D750
tak já také nemám s D750 problém. A ani jsem krom umělého navození onen problém nezaznamenal, takže s ní budu rád cvakat dál, ale z principu mě štve to, co pustí do světa.
No pekne :) s tou D760 bych
No pekne :) s tou D760 bych tok horke nevidel
Já taky ne. 1) Budou se to
Já taky ne.
1) Budou se to snažit dolhat kam to půjde. Dočkáme se "ofenzívního marketingu" :-)
2) Tohle je celé zralé na překonstruování a novou výrobu, to zase tak rychle nejde ... Jestli to nějak dobastlí/dojebou do stávajícího těla/modulů, tak D750 určitě nebrat, nekupovat.
no ja mam iba tu D750, ziadne
no ja mam iba tu D750, ziadne ine telo, takze reklamacia = nemozem fotit.
hovoril som o tom flare aj kolegovi v praci, ze to skusal a urobilo mu to aj na Canone 60D.
- zevraj ten flare nerobi na
- zevraj ten flare nerobi na kazdom kuse (alebo nie az tak viditelne?), takze moze ist aj o kusovu variabilitu presnosti osadnia AF / listy nad nim
- na nete boli ukazky toho flare aj z Df, D810, D7100, D750, 5DmarkIII
- doteraz to akoze nikto nezistil na tych fotakoch ???
- mne to robi s kazdym sklom, staci ho mierne zaclonit a je to este viac viditelnejsie, ked nasadim slnecnu clonu je to OK (lebo zakryjem zdroj svetla), ale pri svadbe neviem ci by som netrafil aj taky uhol s clonou a bol by tam tiez ten flare
- nepaci sa mi to, fotak za 2000euro a toto ??? Pentax K-3 co som mal predtym to nerobi.
- v servise nic neopravia, oddrbnu nas komentarom ze je to normalne a ze nemas fotit do slnka - TOTO BOLA ODPOVED Z NIKON SERVISU postnuta na webe
28/1,8G na f5,6 bez slnecnej clony
http://s22.postimg.org/4uqq4mvvl/DSC_3237.jpg
28/1,8G na f5,6 so slnecnou clonou
http://s4.postimg.org/intu4259p/DSC_3238.jpg
nafotil som zatial s D750 3889 fotiek, na ziadnej som to realne este nemal (fotim vychody slnka,report-koncert,portret do prostisvetla), SN 6002053
fotit do slunce možná nemám,
fotit do slunce možná nemám, ale nikdo mě o tom nepoučil při koupi a v návodu k obsluze o tom také není ani zmínka. Nehledě na to, že v interiéru se nefotí do slunce a ani do zdroje světla, ale nýbrž se snažíme zdroji světla v záběru vyhnout a přesto se děje co se děje. To je pak běh na dlouhou trať. Je to o odborném posudku, zda je toto běžné či není. I když výrobce, servis může tvrdit, že je to ok, tak pak musí rozhodnout jiný úřad o tom, že to ok není. Takovým verdiktem se pak musí prodejce řídit. Takže pak by nezbývalo než donutit prodejce právní cestou k odstoupení od kupní smlouvy. Netvrdím, že se na něco takového chystám, ale řešení to je. Takto jsme ve firmě vyreklamovali kamion za 4 mega :-). Chlapci z Mercedesu se k tomu stavěli také tak, že nejde o závadu. K jejich smůle jiné jejich auta se chovala jinak a tak soud rozhodl a kupodivu to šlo k nějakému zkrácenému řízení. My dali posudek a do 14 dnů jsme měli rozhodnutí a do dalších 14 dnů peníze :-).
ad 69Honza: Tak teď si
ad 69Honza:
Tak teď si nakousl něco, co mně už celou zdejší sedmsetpadesátkovou debatu svrbí na jazyku, že mám řešení problému a výrobce by to stálo pár drobáků!
Jelikož je svět v kvalitě a debilitě čím dál víc zvrácenější podle amerického všeslibujícího "No Problemo" úsměvu, tak bych vytvořil nové digitální návody a tam bych výslovně napsal, že se: "Nesmí fotit proti žádnému světelnému zdroji od plamínku svíčky po Slunce, že se nesmí fotit, když jeho umístění překročí na těle DSLR vyznačenou čáru Obrazové roviny směrem od ní k přední čočce objektivu!"
No a takto vylepšený manuál bych dal na web a těm víc drzejm stěžovatelům bych ho na třetí vyžádání v tištěné podobě poslal poštou, nejlépe na jejich náklady, když sami neví, že proti světlu se nemá co? Přece fotit, to dá rozum, ne?!!!
Tím bych vás mněl odbytý na to tata! Když v americe musí do návodu k mikrovlnce psát, že do mikrovlnky živá zvířata nepatří, to by byl čert, aby i u nás návod nezabral!!.....
....Tak snad mně neukamenujete a pochopíte vo co gou?! Dělám si z toho srandu, ale já osobně bych takový foťák těm dvou tlemícím zmetkům omlátil o tlamu, že by je na pasovým nepoznali!!
A teď to nejdůležitější, co se mi z debaty některých začíná vytrácet, z myšlení chudého, oddaného a poslušného českého zákazníka, že nám to tak asi stačí, když už jsme si 750ku koupili a že když dám pozor, snad snímky nezmrvím, protože český trh je mrňavej, tím pádem bezvýznamnej (bohužel pravda), proč si vlastně koupili foťák a to je obrovská chyba!!
Je mi fuk, jestli fotím důležité (svatbu) nebo nežádoucí (pindíka) snímky, je mi fuk, jestli fotím v protisvětle (kde odlesky očekávám) nebo po světle. Je mi fuk, jestli je to tělo za "pár šupů" nebo za xxx klacků a je mi dokonce fuk, jestli fotí Franta z Horní-Dolní nebo president Obama, VŽDY to má být foťák, co MUSÍ fotit BEZ nějaké čáry evidentně s fotografovaným objektem (přírodou) nesouvisející, tím pádem škodlivou!!!
Takže neváhejte a zavalte golfaře těly DSLR, ať jim tam zavazí třeba rok, protože většina z vás určitě má čim fotit, většina z vás nezačíná fotografickou kariéru s D750, to mi netvrďte!!!
Ono napsání jednoho, dvou mejlů nic neřeší, i kdyby jich bylo tisíc, stačí Delete a je po stěžování, ale kdyby někomu 750 přistála na tlamě nebo by museli o ně zakopávat, to je jiná káva, ale bohužel, kvůli tomu si foťáky nekupujeme a velice vás chápu, že fotit něčím starším, míň výkonnějším je už opruz, ale bohužel, kvalita už dávno není prim byznysu!
tím nemyslím, že bych se
tím nemyslím, že bych se chtěl dostat do stavu USA, kde když nemám v návodu napsáno, že v mikrovlnce nesmím sušit kočku, tak je to vlastně povolený. Malinko odbočím, ale je to podobný případ a týden starý. Měli jsme LCD TV 37", po nějakém čase šla tato TV do pokoje synovi a my pořídili novou. Nyní jsem chtěl pověsit TV synovi na zeď. Koupil jsem držák na stěnu, kde je výslovně napsáno, že je do velikosti 37". Přinesu domů, rozbalím a chci přidělat. Ovšem TV má rozestup závitů pro zavěšení na držák mimo rozsah držáku. Takže tak nosná lišta je krátká. Tak jsem to zbalil, doma vyfotil na mobil a hurá do obchodu. Tam jim říkám, že ho chci vrátit, prý ne, je rozdělaný. Tak jim ukazuju fotku, že jde o 37" LCD a přesto nelze nasadit, že mě jako spotřebitele klamou. Vedoucí, prodavač, debata na 20 minut. Tak jim opět říkám, mám od vás držák na odpovídající TV a nelze ho použít, tak co chcete. Já vím, proč to tak je, oni to mají na nové LCD a tato starší má okolo monitoru ještě docela plast, tak je širší, ale to mi je jedno. Tak prý ano, vyměníme, ale za jiný a vy doplatíte. Ovšem ten jiný byl natáčecí, výklopný, atd. a za 1400Kč. Takový fakt nepotřebuju. Nakonec jsem zvítězil, ale byl to boj :-). Tak když mi někdo prodá přístroj co se s ním nesmí do protisvětla, tak by mi to měl oznámit, jelikož možnost použití v protisvětle odpovídá běžnému použití přístroje.
Ano, toto je podstata
Ano, toto je podstata věci.
1) Zákazník si koupil fotoaparát Nikchón D750.
2) Na obraze je něco, co tam být jednoznačně nemá. Což jistě za obolus potvrdí nějaký, vyjímečně nezkorumpovaný, soudní znalec.
3) Používá ho obvyklým způsobem, tzn. i proti světlu. O tom, že se s fotopřístrojem Nikchón D750 nesmí fotit proti světlu protože vznikají odrazy nebyl před koupí prokazatelným způsobem seznámen (dle platných zákonů).
4) Jedná se o skrytou vadu, která tam jednoznačně byla v době prodeje, tzn. prodejce/výrobce je za ni zodpovědný.
Je to evidentní konstrukční chyba. Kvalitní konstrukce nemůže být závislá na regulačním posuvu prvků (tzn. v rámci seřízení).
Podívejte se na tyto obrázky a je zcela jasno:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3484778&postcount=55
Vše ostatní jsou kecy, medy, lži, výmluvy, golfařský PR ...
...přesně tak, jak píše
...přesně tak, jak píše Jenicek. Není pochyb o tom, žeje to vada přístroje.
to se mi nějak nezdá, snímky
to se mi nějak nezdá, snímky z obou D750 jasně ukazují rozdíl v montáži AF modulu. Já tady včera cvičil s D810 a 28 objektivem bez clony a ten flare jsem tam prostě nedostal. Jestli ovšem na daném kuse zmizí s nasazením sluneční clony, tak je ten problém vyřešen a nářky zcela irelevantní v daném případě, ta clona tam má svoji funkci a proto je dodávána spolu s objektivem. To by bylo bez diskuze. Horší, že to někomu dělá i se clonou za zcela normálních běžných podmínek, tj. u stolu se světlem nad stolem. A tam bych to viděl na vadnou montáž AF modulu a pak je to na servis a zcela oprávněně.
Bohuzel, neni to uplne
Bohuzel, neni to uplne primoumerne slunecni clone. zkusil jsem s a i bez na vsech objektivech co mam a presto se to ukazalo. ANo se slunecni clonou mene, ale bylo to tam.
Co jsem zkoumal ty obrazky, tak je to fakt jen umistnenim AF modulu.. pokud je vyse = blize hrane krytky co je pod senzorem, tak je to OK, pokud dale=mize, tak to dela bordel.
no ved tak som to pisal aj
no ved tak som to pisal aj ja, na nete su toho uz plne diskusie, niekomu to robi niekomu nie (podla mna je to tolerancia pri vyrobe).
ja som chcel poslat hned po sviatkoch D750 do servisu do Viedne, ale kaslem zatial na to, nebudem mat mesiac fotak a aj tak mi to vratia, ze to nie je chyba. Objednal som si Pixel Vertax battery grip z mini-max.sk za 80euro (zlava s kartou), som zvedavy aky bude...kamos ma tu znacku na 5DMarkIII a som si myslel ze to ma original! taky bol dobry...
Kluci, zatím klíd. Moje
Kluci, zatím klíd. Moje aktuální stanovisko je, podle toho co jsem do této doby nasbíral za informace, že je to je produkční kiks a půjde opravit. Samozřejmě se to může změnit, ale tipnul bych si, že mám pravdu. Je to nepříjemné, ale stává se to. Všimněte si kolik aut se dneska svolává k opravě a tam už jde mnohdy o život (airbagy, brzdy), tady jde o hovno.
.. a mimochodem Canon 5D M III má taky problémy .... :-)
já jsem také klidný, vadí mi
já jsem také klidný, vadí mi to z principu, že investuješ do něčeho co nestojí málo a pak se objeví něco takového. Stát se to může, ale číst o tom, že majitelé D600 musí řešit výměnu závěrky, na D810 řešit zda mám krabici s tečkou či bez tečky, tedy zkontrolovanou nebo co se to řešilo a pak přijde D750 a další problém...to ve mě důvěru nebudí a to mi vadí nejvíc. Pokud si budu kupovat nové auto a budu vědět že za poslední rok či rok a půl měli tři svolávačky na různé modely aut, tak asi půjdu pro jinou značku.
No ja jsem klidný taky,
No ja jsem klidný taky, počítám, že to půjde napravit jednoduše :) Prozatím mám D750 v batohu a valím na hory :)
Take smele fotim dal.. jen
Take smele fotim dal.. jen jsem zvedav jak se k tomu "tvurce" postavi..
jen tak pro zajímavost jak to
jen tak pro zajímavost jak to vidí Nasim Mansurov. Já to tu nechtěl nějak extra rozmazávat, neb přímou zkušenost s tím nemám, ale závěr Nasimova článku zní rozumně, alespoň v tom smyslu, že ten odraz vzniká za takových podmínek, kdy by ta fotka stejně stála za ho..
https://photographylife.com/nikon-d750-flare-shading-issue
což jsem si tak nějak myslel už včera, resp. předevčírem, kdy jsem se tím začal alespoň teoreticky zabývat. Možná se z toho dělá zbytečně velbloud jen aby se hněv lidu měl kde vybouřit. Jinak i Nasiv uvažuje o tom, že sensory AF (resp. fázové detekce) jsou moc venku a může to být zdroj onoho odlesku.
Přečtěte si to sami a nechť si závěr učiní každý sám....
Podívej se na ty jeho
Podívej se na ty jeho zkušební fotky úplně dole.
Df je O.K., 810 by byla ve většině případů zkousnutelná, ale 750 ani náhodou.
Hraju i s D810 a D4 už asi 2 hodiny a nepodařilo se mi nasimulovat vůbec nic. Je to čistý jako dětská prdýlka. Ani to, co tam má Nasim se mi zdaleka u 810 nepodařilo. Čumím na to v 1:1 jak na Eizu, tak na Wacomu a vůbec nic ... D810 to nemá, D4 taky ne.
Nasim je evidentně nechce potopit + na férovku přiznat, že mu tohle uniklo...
tak možná to tak je, ale
tak možná to tak je, ale třeba na odkazu co dal Lukin, kde se to řeší na polských diskuzích jsou i fotky, které nestojí za prd. Tím nemyslím výtvarnou stránku, ale to, že jinak jsou korektně exponovány a můžou mít pro někoho hodnotu. Jinak tento argument mi říci třeba v servisu, tak se asi neudržím. To je jako kdybych si koupil auto, které mi při 160km/h bude házet volantem a v servisu mi řeknou, že po dálnici můžu jet stejně jen 130 a tak vlastně o nic nejde. Nikon si sám zařadil D750 mezi profi těla, očekával bych tedy i profi fungování ze strany přístroje i zákaznického servisu.
vůbec to nechci zlehčovat,
vůbec to nechci zlehčovat, spíš mne zajímá jak opravdu v reálných podmínkách tohle vzniká a zda to nemůže být třeba chybným ba až neobvyklým způsobem.
Já to tady několikrát zkoušel s D810 a nedokážu to vykouzlit, a to jsem už sundal sluneční clonu, vzal širší 28mm ohnisko a běhám tady od jednoho světla k druhýmu a lampičkou pomalu svítím do xischtu a furt nic. Nemám ovšem tu D750 což by bylo lepší.
Teď je otázka, jestli to dělají opravdu všechny D750 nebo jen nějaká serie, kdy to malajský soudruh podělal, třeba zapomněl tam něco přidělat co tam normálně má být, já nevím, to musí posoudit japonci v Nikonu. Zda je to výrobní vada či konstrukční....
Zatím 750 nemám a jestli se k
Zatím 750 nemám a jestli se k tomu nikon nepostaví čelem,tak ani mít nebudu :(.
Když nad tím přemýšlím : každý objektiv zobrazuje KRUHOVÝ obraz a tak část světla jde nutně mimo senzor.Pokud nebude šachta dokonale černá,bude rozptýlené světlo minimálně snižovat kontrast,když už ne rovnou házet prasátka na senzor.Pravda,některé objektivy mají za výstupní čočkou jakousi obdélníkovou "clonu",ty by na popisovaný jev neměly být tak háklivé.Paradoxně lepší budou objektivy s vinětací jak prase :-).Lepší budou monofokální objektivy,kde sluneční clona může (!) mít optimální efekt.Nejhorší budou širokorozsahové zoomy,kde je na delším konci spíš pro parádu.Obrazový kruh vykreslují všechny objektivy víceméně stejný,nezávisle na ohnisku.Divím se,že u objektivů pro zrcadlovky nikdo nedělá to ,co je vidět u lepších kompaktů.Tam to chytře vyřešili obdélníkovou maskou vstupní čočky - námět pro kutily :-).Sice by to nějaký cent navíc stálo,ale kontrast by to zvedlo - no,viditelně jsou priority (a odvaha jít proti konvencím) jinde,bohužel...
No ono to je tezko rict,
No ono to je tezko rict, dokud to nemas v ruce a nezkusis :( ja treba vse fotil v mistnosti pod obycejnym lustrem :( Nechal jsem manzelku at se postavi pod ni a fingoval takove klasicke reportazni fotky napr. svatba, narozky proste report. Tim ze svetlo je prakticky vzdy mimo zaber tesne nad objektivem, bylo opravdu velice jednoduche mit tento efekt na fotce. Nejvic to ukazala 85 1.8 bez i se clonou , pak 35 1.4 art se clonou to bylo prakticky neviditelne a pak trochu 24-70 tam by mi to uz ani nevadilo. Ted si predstav ze fotis akci tim, ze nevidim tento jev v hledacku je to pod lampou i pod sluncem v lete kdy je vysoko proste hazard :( samozrejne da se naucit fotit tak, aby se vada potlacila. Ale proc ? Mam sestavu za uz nejake penize a abych se stresoval a ke vsemu fotim hodne casto v situaci kdy slunce je tesne mimo zaber :( Pokud by to udelalo klasicky zavoj ok neresim, ale aby se mi tam udelal takovy hybrid to uz je moc :( Jsem klidny dokud mi to nezkazi neopakovatelny zaber. Snad se toho nedockam a bude to nekdo resit. Jinak ten odkaz cos daval, tipek v necem ma pravdu, ale taky mi prijde jako by fotil ciste podle prirucek , hlavne po svetle :D
tak jak to popisuješ to je
tak jak to popisuješ to je samozřejmě standartní situace, a to už okecat nejde. Zaráží mne ale fakt, že se to objevilo až takovou dobu po uvedení navíc to nemá asi každej. Spíš to vidím na serii a výrobu, což by byla dle mého názoru ta lepší varianta. Prostě by se to dalo řešit výměnou kusu nebo servisem. Konstrukční průser by byla mega akce, která by ovšem měla asi už fatální důsledky a vězte, že bychom na tom nikod nevydělal, i když mám pocit, že je hodně takových co by to Nikonu přálo za jiné hříchy. Jejich problémy by se projevily i u nás u zákazníků a uživatelů techniky a to dřív nebo později.
Já tedy bych radši silného a zdravého parťáka než zjistit, že je to v prdeli a všechno prodat, za takové situace by to byl fatální prodělek a přejít na Canon? Já už ne, já bych tím asi skončil s fotografií.
No uvidíme co z toho vyleze a snad se to nebudou snažit zatlouct tak jako u D600.... good luck hoši.
nejhorsi je ze se to
nejhorsi je ze se to vyskytuje napric seriemi. Polaci uz to probadali dukladneji a maji to v seriich 6000, 6010 a ja v 6022 ...
Zde jedna ukazka nejakeho polaka z dnesniho rana
obrazki.elektroda.pl/4204037900_1419586737.jpg
Bohuzel i serie 6021
Bohuzel i serie 6021
já mám serii 600. Ta hrana
já mám serii 600. Ta hrana tam je průser. Myslím, že tohle nevznikne jen nedopatřením. Skoro bych si vsadil, že je to průser při konstrukci. Možná se dočkáme konce D750 dřív než si kdo myslel.
Tak jsem zvědav, kdy se objeví nějaké první ofiko stanovisko Nikonu a jak se k tomu oni postaví.
Minimálně bych to prozatím
Minimálně bych to prozatím viděl na dopis, email přímop na Nikon servis ať vidí, že se i u nás něco děje. Hned po svátcích se na to chystám.
no hlavně bych očekával od
no hlavně bych očekával od Nikonu, že prozatím pozastaví prodej D750, jelikož vesele ji distribuovat za nemalé peníze mezi lidi mi přijde jako prasárna.
Lukine můžeš se podívat na
Lukine můžeš se podívat na tenhle obrázek a sdělit, který víc odpovídá tvému D750? Obě šachty jsou D750, jen ale jedna vykazuje reflex.
Spekuluje se, že je to jen blbě dotažený nebo vsazený, což by servis měl být schopen opravit, pokud je to pravda...
http://petapixel.com/assets/uploads/2014/12/sensors.jpg
celý je to tady:
http://petapixel.com/2014/12/22/nikon-d750-owners-reporting-dark-band-pr...
Me prave take prijde, ze to
Me prave take prijde, ze to neni dotazeny k ty horni hrane. proto tam ta lista pred senzorem vytvari tu hranu..
Já bych to viděl dfensovsky
Já bych to viděl dfensovsky pozitivně :-)
Oba víme jak fungují korporace. Oba víme, že korporace na všech úrovních řídí zejména úředníci. Ne business, ne technici, ne kdokoli další, ale úředníci s Excelem. Čas od času se projeví míra blbosti úředníků, zazmrdovanosti managementu, vohnoutství námezdní síly, "cover my ass" filozofie tím, že korporace není schopna již cokoli smysluplného produkovat směrem ven. Následuje obvykle nějaká forma katarze = tržní ztráty, alespoň částečný "overbastarding", nějaký pokus o rekonstrukci firmy (řízení, produktového portfolia, značky, kvality výroby, tržního cílení, distribučního modelu atd.). V úspěšném případě nutně přichází konsolidace výrobního programu (přestávají se vyrábět blbosti=např. Coolpix A), dochází k racionalizaci produktových řad (např. sloučení marketingově rozdělených řad 3xxx a 5xxx). Přestává se na chvíli kriplit a zreálňuje se cenová politika (např. gripy), vztah k zákazníkům (vyhazují se golfaři) atp.
Pokud problém D750 se ukáže jako ten, který udělá "final countdown" před restartem, tak na tom vyděláme všichni. Pokud bude znamenat "final shutdown", tak oddalování nevyhnutelného konce bude naopak pro všechny ještě dražší.
Osobně přeji Nikchónu megaprůser, který bude mít na konci restart v podobě skutečného nástupce D700 (kdo chce jiný model, tak si ho dosaďte...), skutečného profesionálního a ochotného servisu, reálné cenové politiky u skel i těl.
Douška:
Japonští klucí z Nikchónu ty ojebávky a marketingové kriplení (cost-cutting) dělat neumí, tak ať to nedělají a bude klid. Vidí to u firem z Evropy i US, ale vždycky to podělají. U aut, u optiky, u elektroniky, ... všude ... To je celý jejich problém. ....
no ale oba dobře víme, že jde
no ale oba dobře víme, že jde o ten správný utahovací moment, když to rupne, tak to bude v zádeli. Ale třeba ne zas tak moc, holt bude Nikon patřit třeba Canonu, ale brand zůstane a třeba dobré věci od C přejdou do N a naopak...
uvidíme. Ten trh je úplně dneska jinej, než ho znají celé generace atak cokoliv velmi predikovat je opravdu věštění z křišťálové koule.
Malá technická
Malá technická poznámka:
Canon nikdy nemůže vlastnit Nikon, to je jiná průmyslová větev- Keiretsu.
tomu zbla nerozumím. Jako
tomu zbla nerozumím. Jako jaká větev? Jiná organizace jakuzy ? :-)
V podstatě ano. :-) :-) Je to
V podstatě ano. :-) :-) Je to ve své podstatě určitý typ "rodiny", "jakuzy" ....
no vida, takže jsem správně
no vida, takže jsem správně požadoval uříznutý malíček členů dozorčí rady :-D
...Macku, ty jsi to vlastně
...Macku, ty jsi to vlastně odhalil. Japonec má malé ruce a když k tomu ještě přičteme ty odsekané člínky prstů, tak se nemůžeme divit, že ta těla dělají čím dál menší a jestli to těma prackama bez prstů i montují, tak je jasné, že nemůžeme čekat zázraky.
:-D :-D .... no ale šéf ten
:-D :-D .... no ale šéf ten malíček přijmout nemusí, a pak následuje dekapitace shinkenem (ostrý samurajský meč)... :-)
...tak je je průser, pak
...tak je je průser, pak Nikon nekoupí Canon, ale Babiš a to bude teprve mazec :-)
proč průser? Já bych seknul s
proč průser? Já bych seknul s prací v pojišťovně a šel dělat do vývoje :-) To by se moóc líbilo... a hlásím, že mám zatím všechny prsty celý i navzdory mému bujarému chemickému mládí :-))
Panové, tohle už jsou
Panové, tohle už jsou hospodské kecy (sorry). Všechny firmy (natož golfisti) mají teď vánoční a novoroční prázdniny, takže podstatné bude, co z Nikon headquarters vypadne nejdříve 2. ledna - pak se uvidí. Nejsem jasnovidec, ale předpokládám - v první fázi boj na zdrženou - zatloukání, zatloukání, že jde o prkotinu, teprve ve druhé fázi - až se zvedne pořádná vlna odporu - rozhodující bude opět USA (jako tomu bylo v případě D 600) začne velitelství uznávat - že to je možné, ať to přinesete do servisu... nevím, zda je to možné servisově odstranit, myslím, že nikoli, protože to vypadá na konstrukční vadu (opět repete D 600) - takže vracení mincí a mezitím se objeví D 760, či snad D 770 a začně výměna.
DRžím palce všem novopečeným majitelům D750.